Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


The essential JOB INTERVIEW VOCABULARY kit - Part I - Állásinterjú alapszókincs

2017. szeptember 07. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

the_essentialjob_interview_vocabulary.png

Az abszolút minimum szókincs, amellyel egy angol nyelvű állásinterjúra való felkészülést elkezded. Épp ezért ez a lista több részes lesz, hogy emészthető adagokban zúduljon rád a tudásanyag :)

Az állásinterjún való szereplés szinte külön "művészeti ág". Nem elég angolul érteni és tudni. Ráadásul középfokú nyelvtudás szint alatt (B2) nem is tanácsos belevágni. (Igen, ez a rideg valóság, amelyet sokan nem vesznek figyelembe és felesleges kudarcnak teszik ki magukat.)

Ha ez adott, következő lépésként rendelkezned kell egy elég széles SZAKZSARGONNAL, amelyet aktívan kell majd használnod, természetesen a nélkül, hogy kliséket puffogtatnál és ezen túl még kelts is jó benyomást, plusz add is el magad. Hát "ennyi" volna, ha egy mondatba bele akarnám sűríteni azt, amiről több száz oldalas könyvek jelennek meg. 

Természetesen időben elkezdhetsz gyúrni a szavakra (mondjuk Intermediate szinttől), hogy ha majd odakerülsz, ne kelljen 200-at egyszerre megemészteni. Íme az első adag (20 db) reggelire. Párosítsd az elemeket a magyar jelentéseikkel! (Rövidítések: n=noun=főnév, v=verb=ige, adj=adjective=melléknév)

Kellemes angolozást!

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

 

1. abilities (n) __ elkötelezettség
2. application (n) __ őnéletrajz
3. candidate (n) __ lelkesedés
4. characteristics (n) __ interjú alany
5. commitment (n) __ tudás
6. conduct interviews (v) __ munkaköri leírás
7. CV/résumé (n) __ leendő, lehetséges jövőbeli
8. employer (n) __ interjúkat tart/levezet
9. enthusiasm (n) __ kiválasztási folyamat
10. experience (n) __ (fel)készül valamire
11. interviewee (n) __ képességek
12. interviewer (n) __ pontos, konkrét
13. job description (n) __ képesítések, végzettségek
14. knowledge (n) __ szakértelem, készségek
15. prepare for (v) __ jelentkezés, pályázat
16. prospective (adj) __ interjúztató
17. qualifications (n) __ munkáltató, alkalmazó
18. selection procedure (n) __ jelölt, pályázó, jelentkező
19. skills (n) __ tapasztalat
20. specific (adj) __ vonások, jellemzők

 

Hogy tetszett az ÁLLÁSINTERJÚ SZÓKINCS feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

SZAVAZÁSI ANGOL! 10 alapvető angol kifejezés szavazóknak! VOTING BASICS - matching exercise

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Kösd össze az alapvető szavazással kapcsolatos szavakat és kifejezéseket angol megfelelőikkel!

voters_basic_english.png

1. népszavazás

a. POLLING BOOTH

2. szavazati jog

b. VOTER (TURNOUT)

3. szavazó cédula/szavazólap

c. (EXIT) POLL

4. szavazóhelyiség

d. MAJORITY

5. szavazófülke

e. THE OFFICIAL COUNTING OF VOTES

6. szavazatot lead

f. REFERENDUM

7. szavazó (részvétel)

g. POLLING STATION

8. (utólagos) szavazási közvélemény kutatás 

h. BALLOT

9. szavazatszámlálás 

i. CAST ONE'S VOTE

10. többség

j. RIGHT TO VOTE

 

Hogy tetszett a szókincstár?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

20 fürdőszobai cikk ANGOLUL - BATHROOM STUFF - Part I

Angol tanulás a fürdőszobában, otthon, online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Újra egy kis praktikus angol! :) Hány mindennapi használati tárgyat tudsz megnevezni a fürdőszobában? Teszteld le magad ezzel a MATCHING feladattal!

bathroom_stuff.png

1. borotva

a. BATHROOM BIN

2. borotvahab

b. COTTON BUDS/SWABS

3. elektromos fogkefe

c. COTTON PADS

4. fogkrém

d. CURLING IRON/WAND

5. fogselyem

e. DENTAL FLOSS

6. folyékony szappan

f. ELECTRIC TOOTHBRUSH

7. fültisztító pálcika

g. FLAT IRON

8. hajbalzsam

h. HAIR CLIPPER

9. hajsütővas

i. HAIR CONDITIONER

10. hajszárító

j. HAIR SPRAY

11. hajvasaló

k. HAIR/BLOW DRYER

12. hajlakk

l. LIQUID SOAP

13. körömkefe

m. MOUTHWASH

14. körömreszelő

n. NAIL BRUSH

15. kuka

o. NAIL FILE

16. nullásgép

p. RAZOR

17. szájvíz

q. SHAMPOO

18. sampon

r. SHAVING FOAM

19. vattakorong

s. TOILET PAPER

20. WC-papír

t. TOOTHPASTE

 

Hogy tetszett a praktikus szókincstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik praktikus szókincs feladatot ITT találsz!

Ne feledd, jobb oldalon a CÍMKEFELHŐBEN RENGETEG EGYÉB TÉMÁRA KERESHETSZ RÁ!

Cheers,

English-Online.hu

A PRESENT PERFECT SIMPLE 10 esete

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

A Befejezett Jelen az angol nyelvben

Először is, ennek az igeidőnek a megértése és használatának elsajátítása okozza a legnagyobb problémát az angol nyelvtanulók körében. Specialitása abban áll, hogy olyan cselekvéseket ír le, melyek a múltban történtek ugyan, de hatásuk vagy eredményük, amely a JELENben érvényesül, a cselekvésnél magánál jóval fontosabb. Mivel a magyarban csak 3 igeidőnk áll rendelkezésre ahhoz, hogy az angol nyelvben fellelhető nagyjából 16 körüli igeidőt leírjuk, ennek az időnek a fordítása magyarra múltnak tűnik, valójában viszont le nem zárt cselekvésekről és azok eredményeiről, látható következményeiről beszélünk és EZ AZ EREDMÉNY VAGY HATÁS kifejezése az ilyen jellegű mondatok kommunikációs célja és üzenete.

Reményeim szerint az illusztrációként használt képek is vissza fogják adni ezt a célt. Azaz, például, ha azt mondom: "Eltörtem a lábam" a Te szemed előtt nem a törés mozzanata jelenik meg, hanem a gipszbe rakott végtagom. Azaz, a baleset eredménye.

legplaster.jpg


Szóval, a szerkezeti képletünk a következő:
HAVE+V3 vagy
HAS+V3 (E/3. személyben)
ahol a HAVE/HAS a segédige
a V3 a rendhagyó igék 3. alakja, szabályos/normál igék esetén az -ED raggal ellátott igealak.

A következő esetek mindegyikében használj

PRESENT PERFECTet:

1) ÉLMÉNYEK, TAPASZTALATOK

Akkor használatos, ha valaki azt firtatja, hogy megtörtént-e már valami az eddigi életed során VALAHA bármikor [EVER: (?)], vagy valaki közölni akarja, hogy még SOSEM [NEVER: (-)] csinált valamit életében. Ezen kívül, ha valaki érdeklődik, azaz firtatja, hogy elvégeztél-e MÁR [YET: (?)] valamilyen cselekvést, és ha erre reagálva te azt szeretnéd mondani, hogy MÁR [ALREADY: (+)] igen, azaz korábban, mint azt ő várta, avagy még nem [NOT YET: (-)].

Voltál MÁR VALAHA Ázsiában?

Have you EVER been TO* Asia?

Nagyon fontos, hogy a valaha jártál-e típusú mondatokban sosem IN, hanem TO a prepozíció, ugyanis már nem vagy ott, csak megjártad a helyet. Ez kedvelt buktató vizsgakérdés,és sokan el is vétik. Te ne!

MÉG SOSEM ettem sushit.

I have NEVER eaten sushi.

Megcsináltad MÁR a házi feladatodat, kisfiam?

Have you done your homework YET, sonny?

A YET, mindig a frázis végén van!

MÉG nem végeztem vele.

I haven't finished it YET.

Tehát a YET kérdő mondatban MÁR-t, tagadóban MÉG-et jelent, állítóban nincs, azaz helyette az ALREADY használatos.

MÁR láttam a Trónok Harca utolsó epizódját, így nem kell letöltened.

I have already seen the last episode of Game of Thrones so you don't have to download it.

broken_vase.jpg


2) "RADIOAKTÍV" CSELEKVÉSEK

Az összes olyan cselekvés, amely a múltban MEG NEM NEVEZETT időben, vagy a jelenhez köthető LE NEM ZÁRT, VÉGET NEM ÉRT IDŐSZAKASZBAN történt és amúgy is FONTOSABB A MOST ÉRZÉKELHETŐ vagy LÁTHATÓ EREDMÉNYE/HATÁSA.

Wow! Elmosogattál?

Wow! Have you done the washing up?

Eredmény, amit látok: TISZTA EDÉNYEK

Francba! Valaki ellopta a bringámat!

Damn! Someone has stolen my bike!

Eredmény, amit látok: NINCS OTT A BRINGA

Te jó Isten! Eltörtem anyám kedvenc vázáját!

OMG! I have broken my mum's favourite vase!

Eredmény, amit látok: TÖRÖTT CSERÉP és FÉLELEM A KÖVETKEZMÉNYEKTŐL

Elfelejtettem a neved, hogy is hívnak?

I've forgotten your name, what was it again?

Eredmény, amit érzékelek: NEM JUT ESZEMBE, NINCS MEG A FEJEMBEN

Átmentem a vizsgán!

I have passed the exam!!

Eredmény: BOLDOG VAGYOK, ÁTVEHETEM A BIZONYÍTVÁNYOM ÉS A DIPLOMÁM IS

dishes.jpg


3) ÉPP MOST TÖRTÉNT MEG VALAMI

Épp most kaptam meg az emailed.

I have just received your email.

Épp most ért haza.

He has just got home.

Épp az imént ebédeltünk meg, már nem vagyunk éhesek.

We have just had lunch, we aren't hungry right now.


4) EZ AZ ELSŐ VAGY X. ALKALOM, HOGY VALAMI TÖRTÉNIK

Ez az első alkalom, hogy itt vagyok.

This is the first time I've been here.

!! NEM This is the 1st time I am here. !!

Ez a harmadik alkalom, hogy repülőn ülök.

This is the third time I have flown.


5) ÉLŐ SZEMÉLYEK SZÁMSZERŰSÍTETT EREDMÉNYEI

Ma még nem csináltam semmi hasznosat.

I haven't done anything useful today.**

A héten már 3x hívott telefonon, de sosem tudtam felvenni, mert mindig meetingen ültem.

He has already called me 3 times this week, but I could never answer the phone because I was having meetings all the time.

Alicia Keys 15 Grammy -díjat nyert.

A. Keys has won 15 Grammy Awards (so far).

Már 260 meghívót küldtem szét.

I have sent 260 invitations.

youve_got_mail.jpg


6) LEGLEGEK, AMIT VALAHA TAPASZTALTAM

Recept: a melléknév felsőfokát, a present perfectet és az EVER-t egy mondatba keverjük, mindig a következő szórendet tartva:

Ez a legunalmasabb film, amit valaha láttam.

This is the most boring film I have ever seen.

Te vagy a legszebb nő, akivel valaha találkoztam.

You are the most beautiful woman I have ever met.

Ronda az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam.

Ronda is one of the most beautiful places I have ever been to.


7) MINDIG IS, EGÉSZ ÉLETEMBEN

Ezek az érzések, vágyak, preferenciák régen is így voltak, most is így vannak és a jövőben sem várható, hogy megváltoznának, azaz: nem záródtak le a múltunkban, hanem a jelenünk szerves részei, habár nem mostani keletűek.

Mindig is tanár akartam lenni.

I have always wanted to be a teacher.

Egész életemben utáltam az önelégült embereket.

I have hated self-satisfied people all my life.

Mindig is rajongtam Brad Pittért.

I have always admired Brad Pitt.

grammys.jpg


8) MIÓTA VAN MEG? MENNYI IDEJE ISMERED? STATIKUS (NON-ACTION IGÉKKEL kifejezett múltban kezdődött és most is aktuális állapotok+work+live)

Tipikus statikus, nem cselekvő, állapotot kifejező vagy erős érzelmet leíró, illetve mentális igék közé sorolandók: be (lenni) know (ismertni, tudni), have (ha BIRTOKOLNIt fejez ki), love, hate stb. +LIVE+WORK.

Mióta...?= Since when...?

Mennyi ideje...?= How long...? (ez a gyakrabban használt)

pontszerű esemény/évszám/gyerekkor stb. óta = SINCE (the party/last year/1984/I was a child)

valamennyi ideje, amelyet időt kifejező mértékegységgel írok le= FOR (5 minutes/5 hours/5 days/5 weeks/5 months/5 years/ages)

Mióta/Mennyi ideje van meg a kocsid?

How long have you had your car?

!! NEM How long do you have your car?  !!

Mióta/Mennyi ideje ismered a legjobb barátodat?

How long have you known your best friend?

20 éve vagyunk házasok.

We have been married FOR 20 years.

6 éves korom óta popsztár akarok lenni.

I have wanted to become a pop star SINCE I was 6.

1989 óta lakom Budapesten.

I have lived in Budapest SINCE 1989.

Azóta dolgozik itt, amióta az öcsédet kirúgták.

She has worked here SINCE your brother was sacked.

 

redwinecarpet.jpg

 

9) LEZÁRT MÚLTHOZ NEM KÖTHETŐ, VÉGET NEM ÉRT, LE NEM ZÁRT, LE NEM JÁRT IDŐFRÁZISOK

Olyan időhatározók, amelyek nem fejeződtek be akkor, amikor említést teszünk róluk, azaz, még ebben az időben vagyunk magunk is miközben verbalizáljuk őket: **TODAY (ma), THIS WEEK (ezen a héten), THIS MONTH (e hónapban), THIS YEAR (idén), THIS CENTURY (ebben a században), SO FAR (eddig bezárólag/még), UP TO NOW (mostanáig), RECENTLY (mostanában, nemrégiben), LATELY (az utóbbi időben), STILL NOT (még mindig nem) IN THE LAST COUPLE OF DAYS/WEEKS/MONTHS/YEARS (az elmúlt pár napban stb.)

Idén még nem voltam fogorvosnál, most már el kell mennem.

I haven't been to the dentist's this year, I really must go now.

Nemrég voltam egy vakrandin, de nem jött be.

I've recently gone on a blind date, but it's not for me.

Eddig még nem kaptunk egy jelentkezést se a meghirdetett állásra - vajon mi riasztja el az embereket a munkaköri leírásban?

We haven't received any applications for the job advertised so far - I wonder what drives people away like this in the job description.

 

10) HOL JÁRTÁL? MIT TETTÉL?!

Arra kérdezünk rá, hogy mi történt közvetlen a kérdésünk előtt. Tehát NEM a "tudom mit tettél tavaly nyáron" típusú mondatról beszélek, hanem arról a kérdésről amit az anya tesz fel a gyerekének, a törött váza láttán. Illetve, amikor tudni szeretnénk, ezért számonkérjük a másikat arról, hogy merre kódorgott.

Hol voltál?

Where have you been?

Mit tettél?!!

What have you done?!!

 

present_perfect.jpg

 ("Nem úgy ám, hogy az ember csak úgy megtanulja a befejezett jelent.")

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

GAME OF THRONES: WHICH HOUSE ARE YOU?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Angolozz a TRÓNOK HARCA-val!

Pénzsóvár? Északi? Vérfertőző? Mindenkinek jut egy nemesi ház a Trónok Harcában! Derítsd ki hová tartozol Westerosban ezzel az egyszerű kvízzel!!

YES-NO kérdések 2 nyelven! Nagyon figyeld a számukat!

Segítő szószedet a cikk végén! Hajrá :)

Avaricious? Northern? Incestuous? There's a Game of Thrones noble house for everyone! Find out where in Westeros you fit with this simple QUIZ!

 

 

gameofthrones.jpg

START!

QUESTION#1: Have people who've not read the books heard of you?

(Hallottak rólad azok, akik nem olvasták a könyveket?)

  • YES!->GO TO Q#2  
  • NO!->GO TO Q#3

Q#2: Do you believe in finding a peaceful resolution to conflict?

(Hiszel a konfliktusok békés megoldásában?)

  • YES!->You are in House HUFFLEPUFF. In Hogwarts, you're a valuable part of the school's identity. In Westeros, you are lunch.hufflepuff.jpg
  • NO!->GO TO Q#4

Q#3: Do you like a nice glass of red wine?

(Szereted a finom vörösbort egy csinos kis kupában?)

  • YES!-> You are House REDWYNE (geddit?). Your sigil is a bunch of grapes and you really should be at a meeting.redwyne.jpg
  • NO!-> You are House MOOTON, and a touch dull. Maybe a drink would help.mooton.PNG

Q#4: Do you fancy your brother/sister?

(Tetszik a tesód? <3)

  • YES!->GO TO Q#5
  • NO!->GO TO Q#6

Q#5: Do you take an uncompromising view on the necessity of debt repayment?

(Hajlíthatatlan vagy az adósságok megfizetésének szükségessége tekintetében?)

  • YES!->You are House LANNISTER and you always pay your debts. Home to a handful of GOT's heaviest hitters namely Tywin (boo!), Jaime, Cersei and Tyrion (hurrah!). Plus Joffrey Baratheon (see incest question above).lannister1.jpg
  • NO!->You are House TARGARYEN. Generations of inbreeding have made you as mad as Clarkson, but who cares because you have dragons and, as they say in Juego de Tronos, their muy caliente, Mother, Daenerys.targaryen.png

Q#6: Ey oop! Is tha' Northern?

(Északon beszélnek így?)

  • AYE!->GO TO Q#7
  • NO!->GO TO Q#8

Q#7: Are you slightly rough around the edges, but basically likable? 

(Kissé csiszolatlan vagy, de általában véve szerethető?)

  • AYE!-> You are House STARK home to the closest thing Game of Thrones has to a decent set of coves: Ned, Catelyn, Arya, Sansa, Bran, Robb, not to mention the bastard Jon Snow. And Hodor.stark1.png
  • NO!-> You are House BOLTON, staunch believers that the family that flays together, stays together. Dead giveaway? Your "flayed man" sigil.bolton.jpg

Q#8: Are you comfortable around strong women?

(Jól érzed magad erős nők körében?)

  • YES!->GO TO Q#9
  • NO!->GO TO Q#10

Q#9: Do you have an approach to health and safety so casual it would make Qatari construction firms blush?

(Egészségtudatosságod és biztonságtechnikád láttán a Qatari építőipari cégek csak pirulnának?)

  • YES!-> You are House ARRYN. Crazy Lady Lysa may rule for her spoilt (still suckling) son, but she needs to get that enormous hole in the lounge floor sorted. Someone could have an accident with that.arryn.jpg
  • NO!->GO TO Q#11

Q#10: Can you make an exception for one woman in particular?

(Tudsz kivételt tenni, kifejezetten ha nő van a dologban?)

  • YES!-> You are House BARATHEON. From former top dog Robert to Thunderbird-puppet-headed despot Jeoffrey, Baratheon is a boys' club, except for Stannis' infatuation with Melisandre, aka The Red Woman.baratheon.png
  • NO!-> You are House FREY. Over 90 years old with seven wives and more than a hundred kids, Lord Walder Frey is arguably the most sexist git in Westeros. And there's some stiff competition for that title.frey.jpg

Q#11: Do you like mucking about on boats?

(Szeretsz hajón lófrálni?)

  • YES!->GO TO Q#12
  • NO!->GO TO Q#13

Q#12: Are you - even by Throne's standards - bastard-hard?

(Még a Trónok mércéjével mérve is kőkemény vagy?)

  • YES!->You are House GREYJOY. Those ironborn (including the rock-hard Yara/Asha) are more Grey than Joy. Notable member (no pun intended): Theon, whose torture had all male viewers crossing their legs forever.greyjoy.jpg
  • NO!->You are House TULLY. Here, under the sigil of the fish, you find Catelyn Stark, but, for a time also the annoying wandering minstrel called Marillion who has his tounge cut out. Fish? Marillion? Classic George R. R. bantz.tully.jpg

Q#13: Could your home be a venue for Gardeners' Question Time?

(Szolgálhatna az otthonod egy kertészeti interjúműsor helyszíneként?)

  • YES!->You are House TYRELL, ruling The Reach from Castle Highgarden. Here women have a monopoly on brainpower: see arch-schemer Lady Olenna and her granddaughter, Margaery.tyrell.jpg
  • NO!->You are House MARTELL, rulers of Dorne. No stained-glass ceiling for women here (the oldest heir runs things irrespective of gender) but the number one game in town is really, no really hating the Lannisters.martell.jpg
  

 

GLOSSARY

avaricious= pénzsóvár, kapzsi, szűkmarkú

incestuous= vérfertőző

noble= nemes

fit= beleillik

sigil= pecsét

geddit?= vetted?

a bunch of grapes= egy szőlőfürt

dull= tökkelütött

debt= adósság

a handful of= egy marék

namely= név szerint

incest= vérfertőzés

inbreeding= beltenyészet

mad= őrült

dragon= sárkány

caliente= hot= szexi

decent= rendes

cove= pasi

bastard= fattyú

staunch= rendíthetetlen

to flay= megnyúz

to rule= uralkodik

spoilt= elkényeztetett

suckling= csecsszopó

lounge= társalgó

to have/get sg sorted= kijavít/helyrehoz/megold

puppet-headed= bábfejű

infatuation= belehabarodás

aka=also known as= másnéven

git= marha/barom

stiff= kemény

to muck about= lófrál

ironborn= vasszülött

notable= nevezetes

no pun intended= nem szójáték

torture= kínzás

male= hím

to cross one's legs= keresztbe teszi a lábát

wandering minstrel= vándordalnok

bantz= duma

arch-schemer= fő cselszövő

stained glass= festett üveg

glass ceiling= nők érvényesülését/ambícióit limitáló láthatatlan de jelenlevő "plafon"

heir= örökös

irrespective of gender= tekintet nélkül a nemre

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

Íme, az újszölött HERCEGNŐ NEVE(I) és néhány KIRÁLY(I) IDIÓMA

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Princess Charlotte Elizabeth Diana is preparing for her first audience with the Queen at Sandringham - after her name was announced to the world.

royalbabygirl.jpg

The Duke and Duchess ended days of speculation after revealing the choice on Monday afternoon following days of speculation. Charlotte had been one of the bookies' favourites and many punters had believed Diana would feature as one of the royal baby's names in tribute to Prince William's late mother.

The royal are expected to drive to Norfolk with their two children, where they will take the new baby to meet Her Majesty.

The Duke and Duchess welcomed VIP visitors - including the Middletons, Prince Charles and the Duchess of Cornwall - to Kensington Palace on Sunday.

Royal gun salutes were fired across London on Monday to mark the princess's birth, with volleys ringing out across the capital from the King's Troop Royal Horse Artillery in Hyde Park and the Tower of London.

GLOSSARY:

to announce= bejelent, kihirdet, közhírré tesz

speculation= találgatás

to reveal= felfed, elárul, megmond

bookies= bukmékerek

punters= {akik fogadást tesznek pénzért}

to feature= szerepel, megjelenik

in tribute to= megemlékezésképpen/tiszteletére

late= néhai

Her Majesty= Őfelsége a Királynő

Duke= Herceg

Duchess= Hercegnő

palace= palota

royal gun salutes= királyi díszlövések

volleys= sortűz

horse artillery= lovas tüzérség

NÉHÁNY KIRÁLYI IDIÓMA:

1) LIVE LIKE A KING (simile=hasonlat) : él mint hal a vízben, arany élete van, tejben-vajban fürdik

2) IN THE LAND OF THE BLIND THE ONE-EYED IS KING (proverb=közmondás) : A vakok közt a félszemű a király.

3) TILL KINGDOM COME (informal) : majd ha fagy, sohanapján, soha a büdös életben

4) FIT FOR A KING (cliché=közhely) : királyi, pazar, fényűző, fenséges, pompás, fejedelmi

5) COST A KING'S RANSOM (folksy=népies) : egy vagyonba kerül, méregdrága

NOW YOU!

Put the idioms in the gaps.

 

a) Your mother prepared a dinner ___________!

b) On 6000 $ a month you can _________________.

c) I won't marry you bastard _______________!

d) A proverb which means: a person who is not particularly capable can attain a powerful position if the people around him or her are even less capable.

e) Look at his Ferrari! It must have ___________________...I will never have one.

 

KEY:

a) fit for a king

b) live like a king

c) till kingdom come

d) In the land of the blind the bad-eyed is king.

e) cost a king's ransom

 

Hogy tetszett a feladat és a szókicstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Nyelvtani posztot ITT találsz!

Szövegértés feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu