Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


15 NÉLKÜLÖZHETETLEN PHRASAL VERB - MÁSODIK RÉSZ - 15 Essential Phrasal Verbs - the BASICS! - Part 2

2018. november 30. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Készen állsz az alapozó PHRASAL VERBS teszt következő nehézségi szintjére? Kattints a képre és ellenőrizd le, hogy sikerülne a vizsga beugród a legalapvetőbb angol frazális igékből!

Hajrá!

essential_phrasal_verbs_part2.png

Hogy tetszett a PHRASAL VERBS beugró?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Na de hol van az ELSŐ RÉSZ? Right HERE!

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

Melinda

English-Online.hu

10+1 nélkülözhetetlen ANGOL VONZATOS MELLÉKNÉV

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Kezdő vagy újrakezdő vagy? Akkor kezdd ezzel:
HÍRES valamiRŐL; ELÉGEDETT valamiVEL; HASONLÓ valamihez; FÉL valamiTŐL stb.
Íme, 10+1 létfontosságú melléknév a hozzá tartozó vonzatokkal, azaz elöljárószavakkal (PREPOSITIONS). A képen található FEHÉR színű mellékneveknek valamelyik SÁRGA prepozíció az állandó VONZATA, azaz a táblázatban szereplő jelentés kifejezéséhez használatos változatlan eleme. A kép segítségével töltsd ki a VONZATOS MELLÉKNÉV táblázatot! Vigyázz, néhány prepozíciót többször kell majd felhasználnod! Segítségként megadtam, hogy hány betűből áll a keresett szó! Így már tényleg gyerekjáték, nem igaz? :) Kellemes angolozást!

A FELADATOT  A LENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

vonzatos_melleknevek.jpg

MELLÉKNÉV

VONZATA

JELENTÉSE

1. afraid

_ _ fél valamitől

2. different

_ _ _ _ különbözik valamitől

3. excited

_ _ _ _ _ izgatott valami miatt

4. famous

_ _ _ híres valamiről

5. good

_ _ jó valamiből, ügyes valamiben

6. interested

_ _ érdekli valami

7. late

_ _ _ elkésik valahonnan

8. pleased

_ _ _ _ elégedett valamivel

9. similar

_ _ hasonló valamihez

10. sure

_ _ _ _ _ biztos valamiben

+1. worried

_ _ _ _ _ aggódik valami miatt

 

Ha kitöltötted a táblázatot, gyakorold el még egyszer! Takard le a sárga oszlopot és próbáld felidézni a vonzatokat, ahogy kimondtad a melléknevet!

Hogy tetszett az VONZATOS FELADAT ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL MELLÉKNÉV FOKOZÁS and MORE - ADJECTIVES & ADVERBS, COMPARATIVES, SUPERLATIVES

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

adjectives.png

Bár a melléknév fokozás a kezdő angol egyik alappillére, sokszor hallani haladó, vagy akár nyelvvizsgára készülő angolt tanulóktól sok hibás ragozást (pl. more faster, more better, badder, more pretty). Legtöbbször ilyenkor újra elő kell venni az egészet elölről, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy alapvetően háromféle melléknév típusba sorolhatók a fokozandó szavak és így háromféle minta alapján kell mellékneveket ragozni.

Mint tudjuk, a melléknév a "milyen?" kérdésre válaszoló szó, amely az angolban többnyire létigével áll, pl. I'm married. She's quite thirsty. We are worried. They aren't so happy stb. avagy egy főnév(i frázis) jelzője, pl. a fast car, a nice garden, hungry eyes, unfriendly people, happy holidays stb.

Az alábbi táblázatban 3 féle színnel jelöltem a három melléknév típust (ZÖLD: relatív rövidek, 1-2 szótagosak; SÁRGA: relatív hosszúak - 3 szótagosak, -ed/-ing-re végződőek, modernek; PIROS: rendhagyók). Az egyes típusokra a szabályt ábrákon keresztül értheted meg, közvetlenül a példák feletti sorban.

A melléknév fokozás magyarra fordítva így hangzik: alacsony, alacsonyabb, a legalacsonyabb; szép, szebb, a legszebb; illetve jó, jobb, a legjobb (ezek voltak a háromféle típus egy-egy példája a táblázatban).

Figyeld csak meg:

 

MELLÉKNÉV FAJTÁJA ADJECTIVE COMPARATIVE SUPERLATIVE

kérdőszava:

"milyen?" "milyenebb?" "a legmilyenebb?"

értelme:

"ilyen/olyan" "ilyenebb/olyanabb" "a legilyenebb/legolyanabb"

szabály:

✿+ER THE ✿+EST

R

Ö

V

I

D

  • short
  • tall
  • hard
  • fast
  • few
  • hot
  • big
  • pretty
  • busy
  • happy
  • shorter
  • taller
  • harder
  • faster
  • fewer
  • hotter
  • bigger
  • prettier
  • busier
  • happier
  • the shortest
  • the tallest
  • the hardest
  • the fastest
  • the fewest
  • the hottest
  • the biggest
  • the prettiest
  • the busiest
  • the happiest

szabály:

MORE ♚ THE MOST ♚

H

O

S

S

Z

Ú

  • beautiful
  • dangerous
  • expensive
  • unfriendly
  • hardworking
  • interesting
  • boring
  • stressed
  • excited
  • modern
  • more beautiful
  • more dangerous
  • more expensive
  • more unfriendly
  • more hardworking
  • more interesting
  • more boring
  • more stressed
  • more excited
  • more modern
  • the most beautiful
  • the most dangerous
  • the most expensive
  • the most unfriendly
  • the most hardworking
  • the most interesting
  • the most boring
  • the most stressed
  • the most excited
  • the most modern

szabály:

REND-

HA-

GYÓ

  • good
  • bad
  • far
  • little
  • many/much
  • better
  • worse
  • further
  • less
  • more
  • the best
  • the worst
  • the furthest
  • the least
  • the most

HASONLÍTÁSOKBAN

AS [adjective form] AS [comparative form]+THAN nem hasonlított, KIEMELT

HASONLÍTÓ JELENTÉS

'olyan...MINT' 'valamilyenebb MINT' 'A LEGVALAMILYENEBB'

 

Tehát:

She is taller than her mother. NOT more taller that

Magasabb mint az anyukája.

Her mother isn't as tall as her. NOT isn't as tall than

Anyukája nincs olyan magas mint ő.

This is the best joke I've ever heard. NOT goodest or best

 Ez a legjobb vicc, amit valaha hallottam.

A határozószavak a "hogyan?" kérdésre válaszolnak és többféle fajtájuk ismert, pl. a módhatározók, amelyek az angolban az igefrázist követik, pl. She speaks English too slowly. I drive faster than you. They work more effectively than we do. He finished his homework soonest. Unfortunately, Germany played better than Brazil.

Nézd meg, hogy kell kifejezni angolul a következőket: lassan, lassabban, leglassabban; keményen, keményebben, a legkeményebben; jól, jobban, a legjobban, stb.:

ADVERB FAJTÁJA ADVERB COMPARATIVE ADVERB SUPERLATIVE ADVERB

kérdőszava:

"hogyan?" "inkább hogyan?" "leginkább hogyan?"

értelme:

"valahogyan"

"inkább/kevésbé valahogyan"

"leginkább/legkevésbé valahogyan"

szabály:

MORE ☼ MOST ☼

-LY-re

végződő

  • slowly
  • quickly
  • beautifully
  • effectively
  • carefully
  • more/less slowly
  • more/less quickly
  • more/less beautifully
  • more/less effectively
  • more/less carefully
  • most/least slowly
  • most/least quickly
  • most/least beautifully
  • most/least effectively
  • most/least carefully

szabály:

✿+ER ✿+EST

RÖ-

VID

  • hard
  • fast
  • soon
  • late
  • high
  • harder
  • faster
  • sooner
  • later
  • higher
  • hardest
  • fastest
  • soonest
  • latest
  • highest

szabály:

REND-

HAGYÓ

  • well
  • badly
  • far
  • little
  • better
  • worse
  • further
  • less
  • best
  • worst
  • furthest
  • the least

HASONLÍTÁSOKBAN

AS [adverb form] AS [comparative adverb]+THAN nem hasonlított, KIEMELT

HASONLÍTÓ JELENTÉS

'olyannyira...MINT' ilyenebbül/olyanabbul MINT a legvalahogyanabbul/-an

 

Tehát:

She works hard. NOT hardly

Keményen dolgozik.

HARDLY= alig!!!

Don't drive so fast. NOT fastly

Ne hajts ilyen gyorsan.

Do you do well at school? NOT good or goodly

Jól tanulsz az iskolában?

He scored highest in the test.

Ő szerezte a legmagasabb pontot a dolgozatban.

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

MENNYIT ÉR AZ ANGOLOM? - Nyelvtudásszinted 21. századi értéke ANALÓGIÁBAN iskolázottságod szintjével a munkaerőpiacon

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

how_well_do_you_speak.jpg

Fogalmad sincs, hogy igazából mennyit ér az angolod, hol tartasz a nyelvi tanulmányaidban?

Talán ezt egyszerűbb lenne megérteni egy olyan kontextusban, ami nap mint nap körülvesz? Könnyebb megértened, hogy mennyit ér 8 általános, egy érettségi, egy diploma vagy egy PhD, ha jó munkát akarsz találni? Gondoltam! ☺

Ezért felállítottam Neked egy közérthetőbb táblázatot, amely megfelelteti angol nyelvtudásodat egy bizonyos iskolázottsági szinttel a 21. századi munkaerőpiacon, s így megmutatja angoltudásod jelenlegi értékét a mai világban.

 

FONTOS!! Természetesen a táblázat nyelvóraszám értékei csak abban az esetben mérvadóak, ha nem hagytál ki a nyelvtanulási folyamatban hónapokat, ne adj' Isten, éveket. Ha mégis, akkor újra kell kezdened azokat a szinteket (azokkal az óraszám adatokkal) amelybe a nyelviskola vagy magán nyelvtanárod szintfelmérő tesztje aktuális nyelvtudásod alapján besorol!

Íme, a magyarázó táblázat:

 A1   Elementary  KEZDŐ Beiratkoztál az "általános iskolába". Ha minimum 100X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 50X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad/elvégezted az elemi iskola alsó tagozatát". ABBA NE HAGYD A TANULÁST! Még igencsak messze a nagybetűs ÉLET!
 A2  Pre-Intermediate  KÖZÉPHALADÓ Üdv az "általános iskola felső tagozatában"! Légy szorgalmas és kitartó! Ha összességében eddig minimum 200X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 100X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad az elemi iskola 8 osztályát"! Nem rossz, de még sokat kell, tanulj, hogy foglalkozzanak veled a munkaadók! ABBA NE HAGYD A TANULÁST! 
B1 Intermediate HALADÓ Isten hozott a "gimnáziumban"! Gratula! Úgy tűnik, Téged érdekel a jövőd! :) Csak szorgosan! Ha összességében eddig minimum 300X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 150X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy kijártad a "középiskolát". Ha ezen túl egy alapfokú nyelvvizsgát is megszereztél, az megfelel egy "érettségi bizonyítványnak". Ezzel a tudással már lehet munkát találni, de az első munkahelyeden végig az lesz az érzésed, hogy körülötted mindenki dirigál neked. Tanulj inkább tovább! ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! 
B2 Upper-Intermediate

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA ELŐKÉSZÍTŐ

Szuper! Felvettek az "egyetemre"! Nagyon jól tolod! Ez már egy menő szint, de ne bízd még el magad. Még diplomát kell szerezz. Ha összességében eddig minimum 400X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 200X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy elvégezted a "mesterképzést". Egy komplex középfokú nyelvvizsga megszerzése felér azzal a munkaerőpiacon, mintha "egyetemi diplomát" szereztél volna meg. Mehetsz komolyabb állást keresni. DE ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! Minden nap foglalkozz az angollal, nehogy kezdd elfelejteni!
C1 Advanced FELSŐFOK Ambiciózus "friss diplomásként" állást keresel? Úgy van! Ide neked az oroszlánt is! Ha összességében eddig minimum 500X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 250X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy megkaptad az első olyan állást, amivel igazán elégedett vagy. A felsőfokú nyelvvizsgád megszerzése olyan érzés, mintha "előléptettek volna" ezen a munkahelyen, és/vagy megemelték volna a fizetésed. Meleg kézfogást és szívből jövő gratulációt érdemelsz! Elégedetten hátradőlhetsz, de csak egy pillanatra :) MINDEN NAP ANGOLOZZ, HOGY NE KEZDJ EL FELEJTENI!
C2 Proficiency ANYANYELVI Rendkívüli ambícióid vannak az angollal? Anyanyelvi szintet szeretnél elérni?  Ehhez több út is vezet. Itt nem említjük a "native speaker"-eket, akiknek ez az anyanyelvük, hanem akik idegennyelvként jutnának erre a szintre. Ha "mindössze csak" az elérhető legmagasabb nyelvi szintre szeretnél eljutni, meg kellene próbálkozz egy Cambridge Proficiency előkészítő kurzussal. Ha az angol nyelvű kultúra, történelem, irodalom, nyelvészet és ehhez hasonlók is érdekelnek, esetleg tanítanád a nyelvet, akkor angol nyelv és irodalom avagy anglisztika egyetemi szakot kell végezned, ezen kívül pedagógiát. Nehéz megmondani, hogy mihez hasonló az, ha valakinek Cambridge Proficiency-je van (min. 1.000-1.200 óra angolozással lehet ide elérni). A munkaerőpiacon ez kábé azzal érhet fel, amikor "Te leszel a főnök", és mindenki azt akarja megtudni, hogyan jutottál el ide. Ha nyelvtanári diplomád van (kb. minimum 10.000 óra szerteágazó aspektusú angolozással), akkor az pedig talán nagyjából egy "PhD végzettséghez" hasonlítható azon a területen, ahol dolgozni szeretnél.

Remélem, így már érthetőbb, hol tartasz az angolozásban! Ne feledd, az angolozás az élsporthoz is hasonlítható (!) abban, hogy minden áldott nap foglalkoznod kell vele valamilyen módon (edzés), egyébként azonnal elkezdesz felejteni (elpuhulás, az izmok fittségénék elvesztése). Ha el is jutottál egy ideális szintre (versenyforma) vagy nyelvvizsgát tettél (bajnokság), akkor sem hanyagolhatod el a mindennapi edzéseket, hogy csúcsformában maradj. Aki nem edz rendszeresen, nagy szüneteket tart a trainingek közt, az visszaesik és kezdheti a munkát szinte teljesen elölről.  Megéri? A lényeg, hogy TE soha se hagyd abba! ☺

keep_calm_and_speak_english.jpg

Hogy tetszett az értelmező táblázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

IRREGULAR VERBS - rendhagyó ige gyakorló táblázatok

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

go_went_gone_crazy-.png

 

Kezdő vagy újrakezdő angolos vagy? Esetleg egyik sem, de problémát okoz memorizálni a RENDHAGYÓ IGÉK formáit? Próbáld ki az én táblázataimat vagy készítsd el sajátodat a minta alapján! 4 oszlopot és 15 sort készíts (a fejlécet nem számítva), ahol az első oszlop a ragozatlan jelen idejű rendhagyó ige, a második az egyszerű múlt idejű forma, a harmadik a perfect igeidőkben használatos past participle, a negyedik pedig a jelentés rubrika (ez is nagyon fontos, hogy benne legyen!). A lényeg, hogy a kitöltendő táblázatba soronként csak egy rubrikát töltöttem ki: vagy egyet a három igealak közül, vagy csak a jelentést. Így Neked minden sorban 3 másikat kell kitölteni gyakorlásképpen!

Kellemes angolozást!!

 

1. nehézségi szint:

 

V1

V2

V3

JELENTÉS

INFINITIVE

PAST SIMPLE

PAST PARTICIPLE

MEANING

do

__________ __________ ___________
__________

gave

__________ __________
__________ __________

worn

__________
__________ __________ __________

lenni

eat

__________ __________ __________
__________

drank

__________ __________
__________ __________

had

__________
__________ __________ __________

kap, vesz, szerez

sleep

__________ __________ __________
__________

could

__________ __________
__________ __________

spoken

__________
__________ __________ __________

elmond

go

__________ __________ __________
__________

drove

__________ __________
__________ __________

written

__________

 

Máris kész vagy? Akkor következzen a...

2. nehézségi szint!

 

V1

V2

V3

JELENTÉS

INFINITIVE

PAST SIMPLE

PAST PARTICIPLE

MEANING

catch

__________ __________ __________
__________

spent

__________ __________
__________ __________

thought

__________
__________ __________ __________

ülni

stand

__________ __________ __________
__________

forgot

__________ __________
__________ __________

known

__________
__________ __________ __________

énekel

read

__________ __________ __________
__________

took

__________ __________
__________ __________

seen

__________
__________ __________ __________

hallani

wake

__________ __________ __________
__________

came

__________ __________
__________ __________

won

__________

 

Ezzel is elkészültél? Akkor nincs más hátra, mint a...

3. nehézségi szint!

 

V1

V2

V3

JELENTÉS

INFINITIVE

PAST SIMPLE

PAST PARTICIPLE

MEANING

find

__________ __________ __________
__________

felt

__________ __________
__________ __________

fallen

__________
__________ __________ __________

tanítani

send

__________ __________ __________
__________

flew

__________ __________
__________ __________

said

__________
__________ __________ __________

hozni

buy

__________ __________ __________
__________

lost

__________ __________
__________ __________

broken

__________
__________ __________ __________

pénzbe kerül

begin

__________ __________ __________
__________

left

__________ __________
__________ __________

paid

__________

 

Kész! Gratulálok a szorgalmadhoz, így már könnyű dolgod lesz az igeidőkkel!

Erre a mintára készíthetsz még nehezebb táblázatokat is, gyakorlás és "ismétlés a tudás anyja"!

 

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

PRESENT SIMPLE - Egyszerű jelen az angolban + HÉTVÉGI RUTIN! (kezdő angol)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

weekend_routine.png

A Present Simple, azaz "egyszerű jelen" az első igeidő, amit az angolt tanulók megismernek tanulmányaik során. Ezt a jelen időt akkor használjuk, ha szokásokról, rendszeres időközönként visszatérő cselekvésekről vagy tényekről, igazságokról akarunk beszélni. Néhány tipikus példa: A főnököm házas ember. Madridban lakom. Hol dolgozol? Van 3 gyerekem. Nem dohányzom. Általában 3 kávét iszom egy nap. Este hatkor szoktunk vacsorázni. Heti háromszor járok edzeni. Ritkán nézek TV-t. Hány óra? Szinte sosem eszem disznóhúst. Mi az irányítószáma? Néha elmegyünk moziba hétvégén. Nem érdekel a politika. Mindig hatkor kelek. Minden reggel jógázok. Ritkán szokott késni. Nem hiszek a szellemekben. Utálok házimunkát végezni. Gyakran vacsorázunk étteremben. Általában véve türelmes ember vagyok. A bátyám nem tud táncolni. A Föld a nap körül kering. A nők a virágokat szeretik, a férfiak meg a sört. Itt a legmelegebb évszak a nyár.

A fenti mondatok közül néhányat LÉTIGÉvel, másokat a LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉvel fejezzük ki. Az előbbieket narancssárgával, az utóbbiakat kékkel jelöltem. A LÉTIGE maga tagadható és egyszerű fordított szórenddel kérdezhetünk vele, de ez a LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉKre nem mondható el. Ez utóbbiaknál SEGÉDIGÉre lesz szükségünk, hogy tagadhassuk őket vagy kérdést tegyünk fel.

A LÉTIGE formái:

 

FORMÁK  1. SZÁM 1. SZEMÉLY  1. SZÁM 3. SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(+) és (?)  am = 'm  is = 's   are = 're
(-)  am not = 'm not  is not = 's not = isn't  are not = 're not = aren't

 

Present Simple mondatok LÉTIGÉvel:

 

MONDATTÍPUS  1. SZÁM 1. SZEMÉLY  1. SZÁM 3. SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(+)  I am from Brazil.  She is married.  We are very happy.
(-)  I am not married.  He isn't Spanish.  You aren't from Egypt.
(?)  Am I your boss?  Is it your business?  Are they your dogs?
(✓)  Yes, I am.  Yes, it is.  Yes, they are.
(✘)  No, I'm not.  No, it isn't.  No, they aren't.

 

A LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉKHEZ HASZNÁLATOS SEGÉDIGÉK:

 

MONDATTÍPUS  ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(?)  does  do
(-)  does not = doesn't  do not = don't

 

A DO segédigének nincs fordítandó jelentése, szerepe annyiban áll, hogy:

1. megmutatja, hogy Present Simple-ben vagyunk

2. ezzel kell tagadni, azaz felveszi a NOT tagadószót → do not = don't  : I don't like her.

3. felveszi az első szám harmadik személyű igei személyragot (S) : do+S→ does

4. az előbbi kettőt egyidőben is megteheti : do+S+NOT → doesn't

5. vele kell kérdezni: Do you love me? Does she drink alcohol?

6. kijelentő mondatban nem látható: I love you. She drinks a lot of alcohol.

 

Present Simple mondatok LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉvel:

 

MONDATTÍPUS  ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLY (S!)  MINDEN EGYÉB ESET
(+)  She sometimes eats meat.  They often eat vegetables.
(-)

 He doesn't drink alcohol.

 It never snows in the summer.

 You don't drink enough water.

 We hardly ever smoke.

(?)  Does he ever do the housework?  Do you work in a bank?
(✓)  Yes, he does.  Yes, I do.
(✘)  No, he doesn't.  No, I don't.

 

WEEKEND ROUTINE példamondatok a Present Simple-ben:

 

1. Általában pihenni szoktam hétvégén.

I usually relax at the weekend.

2. Házimunkát szombat reggel szoktam végezni.

I do the housework on Saturday morning.

3. Szombat délután moziba szoktam menni.

I (normally) go to the cinema on Saturday afternoon.

4. Szombat este el szoktam menni a barátaimmal szórakozni.

I (usually) go out with friends on Saturday evening.

5. Hétvégente gyakran olvasok és biciklizek.

I often read and cycle at weekends.

6. Sosem nézek TV-t vasárnap.

I never watch TV on Sunday.

7. Hétvégén 10.30-kor szoktam kelni és 10.45 körül reggelizem.

I (usually) wake up at half past ten and have breakfast at about quarter to eleven.

8. Általában ebédet szoktam főzni szombat délben.

I usually cook lunch on Saturday at noon/midday.

9. Szombaton szinte soha nem ebédelek délben, fél kettőkor szoktam ebédelni általában.

I hardly ever have lunch at noon, I normally have lunch at half past one.

10. Minden szombat délután focizom.

I play football every Saturday afternoon.

 

Now YOU! Most Te jössz! Írd át a fenti mondatokat ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLYBE! Így kezdd: He/She...

 

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

✍ANGOL NYELVTAN KVÍZ! ☑ A mindent eldöntő PRESENT SIMPLE QUIZ!⌛ - Elég profi vagy?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

THE ULTIMATE PRESENT SIMPLE QUIZ! - Are you an Expert?

Teszteld tudásod 15 PRESENT SIMPLE kérdéssel!

Minden kérdésre csak egy helyes válasz van!

 

present.png

 

1. Mire fordítanád a PRESENT SIMPLE-t?

a) egyszerű ajándék

b) folyamatos jelen

c) egyszerű jelen

d) befejezett jelen

2. Melyik mondat van PRESENT SIMPLE-ben?

a) I'm going to the cinema.

b) She doesn't smoke.

c) I've got a car.

d) He'll call you later.

3. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE-ben van?

a) I can't drive.

b) He hates ice-cream.

c) We're flying to London next week.

d) Where are you from?

4. Melyik kommunikációs célt NEM ezzel az igeidővel fejezzük ki?

a) tartós, állandó állapot vagy helyzet

b) visszatérő, szokás- vagy rutinszerű cselekvések

c) általános igazságok

d) épp most zajló cselekvés, esemény

5. Ezen kívül még mit fejezhetünk ki ezzel az igeidővel (PRESENT SIMPLE)?

a) Azt, hogy épp az imént történt meg valami.

b) Órarendek, menetrendek kiolvasását.

c) Azt, ha épp folyamatban van egy cselekvés.

d) Azt, ha a közeljövőben levő fix programokról beszélünk.

6. Mi hiányzik ebből a PRESENT SIMPLE mondatból?

__________ they live in New York?

a) Are

b) Can

c) Haven't

d) Do

7. Mire NEM használjuk a PRESENT SIMPLE-t?

a) tények kifejezésére

b) átmeneti állapotokra

c) sportműsor közvetítésére

d) felkiáltó mondatokban a HERE és THERE szavakkal

8. Hogyan tagadjuk a GO igét PRESENT SIMPLE-ben?

a) don't go vagy doesn't go

b) not go

c) aren't going vagy isn't going

d) not going

9. Mi hiányzik a következő PRESENT SIMPLE mondatból?

She __________ Spanish, she __________ Italian.

a) can't, can

b) doesn't, does

c) isn't, is

d) hasn't, has

10. PRESENT SIMPLE igeidőben fejezzük ki, hogy mi áll (mi van leírva) egy könyvben, újságban, levélben stb.

a) Igaz.

b) Hamis.

c) Mindegy itt, hogy melyik igeidő.

d) Attól függ, mi áll benne.

11. Ez a mondat PRESENT SIMPLE-ben van: Can you cook?

a) Igaz.

b) Hamis.

12. Tipikus PRESENT SIMPLE időhatározók/ gyakoriság határozók:

a) at the moment, temporarily, now

b) never, twice a week, hardly ever

c) soon, next time, later

d) just, already, yet

13. Csak SIMPLE igeidőkben, pl. PRESENT SIMPLE-ben használhatjuk a következő igéket:

a) cook, go, have, meet

b) have, think, feel, smell

c) want, love, own, exist

d) be, live, see, taste

14. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE?

a) We have a car.

b) We haven't got a car.

c) Does she have a car?

d) They have no car.

15. PRESENT SIMPLE E/3. (első szám harmadik személy) -ben kijelentő mondatban a BIRTOKOLNI ige így néz ki:

a) have

b) haves

c) has

d) is

KEY:

1. c 6. d 11. a
2. b 7. b 12. b
3. c 8. a 13. c
4. d 9. c 14. b
5. b 10. a 15. c

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Még többet szeretnél tudni az egyszerű jelen időről? KATT!

Cheers,

English-Online.hu