Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


BRIT KORONÁZÁSI ÉKSZEREK - 20+1 KORONÁZÁSI ANGOL kifejezés, bónusz szövegértés feladatok - the UK

2018. január 23. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

"Egy koronázást láttam életemben és a következő már az enyém volt, ami meglehetősen rendkívüli " mondja II. Erzsébet brit királynő, aki saját szavaival osztja meg a publikummal élete egyik legemlékezetesebb napjának féltve őrzött emlékeit , a BBC1 jóvoltából.

coronation.jpg

(Photo by BBC)

Az alábbi 20+1 kifejezés közül 20 megfelelő helyre vár a koronázási ékszerekről szóló brit újságcikkben. Illeszd őket vissza a szöveglyukakba! Have fun!

KORONÁZÁSI KIFEJEZÉSEK

accession= trónra lépés

anniversary= évforduló

Archbishop= érsek

beaming= ragyogva

ceremony= ünnepség

Coronation= koronázás

crown= korona

crowned= megkoronázta

diamonds= gyémántok

gold= arany

Her Majesty= Őfelsége (királynőre)

investiture= beiktatás

Jewels= ékszerek

King= király

kingdom= királyság

monarch= uralkodó

precious stones= drágakövek

Queen= Királynő

royal= királyi

sapphires= zafírok

treasures= kincsek

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

THE CORONATION on BBC1

__________(1) with delight, the __________(2) is reunited with the magnificent, bejewelled __________(3) she wore for her __________(4), as she is interviewed in a new BBC documentary marking the 65th __________(5) of her __________(6).

It is the first time the __________(7) has come face to face with the St Edward's Crown since the __________(8) of Canterbury placed it on her head on 2 June 1953, and formally __________(9) her Queen.

"I've seen one Coronation and been the recipient in the other, which is pretty remarkable," says Her Majesty, recalling her own __________(10) and that of her father George VI in 1937.

The hour-long documentary explores the history and role of the Crown __________(11) a priceless collection comprising 140 items and 23,000 __________(12).

The film is one of the rare occasions when __________(13) has agreed to appear in a documentary. She previously worked with the BBC in 1992 when she provided a voicover for a documentary Elisabeth R, which marked the 40th anniversary of her __________(14).

CENTURIES OF HISTORY

The St Edward's Crown was made for the Coronation of Charles II in 1661, replacing the medieval crown that had been melted down in 1649 by the Parliamentarians and which was thought to date back to __________(15) saint Edward the Confessor, the Anglo-Saxon __________(15)  whose death in 1066 led eventually to the Norman Conquest.

It comprises a solid __________(17) frame set with precious stones including __________(18) rubies, white and yellow topazes, amethysts and aquamarines and is topped with a velvet cap with an ermine band.

Stored in the Tower of London, it is only worn at Coronations. For the State Opening of Parliament, the Queen wears the much lighter Imperial State Crown, set with one of the world's largest __________(19), the Cullinan II.

The documentary also features memories from others present at the Coronation, including a maid who almost fainted and a choirboy who was left to sing solo when his fellow choristers lost their voices.

It is part of a series of programmes about the __________(20) of the Royal Collection, the art collection of the royal family. The BBC's director of content, Charlotte Moore, said: "In her own words, the Queen will bring to life the enduring symbolic importance of the Coronation ceremonies for modern audiences to enjoy."

(Adapted from the British Press)

cullinan.jpeg

BÓNUSZ haladó szövegértés feladat!!

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

1. When did the Queen last see her Coronation Crown?

a) She sees it every year on her anniversary.

b) She last saw it in 1965.

c) She hasn't seen it since her Coronation.

2. How often does the Queen appear in documentaries?

a) Very often.

b) Hardly ever.

c) Only on formal occasions.

3. The Crown collection consists of 140 __________.

a) jewels

b) precious stones

c) crowns & tiaras

4. The Queen has __________ worked with the BBC.

a) never

b) already

c) recently

5. The crown she wore at her Coronation was specially made for __________.

a) her

b) St Edward

c) Charles II

d) George VI

6. For parliamentary opening ceremonies the Queen wears __________.

a) the crown she wore at her Coronation

b) another crown

c) no crown, huge diamonds only

7. In the documentary the Queen is going to tell the viewers about __________.

a) the history of the Royal Collection

b) the stories of the Crown Jewels & personal memories of the Coronation

c) presents she received for her Coronation

8. The programme is __________.

a) a movie

b) a docuseries

c) a documentary film

 

Hogy tetszett a koronázási szókincs?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

THE SANTA STORY - Honnan jön a Mikulás? - SANTA VIDEO, SANTA QUIZ

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Na, honnan és mikor jön a Mikulás? Ki ő valójában? Miért hiszik a gyerekek, hogy ajándékot hoz? Mi történt december 6-án?

Ezt és sok egyebet is megtudhatsz ebből az angol nyelvű elő-karácsonyi kvízből!

Válaszold meg a Santa Quiz kérdéseit, majd nézd meg az angol nyelvű videót és ellenőrizd le a válaszaidat!

santa_1.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

1. St. Nicholas lived in the __________.

a) 4th century

b) 5th century

c) 12th century

2. He was a __________.

a) saint

b) bishop

c) pope

3. He saved a girl from becoming a slave by __________.

a) hiding money in her stocking

b) giving her his expensive stocking

c) secretly throwing gold through the window of her house

4. On 6th December St. Nicholas __________.

a) was born

b) died

c) celebrated his nameday

5. St. Nicholas was made a saint __________.

a) in his life

b) when he died

c) nearly a hundred years after his death

6. On St. Nicholas Day people give gifts __________.

a) in the USA

b) in Britain

c) in Europe

7. The name "Santa" is of __________ origin.

a) Dutch

b) American

c) British

8. Before an American writer's Christmas poem, Santa's image was of a(n) __________ man.

a) old

b) slim

c) plump

9. Santa has 8 __________.

a) raindeers

b) reindeers

c) reindeer

10. Children hang their stockings on the __________.

a) Christmas tree

b) fireplace

c) chimney

ANGOL NYELVŰ VIDEÓ:

 

Kattints a képre és...

karacsonyi.png

Hogy tetszett a SANTA QUIZ? 

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Ha meglepnéd szeretteid egy MAGÁN ANGOL TANFOLYAMmal karácsonyra, kattints IDE az ünnepi ajánlatokhoz!

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

Melinda

English-Online.hu

ANGOL HÚSVÉTI KERESZTREJTVÉNY - EASTER CROSSWORD - a legalapvetőbb húsvéti kifejezések ANGOLUL!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Ismerd meg a 20 legfontosabb

HÚSVÉTI kifejezést ANGOLUL!

Ezúttal könnyítettem egy kicsit és véletlenszerű sorrendben feltüntettem a felhasználandó szavakat, de persze nem kötelező élned ezzel a segítséggel!

easter_2.png

emptytomb.jpg

Hogy tetszett a CROSSWORD?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

NEW YEAR'S QUIZ! - Brit-amerikai Szilveszteri Kvíz VIDEÓVAL!!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

untitled_design_2.jpg

Tizenkét kérdés az elmúlt év 12 hónapjára! Mennyire ismered a szilveszteri hagyományokat? Hol van a híres amerikai és brit szilveszteri utcabál? Mikor ünnepelték először a szilvesztert? Mi a leghíresebb ünnepi látványosság New York City-ben az év utolsó napján? Mit énekelnek az angol ajkúak éjfélkor? Mikor kell leszedni a karácsonyfát? Ha ezekre és más érdekes kérdésekre szeretnéd megkapni a választ, csak meg kell oldanod a kvízt és megvárni a január 1-jei megoldások publikálását ugyanitt! A videó tartalmazza a válaszok 90%-át! Érdemes karikázás előtt megtekinteni!

 

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

 

1. Mi a szilveszter angol megfelelője?

a) Celabrations

b) New Year's Day

c) New Year's Eve

 

2. Hol van a hatamas New York-i szilveszteri buli pontosan?

a) Madison Square

b) Times Square

c) Washington Square Park

 

3. Hogy hívják az itteni leghíresebb szilveszteri látványosságot 1907 óta?

a) Ball Drop

b) Fall of the Globe

c) Superbowl

 

4. A briteknek hol van a híres szilveszteri utcabáljuk?

a) Piccadilly Circus

b) St James Park

c) Trafalgar Square

 

5. Hol ünnepelték először a szilvesztert a világon a videó szerint?

a) Baghdad

b) Babylon

c) Bali

 

6. A szilveszter elődjének tekintett Akitu-t hányszor ünnepelték egy évben?

a) once

b) twice

c) 3 times

 

7. A britek és az amerikaiak mit énekelnek az év utolsó napján éjfélkor?

a) God Save the Queen

b) Greensleeves

c) Auld Lang Syne

 

8. Honnan ered az előző dal?

a) Wales

b) Scotland

c) Ireland

 

9. Mi milyen naptár alapján ünneplünk szilvesztert december 31-én?

a) Julian calendar

b) Egyptian calendar

c) Gregorian calendar

 

10. Hogy mondják angolul: visszaszámlálás?

a) countdown

b) countback

c) numberback

 

11. Mi a 'pezsgő' szó helyes betűzése angolul?

a) champaigne

b) champagne

c) shampaine

 

12. A "twelve days of Christmas" hagyományaként mikorra esik a 12. nap, amikor le kell szedni a karácsonyfát a rossz szerencse elkerülése érdekében?

a) 4th January

b) 5th January

c) 6th January

 

untitled_design_5.jpg

 KEY: 1.C 2.B 3.A 4.C 5.B 6.B 7.C 8.B 9.C 10.A 11.B 12.C

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

 

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

CHRISTMAS QUIZ! Part II: CHRISTMAS DECORATION - Hány karácsonyi díszt tudsz megnevezni angolul?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Milyen karácsonyi dekorációkkal van tele a világ ilyenkor és miket aggatunk a fára - persze ANGOLUL? :D Teszteld magad 10 feleletválasztós kvízkérdéssel! Csekkold a többi karácsonyi feladatot is - Szentestétől elérhetőek a megoldások!

Merry Christmas! :)

 

merry_christmas.png

 

1. Hogy hívják a karácsonyfára akasztandó fényes boát angolul?

a) shiny snake

b) tinsel

c) garland

 

2. Mi a karácsonyfára való csúcsdísz neve?

a) topping

b) topper

c) tree top

 

3. Hogy hangzik a mézeskalács angolul?

a) gingerbread

b) honey pie

c) honey biscuit

 

4. És a mikulásvirág?

a) Santa's hood

b) Santa's plant

c) poinsettia

 

5. Hát a fényfüzér?

a) angels' hair

b) fairy lights

c) starlights

untitled_design.jpg

 

6. Hogy mondják angolul: szalag?

a) ribbon

b) bow

c) tape

 

7. Mi az Adventi koszorú angol neve?

a) Advent wheel

b) Christ's crown

c) Advent wreath

 

8. Gömbdíszek?

a) shiny glass balls/baubles

b) Christmas globes

c) pomegranates

 

9. Hogy van a csomagolópapír?

a) gift cover

b) wrapping paper/gift wrap

c) gift sheet

 

10. És végül egy nagyon könnyű: gyertyák?

a) candlesticks

b) lighters

c) candles

 

untitled_design_1.jpg

KEY:

1. karácsonyi boa= TINSEL

2. csúcsdísz= TREE TOP

3. mézeskalács= GINGERBREAD

4. mikulásvirág= POINSETTIA

5. fényfüzér= FAIRY LIGHTS

6. szalag= RIBBON

7. adventi koszorú= ADVENT WREATH

8. gömbdíszek= SHINY GLASS BALLS / BAUBLES

9. csomoagolópapír= GIFT WRAP / WRAPPING PAPER

10. gyertyák= CANDLES

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

CHRISTMAS QUIZ! Part I - Mennyit tudsz az angol karácsonyi kifejezésekről és hagyományokról?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

father-christmas.jpg

Ki és mikor hozza a karácsonyi ajándékot angol nyelvterületen? És egyáltalán hogy jut be a házba? Mikor nyitják ki az ajándékot és miért éppen decemberben ünnepeljük a karácsonyt? Többek közt ezekre és hasonló kérdésekre kapsz választ ebből a karácsonyi kvízből. Szenteste, amikor felkerülnek a válaszok, megtudhatod, hogy jól tippeltél-e! Ne felejtsd, Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően különbözőek lehetnek az ünnepi hagyományok a miénktől! Jó szórakozást!

 the-nativity.jpg

1. Hogy nevezik az angolban a Bibliában olvasható Jézus születésének történetét?

a) The Son's Birth

b) Nativity

c) Holy Night

 

2. Mi az angol megfelelője a "napkeleti bölcseknek", akik ajándékot vittek Jézusnak Betlehembe?

a) The Magi

b) Three Kings

c) Wise Kings

 

3. Hogy nevezik a karácsony előzményének tekinthető ókori római ünnepsorozatot decemberben?

a) Saturnalia

b) Fast

c) Thanksgiving

 

4. Az első római keresztények a/az __________ közeli időpontot jelölték meg Jézus születése ünnepének, amely eleve a decemberi pogány fesztiválsorozat közepére esett. 

a) szilveszterhez - New Years Eve

b) utolsó decemberi vasárnaphoz - the last Sunday in December

c) téli napforulóhoz - winter solstice

 

5. Kinek a nevéhez köthető az első karácsonyfa-állítás Nagy-Britanniában?

a) Martin Luther - in the 16th century

b) Prince Albert, Queen Victoria's husband - in the 1840s

c) Queen Victoria - in 1841

victorianchristmastree.jpg

6. Hol állítják a híres hatalmas köztéri karácsonyfát az Egyesült Királyságban?

a) Trafalgar Square, London

b) Angel Square, London

c) Piccadilly Circus, London

 

7. Nagy-Britanniában ki hozza a karácsonyi ajándékot?

a) Jesus Christ (Jézus Krisztus)

b) Father Christmas (Télapó)

c) The Wise Men (Napkeleti Bölcsek)

 

8. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mikor bontják ki a gyerekek az ajándékaikat?

a) on Christmas Eve

b) on Christmas Day

c) on Boxing Day

 

9. Hogy hívják a karácsonyi zoknikat, melyeket a fenti országok hagyománya szerint a kandallóra vagy az ágytámlára akasztanak és apró ajándékokkal töltenek meg?

a) socks

b) tights

c) stockings

 

10. Hogy jut be a házba Santa Claus?

a) through the chimney

b) through the window

c) through the keyhole

 

father_christmas_coming.jpg

KEY: 

1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.A

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

KEY:

1. b 5. b           9. b           13. b       
2. c 6. c 10. c 14. b
3. c castra=a military camp 7. b 11. a 15. c
4. a 8. a 12. c 16. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kulturális kvíz feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

ÜNNEPI ANGOL: BET YOU DIDN'T KNOW - EASTER

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Fogadjunk, hogy nem tudtad! :)

cute-happy-easter-photos.jpgÍme néhány érdekesség a húsvéti szokásokról és húsvéti állatokról, édességekről.

A videóban szereplő angol szavakat kösd össze a magyar jelentéseikkel.

Happy Easter!

 

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

1. bevándorlók

 a) savior

 2. böjt

 b) lent

 3. cukorka

 c) resurrection

 4. csirke

 d) secular holiday

 5. feltámadás

 e) bunny

 6. gólya

 f) candy

 7. kakas

 g) pagan

 8. kakukk

 h) fertility

 9. megváltó

 i) hare

 10. nyúl

 j) immigrants

 11. nyuszi

 k) cuckoo

 12. pogány

 l) fox

 13. róka

 m) chick

 14. szokás

 n) rooster

 15. termékenység

 o) stork

 16. világi ünnep

 p) custom

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu