Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

2015. április 24. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL NYELVVIZSGA TRÉNING: TRUE-FALSE szövegértés feladat ANGELINA JOLIE-val!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Hailed an inspiration for her brave decision

ANGELINA JOLIE reveals she has had further surgery to

beat the cancer that claimed her mother's life

A nemzetközi sajtó tele van Angelina legutóbbi műtétjével, melynek tanulságos részleteit a New York Timesban is felfedte, hogy eljusson üzenete a vele hasonló rákkal szembenéző nőkhöz.

Egyszerűen nem találni olyan nyelvvizsgát, amelynek ne volna szövegértés része, ráadásul eléggé súlyozottan is szerepel ez a típusú feladat a nyelvvizsgán. Az english-online.blog.hu-n olyan cikkeket dolgozok fel neked, ami téged is jobban érdekel és tele van vele a média. Olvasd el a cikket és próbáld először az IGAZ/HAMIS állításos feladatot megoldani a cikk végén. Ha gondot okozott egy-két idegen szó, csak ezek után nézd meg a szószedetet.

A FELADATOT A LENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE!!

 

Angelina Jolie has revealed that she has endured a second round of surgery in a bid to prevent cancer - and her decision to speak out once again about her personal medical history has been praised by experts as helping to save lives.

angelina.jpg

Last week, an article written by the Oscar-winning star appeared in The New York Times, in which she explained that she has had her ovaries and fallopian tubes removed to avoid developing ovarian cancer - and as a result, she is undergoing the menopause and will not be able to have any more children.

Doctors were quick to salute her for the article, saying it would help focus attention on ovarian cancer.

Gynaecological oncologist Dr Antoinette Sakaris said: "Ovarian cancer is less well known (than breast cancer) and less commented on. Improving that is crucial. I think this could save lives.

Two years ago, Angelina, who has six children with husband Brad Pitt - three of whom were adopted - underwent a double mastectomy after discovering that she has the BRCA1 gene fault that greatly increases the chances of contracting breast and ovarian cancer. She lost her mother, aunt and grandmother to the disease.

In her New York Times piece, headlined Angelina Jolie Pitt: Diary of a Surgery, the 39-year-old actress and film-maker revealed that she has always planned to have her ovaries and fallopian tubes removed after her mastectomy, but because the surgery has such severe effect on a woman's body, she had hoped to have more time to plan for the operation.

Unfortunately, she heard in early March that an annual blood test has showed up markers that can indicate early signs of cancer - leaving Angelina with an anxious five-day wait to learn whether she had already developed the disease.

"I went through what I imagine thousands of other women have felt," she wrote. "I told myself to stay calm, to be strong and that I had no reason to think I wouldn't live to see my children grow up and to meet my grandchildren".

maleficent.jpg

BRAD BY HER SIDE

Luckily, she had stong support. "I called my husband in France, who was on a plane within hours. The beautiful thing about such moments in life is that there is so much clarity. You know what you live for and what matters."

She said that it was hard to carry on as she waited for the results of further tests. "I passed those five days in a haze, attending my children (Zahara and Shiloh)'s soccer game, and working to stay calm and focused.

After being told the happy news that she was cancer free, Angelina decided to undergo the next stage of her surgery immediately. "Regardless of the hormone replacements I'm taking, I am now in menopause," she revealed. "I will not be able to have any more children and I expect some physical changes. But I feel at ease...it is nothing to be feared. 

After revealing her double mastectomy in 2013, the actress was praised by medical experts for putting the spotlight on preventative cancer surgery, helping other women with gene faults to make this difficult decision. But last week, Angelina took pains to ensure that readers knew there were other options to surgery.

angelinamother.jpg

"I did not do this solely because I carry the BRCA1 gene mutation and I want other women to know this," she said. "A positive BRCA test does not mean a leap to surgery. There are other options...In my case, the doctors I met agreed that surgery was the best option, because on top of the BRCA gene, three women in my family died from cancer."

She added that the surgery did not guarantee that she would never develop cancer. "It is not possible to remove all risk, and the fact is I remain prone to cancer. I will look for natural ways to strengthen my immune system. I feel feminine, and grounded in the choices I am making for myself and my family. I know my children will never have to say, 'My mom died of ovarian cancer.'"

(Adapted from the British Press)

 

Read the article about Angelina Jolie and mark the statements TRUE (T) of FALSE (F).

 

1. Angelina has had another surgery because the first one wasn't successful.

2. Doctors aren't happy to learn that Angelina breaks medical secrecy about her state of health.

3. The actress has had an operation because she wants no more children.

4. The gynaecological expert remarked that breast cancer is better known than ovarian cancer, which should be different.

5. Angelina has never been able to give birth so her husband Brad Pitt and she decided to adopt six children.

6. Three of Angelina's family members died of ovarian cancer.

7. Angelina appreciates that she has a husband whose first priority is obviously his family.

8. Angelina was absolutely unable to take part in any events as she was too worried waiting for her medical test results.

9. Angelina is now relieved that she knows she no longer has to live in fear of getting cancer.

10. As Angelina puts it, preventative cancer surgery means that you undergo an operation because you have no choice.

 

GLOSSARY:

to hail= eláraszt, rázúdít

brave= bátor

to beat= legyőz

to claim= követel

to endure= kiáll, elszenved

in a bid to= valami megkísérlésére

to praise= dícsér

ovaries= petefészek

fallopian tubes= petevezetékek

ovarian cancer= petefészekrák

to undergo= keresztülmegy

menopause= klimax

to salute= üdvözöl, tiszteleg

gynaecological oncologist= nőgyógyász onkológus (rákspecialista)

well-known= ismert

to improve that= javítani ezen

crucial= létfontosságú, kritikusan fontos

double mastectomy= mindkét mell eltávolítása

gene fault= hibás gén

to increase= növekszik

annual blood test= éves véreredmény

marker= jel

to indicate= mutat, jelez

to contract= betegséget megkap

headlined= főcímmel

diary= napló

to reveal= felfed, feltár, elmond

to remove= eltávolít

severe= komoly, súlyos

cancer= rák

to develop= kifejlődik benne

disease= betegség

reason= ok, indok

support= támogatás, segítség

within hours= pár órán belül

clarity= világosság, egyértelműség

to matter= számít

to carry on= kitart

results of further tests= további vizsgálatok eredményei

to pass= sikerülnek a vizsgálatok, pozitív eredményeket kap  

haze= szellemi zűrzavar, homály 

to attend= elmegy eseményre, részt vesz

soccer= foci

the next stage= a következő szint, lépés

surgery= operáció 

immediately= azonnal

regardless of= tekintet nélkül vmire

replacements= pótló tabletták

to take= szed gyógyszert 

I feel at ease= megkönnyebbültem

it is nothing to be feared= ettől nem kell/nincs miért tartanom

spotlight= reflektorfény

preventative= megelőző

make a decision= döntést hoz

take pains to ensure= veszi a fáradságot/azon fáradozik, hogy megbizonyosodjon róla

solely= csupán, mindössze

to carry= hordoz

gene muatation= gén mutáció

a leap to= ugrás valahová

on top of sg= ráadásul vmire/nem elég, hogy... még...is

to add= hozzátesz

to guarantee= garantál

risk= kockázat

remain prone to= hajlamos marad

to strengthen= megerősít

immune system= immunrendszer

feminine= nőies

grounded= bizonyos, biztos, szilárd, megfontolt, megalapozott

 

Hogy tetszett a szövegértés feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Vicces angol posztot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu