Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

2015. június 24. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

KEY:

1. b 5. b           9. b           13. b       
2. c 6. c 10. c 14. b
3. c castra=a military camp 7. b 11. a 15. c
4. a 8. a 12. c 16. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kulturális kvíz feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu