Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub

QUIZ: FEMINISTS of Ancient Times: CLEOPATRA or HATSHEPSUT?

2018. szeptember 27. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

  • Ki varázsolt el bájaival két befolyásos római fővezért is, hogy megvédje birodalma függetlenségét?
  • Hatshepsut vagy Cleopatra akart királynő helyett inkább király lenni?
  • Melyikük nem tudott fiúörökösről gondoskodni és használta ki a régenskirálynői helyzetét?
  • Kit szorított ki a hatalomból a saját fivére?
  • Ki adott megbízást sírhelyek és önmagát ábrázoló szobrok emelésére, csak hogy megmaradjon ez emberek emlékezetében és bekerüljön a történelembe?
  • Ki adott életet Julius Caesar fiának, ezzel háborút robbantva ki Rómával a hatalomért?
  • Ki ment férjhez tulajdon kékvérű fivéréhez és uralkodott tovább mint ő?
  • Ki követett el öngyilkosságot attól rettegvén, hogy megszűnik Egyiptom királynőjének lenni?
  • Melyikük változtatta meg a testtartását, hogy dominánsabbnak tűnjön?
  • Cleopatra vagy Hatshepsut lett sokkal ismertebb mint azok a fáraók, akik igyekeztek őt kitörölni az emlékezetből?

feminists_1.png1. Who enchanted two influential Roman leaders to protect her lands' independence?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

2. Who wanted to be King rather than Queen?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

3. Who couldn't provide a male heir and took advantage of being the queen regent?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

4. Who was forced from power by her brother?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

5. Who commissioned shrines and statues of herself to be erected so that she would be remembered in history?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

6. Who gave birth to Julius Caesar's son and triggered a war with Rome for power?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

7. Who married his brother as a royal and went on reigning longer than him?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

8. Who committed suicide for fear of ceasing to be Queen of Egypt?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

9. Who changed her posture to look more dominant?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

10. Who became much better known than those pharaohs who aspired to erase her memory?

 a) Cleopatra

 b) Hatshepsut

ANSWER KEY: 

ancient_feminists_key.png

(Source: National Geographic)

Hogy tetszett az ismeretterjesztő QUIZ feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

Melinda

English-Online.hu

 

Mi tesz SIKERES NYELVTANULÓvá? 10+1 tipp - nem csak ANGOLOSOKOKNAK!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Ezeket a gondolatokat aktív nyelvtanárként és örök nyelvtanulóként 'vetettem papírra'.

VIVA LIFELONG LEARNING!untitled_design.png

Mielőtt nyelvet tanulni kezdenél vagy folytatnál, mindenképpen olvasd el ezt a motivációs tipplistát, amely a sikeres nyelvtanuláshoz elengedhetetlen mentális hozzáállás és állhatatosság alappilléreit veszi sorra.

 

1. Légy korrekt partner! insta1.pngAz alapvető hozzáállásod a nyelvtanuláshoz döntően befolyásolja a sikerességedet és a jövődet idegennyelv-használóként. A nyelvtanulás nem hasonlít egy vásárlási tranzakcióhoz. Tehát attól, hogy fizettél, még nem garantált, hogy késztermékként automatikusan ’tudást’ kapsz majd cserébe kizárólag azért, mert pénzedet adtad érte. A nyelvkurzusodon lehetőséged nyílik szivacsként magadba szívni mindent, amit a Te szinteden a tanárod átadni igyekszik Neked (és csoporttársaidnak). Az együttműködés sikeressége 50%-ban a Te erőfeszítéseiden és képességeiden múlik, és csak a másik fele az övéin.

Tipp a tippben: A GYIF (gyakran ismételt félreértések) elkerülése végett a kurzusvezetőd munkakörébe nem tartoznak bele a következők: a két lábon járó szótárként való funkcionálás az egyéni szótárhasználatod kiváltása érdekében; illetve önéletrajzod, motivációs leveled és nyelvórán kívüli dokumentumaid lefordítása/kijavítása/átírása/megírása saját szabadidejének rovására. Az előbbi nem azt jelenti, hogy nem kérdezhetsz tőle, hanem azt, hogy az önálló munkát ne spórold meg magadnak, ha házi feladatnak pl. fordítást kaptál. Az utóbbi igényed felmerülése esetén érdeklődj a tanárodtól, hogy milyen feltételekkel vállal ilyen jellegű plusz munkát.

2. Tiszteld meg a tanárod a bizalmaddal!insta2.png Mielőtt tanárt vagy iskolát választunk, előzetesen mindig gondosan utánajárunk a jóhírének és színvonalának, meggyőződünk róla, hogy minőséget kapunk, vagy éppen kifejezetten ajánlás alapján jutunk el valakihez. Ezért, ha már egyszer egy helyzetben oktatóddá válik valaki, az nem lehet véletlen. A legvalószínűbb szituáció ilyenkor az, hogy bizonyára sokat tanulhatsz az illetőtől (legyen az ’bárki’ abban a helyzetben), így a legjobb, ha minimum 6-12 hónapig kitartasz mellette - hacsak nem emberileg kifogásolható a viselkedése. Ennyi idő azért kell, hogy kiderüljön, produktív-e ez a tanár-diák felállás. Ha nem, még mindig válthatsz – indokoltan.

Tipp a tippben: Ha egy újdonsült tanárod által mondott dolog teljesen új Neked vagy korábbi forrásaiddal (barát, anyuka, főnök, korábbi tanár stb.) esetleg ellentmond, ne fogadd a mondandóját eleve hitetlenkedve és bizalmatlanul azzal, hogy „Hát, ezt én még sosem hallottam!" vagy „X.Y. azt mondta/nem ezt mondta.”  A forrásaid, amelyekre most hivatkozol, egyáltalán nem biztos, hogy szakmailag megalapozottak. Akárhogy is, valamiért mégiscsak az újrakezdő angolos kurzuson ülsz, ugye?

3. Légy szorgalmas!insta3.png Tedd oda magad, ha már a tanulás mellett döntöttél. Próbáld úgy intézni az időbeosztásodat, hogy lehetőleg minden órán meg tudj jelenni (kifejezetten, ha kezdő vagy újrakezdő vagy!), hacsak nem betegszel le. Arra is gondolj, hogy a nyelvóráidon kívül is időt kell szánni a gyakorlásra – beesni az órákra készületlenül nem lesz elég a fejlődésedre. Vedd fel a nyelvtanulást a prioritásaidba, ez egy nagyon fontos befektetés a jövődbe. Ha valami váratlan közbejön, ne az angolóra legyen az, amit legelsőnek sztornózol, hanem mérlegeld, hogy mire kötelezted el magad és hol áll a fontossági sorrendedben az idegennyelvtudás megszerzése: ne szervezz rá fodrászt és hasonló más programot az angolórád időpontjára, főleg, ha az már korábban a naptáradban volt. Végül pedig: jó ha tudod, hogy a statisztika alapján sokkal sikeresebbek és eredményesebbek a kevésbé tehetséges szorgalmasok, mint a jobb adottságokkal rendező lusták!

Tipp a tippben: Mindig készítsd el a házi feladatodat és ha még van energiád, keress magadnak olyan elfoglaltságot, amihez kell angolozni és nagyon élvezed: ÖTLETEK ITT.

4. Légy türelmes!insta8.png Adj időt és teret magadnak és a tanárodnak is. Legyél tudatában annak, hogy egy komoly nyelvtudás mögött hosszú, aktív évek állnak. Középfokra eljutni például minimum 600 nyelvórányi idő kell, folyamatos ’terhelés’ mellett! A hosszabb kihagyások esetén ennél még több időre lehet szükség, mert újra elő kell hívni belőled azt is, amit elfelejtettél és csak utána lehet továbblépni. Ha 2 évvel ezelőtt a középfok közelébe kerültél, de azóta szinte alig használtad a nyelvet, lehet, hogy a szintfelmérésnél derül majd ki, hogy 2-3 modult is visszaestél. Ezen nincs mit meglepődni, teljesen normális eset. Ezért ne siettesd a tanárod, mert ő ideális esetben pontosan tudja, hogy mi mire épül a nyelvoktatásban és ezeket a lépcsőket nem lehet átugorni.

Tipp a tippben: Mindannyian emberek vagyunk, alkalmasint hibázunk vagy elfáradunk. Soha nem láthatsz bele igazán a másik életébe és problémáiba, így sose hasonlítgasd a teljesítményedet más diákéhoz. Nincs két egyforma képességű és hátterű ember, így legjobb, ha másokkal empatikus és szolidáris vagy miközben a magad fejlődését csak a korábbi önmagadhoz és teljesítményedhez méred. Tedd fel magadnak a kérdést: „Előre haladok, stagnálok vagy visszaestem az utóbbi időben? Mindent megteszek, ami tőlem telik, hogy jobb legyek?” Ebből fogod tudni, hogy jó úton vagy-e. Nincs két egyforma ritmusban fejlődő nyelvtudás sem, ezért figyeld meg magadat: a csoportos óra 'felfelé húz', esetleg hátráltat-e, elbújsz-e benne vagy motivál? Valaki ’lubickol’ csoportban, mások akkor érzik jobban magukat, ha egy magánórán a figyelem 100%-át ők kapják meg és esélyük sincs passzívnak maradni az órán. Az utóbbiak ne erőltessék a csoportos kurzusok látogatását, hanem keressenek magántanárt: jó eséllyel jobb eredményt fognak elérni. Dióhéjban: ismerd meg magad és a számodra leghatékonyabb tanulási formát válaszd.

5. Légy kitartó!insta11.png Ne add fel, ha nem sikerül valami elsőre vagy másodikra. Próbáld addig, amíg sikerül. A híres feltalálók és a most elismert sztárok sztorijai tele vannak a legendás kezdeti bukásaikkal, de a közös bennük mindig melyik motívum is? Hogy felálltak, leporolták magukat és újrakezdték, és egyszer csak bejött nekik a nagy dobás. A legsikeresebb világsztárok (köztük Oprah Winfrey, vagy a Beatles) nagyon mélyről törtek fel és ’tagadják’ a szerencse fogalmát. Helyette azt vallják, hogy rengeteg munka árán felkészülten és már viszonylag sok tapasztalattal ’várták’ a nagy lehetőséget. Ha a kudarcodat erőfeszítés előzte meg, akkor az erőfeszítés valószínűleg még nem volt elegendő. Valamin változtatnod kell és valamiből több kell. Fektess be több munkát. Ha nem jön össze egy teszt vagy vizsga, ne omolj össze, ne hibáztass mindenki mást, ne ostorozd magad feleslegesen azzal, hogy nincs nyelvérzéked. Vizsgáld meg a szorgalmad, DUST YOURSELF OFF AND TRY AGAIN. Bármilyen hihetetlen, de a nyelvtanulás olyan, mint az élsport: minden nap órákat edzeni kell, ha bajnok akarsz lenni. Remember: PRACTICE MAKES PERFECT. (Ismétlés a tudás anyja.)

Tipp a tippben: Keress alternatív fejlesztőket, összeszedtem Neked több mint 10db-ot IDE. A gyengébb készségeid fejlesztésére szánj több időt.

6. Légy nyitott és befogadó!insta12.png A helyzet az, hogy a magyar nyelv gyönyörű; tény, hogy sokkal nehezebb mint a legtöbb nyelv a világon, de e mellett csak a magyarok beszélik. Ezen túl, az angollal szinte semmilyen párhuzam nem fedezhető fel benne. Az angol nyelvben teljesen más szabályok érvényesülnek a kiejtésben, a szórendben, az egész nyelvtanában, nem is beszélve arról, hogy rendkívül idiomatikus nyelv. Ez azt jelenti, hogy szinte annyi jellegzetes kifejezés (szólás, közmondás, szókapcsolat stb.) van benne, mint szó. Ezek jelentését a legtöbb esetben kisilabizálni lehetetlen, az ember fokozatosan tanulja meg őket. Melyik kezdő angolos tudná kitalálni pl. azt, hogy „A PIECE OF CAKE” azt jelenti „pofon egyszerű” vagy, hogy a „MAKE ENDS MEET” a „megélni” igét takarja magyarul?? Ilyenkor a „Miért?” kérdést hallgatóként feltenni badarság. Fogadd el, hogy a világon minden nyelv bizonyos dolgokban önkényes és arra sincs semmilyen logikus magyarázat, hogy mi miért hívjuk a kutyát kutyának vagy éppen ebnek. JUST BECAUSE! (Csak!) Ha nem akarsz sokat szenvedni, akkor az új vagy logikátlannak tűnő jelenségeken ne háborodj fel, hanem fogadd őket derűsen és érdeklődve, akár egy adag rácsodálkozással :) Ezzel a magad életét is megkönnyíted és végül is egy idegen nyelv elsajátításával nem egy rakat összefüggéstelen szót fogsz magadra szedni, hanem egy gondolkodásmódot és jó esetben egy egész kultúrát is megismerhetsz. TAKE IT EASY AND HAVE FUN! (Vedd lazán és mulass jól!)

7. Légy alázatos!instatip7.png Ne feledd, hogy mindig van feljebb, akármennyi ideje is tanulsz valamit és mindig fogsz olyan tanárt vagy más egyént találni, aki tud Neked még újat mondani. Csak szerényen! A jelszó: LIFELONG LEARNING (tanulás egy életen át)!

8. Légy bátor és ambíciózus!insta14.png Ez egybevág a 3. ponttal, de több is annál. Mindig fogd fel a tanulási folyamatot – a teszteket, szóbeli tréningeket, nyelvvizsgákat, felvételiket és állásinterjúkat stb. – kihívásként, illetve egy lehetőségként, ahol gyakorolhatsz és tapasztalatra tehetsz szert! Ezek azokra az élethelyzetekre készítenek fel, ahol már nem lesz ott veled senki, aki fogja a kezed – de előtte meg kell tanulnod járni felügyelet mellett. Ne legyél túl félénk és ne tarts attól, hogy hibázni fogsz, mert e nélkül fejlődni lehetetlen! Pont a tapasztalatszerzésből maradsz ki, ha ellógod a vizsgát; ha nem szólalsz meg a Speaking órán, mert félsz, hogy valamit rosszul mondasz; és akkor is, ha mindörökre elkedvetlenít, hogy nem vettek fel az első angol állásinterjúd után arra a bizonyos pozícióra, amire jelentkeztél. Ne sértődj meg, ha a tanár kijavít: ebből megtudod, hogy mit hibáztál, de azt is, hogy helyesen hogy hangzik az, amit mondani szerettél volna. Ez az egész dolog lényege! Akarj fejlődni és helyesebben beszélni angolul! Ugyanakkor azt se ródd fel az oktatódnak, ha nem javít ki lépten-nyomon minden hibádat, mert erre két oka is lehet: 1. a FLUENCY (folyékonyság) fejlesztése, ahol a cél, hogy folyamatosan tudj beszélni egy témáról vagy 2. épp egy szóbeli vizsgán veszel részt, ahol már nem folyik javítás, csak különböző szempontok szerinti értékelés.

Tipp a tippben: Mindenben keresd az alkalmat a tökéletesedésre és a tanulásra, legyen az egy következő szintű nyelvkurzusra való beiratkozás, próba nyelvvizsga, felvételi, verseny, ösztöndíj megszerzése, vagy bármi egyszerűbb, ami célt ad és előre visz.

9. Légy kíváncsi!sikeresnyelvtanulo9.png A kíváncsiság egy nagyon jótékony motor, ha nyelvtanulásról van szó. A kíváncsi ember kérdez és szinte minden esetben kap valami választ a kérdésére, amely továbblendíti a megértés felé. Ne szégyelld azt, hogy nem értettél meg valamit, tedd fel a kérdésedet újra, miután az első választ megrágtad magadban, de mégsem világosodtál meg igazán. Az is kiderülhet, hogy valamit félreértettél vagy helytelenül értelmeztél vagy csak pontatlan információid voltak. Ezek mindegyikén segít a kérdezés. Egy jó tanár eleve érdeklődik egy új anyag felvezetése után, hogy van-e bárkinek bármi kérdése vagy minden világos. Ilyenkor feltétlen használd ki az alkalmat és kérdezz. Lehet, hogy hihetetlen, de van úgy, hogy egy jelenségre nincs ’logikus’ válasz. Ilyenkor el kell fogadni azt, hogy bármely nyelv önkényesen alakul az idők folyamán és simán csak meg kell jegyezni (tanulni) azt, hogy bizonyos esetekben hogyan működik.

Tipp a tippben: A kérdezéssel kapcsolatban csak egy kritikus dologra kell ügyelni: a tanárt a magyarázat folyamatában ne szakítsd félbe kérdéssel, mert egyrészt ez őt és a többi diákot is megzavarja, másrészt lehet, hogy pont most fog rátérni arra, ami Téged foglalkoztat. Mindenképp várd meg, míg befejezi a mondandóját. Ha attól tartasz, hogy addigra elfelejted a kérdésed, akkor írd le a füzetedbe.

10. Légy öntevékeny!instatip10.png A kíváncsiság és az ambíció vezet el oda, hogy valaki a 21. században ne függjön kizárólag a tanárától, ha tanulási segédanyagot vagy mondjuk vizsgainformációt akar találni magának a házi feladatain kívül. Egy olyan eszköz van a kezetekben, ami hihetetlen módon megkönnyíti az informálódást és a nyelvtanuláshoz hasznos anyagok felkutatását: ez pedig az Internet. Az én generációm még nélküle kezdett el nyelvet és minden mást tanulni, annak, aki viszont DIGITAL NATIVE (azaz beleszületett az IT világába és napi szinten használja azt), az 5 másodperc alatt ki tudja keresni a SMARTPHONE-ján a fordításhoz szükséges szó jelentését egy online szótárban. Ma már elég gyenge kifogás azt mondani, hogy „szótár hiányában nem tudtam megcsinálni a homework-öt”, vagy „nem tudom, hogy hány perces a nyelvvizsga”, vagy „nem találok magamnak készségfejlesztőt, könnyített olvasmányt és nem láttam még egy idegen nyelvű videót sem”. Ajánlom a Google-t, a YouTube-ot és a többit.

+1. Szeresd, amit csinálsz!instatip11.png Végül, de nem utolsósorban, nagyon fontos, hogy élvezd a nyelvtanulást magát és szeresd azt a bizonyos nyelvet, amit magas szinten el szeretnél sajátítani, hiszen a megismerésével több leszel. Ma már mindenkitől elvárt, hogy 'gagyogjon' legalább egy idegen nyelven, legalább társalgási szinten (haladó), amelyek között még mindig listavezető az angol. Számomra ez a nyelv szerelem volt első hallásra, de ez nyilván nem várható el mindenkitől. Ha Te másképp érzel, próbáld belecsempészni az angolt olyan dolgokba, amelyeket egyébként imádsz. Olvass, nézz filmeket, fejts keresztrejtvényt angolul, vásárolj angol nyelvű társasjátékot, utazgass olyan helyre, ahol elkerülhetetlen, hogy használnod kelljen a nyelvet vagy fordítsd le a kedvenc zenekarod összes dalszövegét. A lényeg, hogy foglalkozz vele, biztos lehetsz benne hogy meghálálja a törődést! :)

 

Sok sikert kívánok az angolozáshoz vagy bármilyen más nyelv, készség vagy szakma elsajátításához!

 

 (szerző: Kovalik Melinda)

Hogy tetszett az TIPPTÁR?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

Melinda

english-online_hu.jpg

 

 

süti beállítások módosítása