Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


MENNYIT ÉR AZ ANGOLOM? - Nyelvtudásszinted 21. századi értéke ANALÓGIÁBAN iskolázottságod szintjével a munkaerőpiacon

2016. október 03. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

how_well_do_you_speak.jpg

Fogalmad sincs, hogy igazából mennyit ér az angolod, hol tartasz a nyelvi tanulmányaidban?

Talán ezt egyszerűbb lenne megérteni egy olyan kontextusban, ami nap mint nap körülvesz? Könnyebb megértened, hogy mennyit ér 8 általános, egy érettségi, egy diploma vagy egy PhD, ha jó munkát akarsz találni? Gondoltam! ☺

Ezért felállítottam Neked egy közérthetőbb táblázatot, amely megfelelteti angol nyelvtudásodat egy bizonyos iskolázottsági szinttel a 21. századi munkaerőpiacon, s így megmutatja angoltudásod jelenlegi értékét a mai világban.

 

FONTOS!! Természetesen a táblázat nyelvóraszám értékei csak abban az esetben mérvadóak, ha nem hagytál ki a nyelvtanulási folyamatban hónapokat, ne adj' Isten, éveket. Ha mégis, akkor újra kell kezdened azokat a szinteket (azokkal az óraszám adatokkal) amelybe a nyelviskola vagy magán nyelvtanárod szintfelmérő tesztje aktuális nyelvtudásod alapján besorol!

Íme, a magyarázó táblázat:

 A1   Elementary  KEZDŐ Beiratkoztál az "általános iskolába". Ha minimum 100X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 50X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad/elvégezted az elemi iskola alsó tagozatát". ABBA NE HAGYD A TANULÁST! Még igencsak messze a nagybetűs ÉLET!
 A2  Pre-Intermediate  KÖZÉPHALADÓ Üdv az "általános iskola felső tagozatában"! Légy szorgalmas és kitartó! Ha összességében eddig minimum 200X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 100X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad az elemi iskola 8 osztályát"! Nem rossz, de még sokat kell, tanulj, hogy foglalkozzanak veled a munkaadók! ABBA NE HAGYD A TANULÁST! 
B1 Intermediate HALADÓ Isten hozott a "gimnáziumban"! Gratula! Úgy tűnik, Téged érdekel a jövőd! :) Csak szorgosan! Ha összességében eddig minimum 300X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 150X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy kijártad a "középiskolát". Ha ezen túl egy alapfokú nyelvvizsgát is megszereztél, az megfelel egy "érettségi bizonyítványnak". Ezzel a tudással már lehet munkát találni, de az első munkahelyeden végig az lesz az érzésed, hogy körülötted mindenki dirigál neked. Tanulj inkább tovább! ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! 
B2 Upper-Intermediate

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA ELŐKÉSZÍTŐ

Szuper! Felvettek az "egyetemre"! Nagyon jól tolod! Ez már egy menő szint, de ne bízd még el magad. Még diplomát kell szerezz. Ha összességében eddig minimum 400X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 200X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy elvégezted a "mesterképzést". Egy komplex középfokú nyelvvizsga megszerzése felér azzal a munkaerőpiacon, mintha "egyetemi diplomát" szereztél volna meg. Mehetsz komolyabb állást keresni. DE ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! Minden nap foglalkozz az angollal, nehogy kezdd elfelejteni!
C1 Advanced FELSŐFOK Ambiciózus "friss diplomásként" állást keresel? Úgy van! Ide neked az oroszlánt is! Ha összességében eddig minimum 500X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 250X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy megkaptad az első olyan állást, amivel igazán elégedett vagy. A felsőfokú nyelvvizsgád megszerzése olyan érzés, mintha "előléptettek volna" ezen a munkahelyen, és/vagy megemelték volna a fizetésed. Meleg kézfogást és szívből jövő gratulációt érdemelsz! Elégedetten hátradőlhetsz, de csak egy pillanatra :) MINDEN NAP ANGOLOZZ, HOGY NE KEZDJ EL FELEJTENI!
C2 Proficiency ANYANYELVI Rendkívüli ambícióid vannak az angollal? Anyanyelvi szintet szeretnél elérni?  Ehhez több út is vezet. Itt nem említjük a "native speaker"-eket, akiknek ez az anyanyelvük, hanem akik idegennyelvként jutnának erre a szintre. Ha "mindössze csak" az elérhető legmagasabb nyelvi szintre szeretnél eljutni, meg kellene próbálkozz egy Cambridge Proficiency előkészítő kurzussal. Ha az angol nyelvű kultúra, történelem, irodalom, nyelvészet és ehhez hasonlók is érdekelnek, esetleg tanítanád a nyelvet, akkor angol nyelv és irodalom avagy anglisztika egyetemi szakot kell végezned, ezen kívül pedagógiát. Nehéz megmondani, hogy mihez hasonló az, ha valakinek Cambridge Proficiency-je van (min. 1.000-1.200 óra angolozással lehet ide elérni). A munkaerőpiacon ez kábé azzal érhet fel, amikor "Te leszel a főnök", és mindenki azt akarja megtudni, hogyan jutottál el ide. Ha nyelvtanári diplomád van (kb. minimum 10.000 óra szerteágazó aspektusú angolozással), akkor az pedig talán nagyjából egy "PhD végzettséghez" hasonlítható azon a területen, ahol dolgozni szeretnél.

Remélem, így már érthetőbb, hol tartasz az angolozásban! Ne feledd, az angolozás az élsporthoz is hasonlítható (!) abban, hogy minden áldott nap foglalkoznod kell vele valamilyen módon (edzés), egyébként azonnal elkezdesz felejteni (elpuhulás, az izmok fittségénék elvesztése). Ha el is jutottál egy ideális szintre (versenyforma) vagy nyelvvizsgát tettél (bajnokság), akkor sem hanyagolhatod el a mindennapi edzéseket, hogy csúcsformában maradj. Aki nem edz rendszeresen, nagy szüneteket tart a trainingek közt, az visszaesik és kezdheti a munkát szinte teljesen elölről.  Megéri? A lényeg, hogy TE soha se hagyd abba! ☺

keep_calm_and_speak_english.jpg

Hogy tetszett az értelmező táblázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

✍ANGOL NYELVTAN KVÍZ! ☑ A mindent eldöntő PRESENT SIMPLE QUIZ!⌛ - Elég profi vagy?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

THE ULTIMATE PRESENT SIMPLE QUIZ! - Are you an Expert?

Teszteld tudásod 15 PRESENT SIMPLE kérdéssel!

Minden kérdésre csak egy helyes válasz van!

 

present.png

 

1. Mire fordítanád a PRESENT SIMPLE-t?

a) egyszerű ajándék

b) folyamatos jelen

c) egyszerű jelen

d) befejezett jelen

2. Melyik mondat van PRESENT SIMPLE-ben?

a) I'm going to the cinema.

b) She doesn't smoke.

c) I've got a car.

d) He'll call you later.

3. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE-ben van?

a) I can't drive.

b) He hates ice-cream.

c) We're flying to London next week.

d) Where are you from?

4. Melyik kommunikációs célt NEM ezzel az igeidővel fejezzük ki?

a) tartós, állandó állapot vagy helyzet

b) visszatérő, szokás- vagy rutinszerű cselekvések

c) általános igazságok

d) épp most zajló cselekvés, esemény

5. Ezen kívül még mit fejezhetünk ki ezzel az igeidővel (PRESENT SIMPLE)?

a) Azt, hogy épp az imént történt meg valami.

b) Órarendek, menetrendek kiolvasását.

c) Azt, ha épp folyamatban van egy cselekvés.

d) Azt, ha a közeljövőben levő fix programokról beszélünk.

6. Mi hiányzik ebből a PRESENT SIMPLE mondatból?

__________ they live in New York?

a) Are

b) Can

c) Haven't

d) Do

7. Mire NEM használjuk a PRESENT SIMPLE-t?

a) tények kifejezésére

b) átmeneti állapotokra

c) sportműsor közvetítésére

d) felkiáltó mondatokban a HERE és THERE szavakkal

8. Hogyan tagadjuk a GO igét PRESENT SIMPLE-ben?

a) don't go vagy doesn't go

b) not go

c) aren't going vagy isn't going

d) not going

9. Mi hiányzik a következő PRESENT SIMPLE mondatból?

She __________ Spanish, she __________ Italian.

a) can't, can

b) doesn't, does

c) isn't, is

d) hasn't, has

10. PRESENT SIMPLE igeidőben fejezzük ki, hogy mi áll (mi van leírva) egy könyvben, újságban, levélben stb.

a) Igaz.

b) Hamis.

c) Mindegy itt, hogy melyik igeidő.

d) Attól függ, mi áll benne.

11. Ez a mondat PRESENT SIMPLE-ben van: Can you cook?

a) Igaz.

b) Hamis.

12. Tipikus PRESENT SIMPLE időhatározók/ gyakoriság határozók:

a) at the moment, temporarily, now

b) never, twice a week, hardly ever

c) soon, next time, later

d) just, already, yet

13. Csak SIMPLE igeidőkben, pl. PRESENT SIMPLE-ben használhatjuk a következő igéket:

a) cook, go, have, meet

b) have, think, feel, smell

c) want, love, own, exist

d) be, live, see, taste

14. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE?

a) We have a car.

b) We haven't got a car.

c) Does she have a car?

d) They have no car.

15. PRESENT SIMPLE E/3. (első szám harmadik személy) -ben kijelentő mondatban a BIRTOKOLNI ige így néz ki:

a) have

b) haves

c) has

d) is

KEY:

1. c 6. d 11. a
2. b 7. b 12. b
3. c 8. a 13. c
4. d 9. c 14. b
5. b 10. a 15. c

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Még többet szeretnél tudni az egyszerű jelen időről? KATT!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL NYELVTAN: Defining & Non-Defining Relative Clauses - DEFINIÁLÓ ÉS BŐVÍTŐ MELLÉKMONDATOK

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

DEFINING AND NON-DEFINING

RELATIVE CLAUSES

A vonatkozói mellékmondatok (RELATIVE CLAUSES) olyan két tagmondatból álló összetett mondatok, melyeket vonatkozó névmás (RELATIVE PRONOUN) köt össze és két fajtájuk ismert. Na tessék! Az előző mondat pont megfelel az egyik fajtának, melynek neve: DEFINIÁLÓ (DEFINING). A másik az egyszerűség kedvéért a NON-DEFINING (NEM DEFINIÁLÓ), azaz BŐVÍTŐ névre hallgat. Hogy miért? Máris megtudod! A két típus mindegyikében van főmondat (MAIN CLAUSE) és mellékmondat (RELATIVE CLAUSE), viszont nagyon eltérő kommunikációs céljaik és használati szabályaik vannak, amelyeket az alábbi példákon keresztül könnyebben elsajátíthatod. Sok sikert!

 

Először is, a

VONATKOZÓ NÉVMÁSOK:

WHO=aki, akik, akit, akiket stb.

WHOSE=akinek a...., aminek a.....

WHICH=amely, ami

WHERE=ahol

THAT=aki, akik, akit, akiket, amely, amelyet, amelyek, amelyeket, ami, amit, amik, amiket stb.

WHAT=the thing which, the things which=a dolog, ami...; a dolgot, amit...; a dolgok, amik...; a dolgokat...amiket

relative-clauses-examples-exercises.jpg

 

És akkor jöjjenek a mondatfajták:

 

DEFINING

-definiálod a dolgot, személyt, helyet

-pontosítod, hogy ki kicsoda, mi micsoda, és mi hol történik/történt

-nincs vessző ezekben az angol mondatokban

-minden része létfontosságú, nincs törölhető mellékmondata

-csak ezekben helyettesíthető a WHO és a WHICH, a következővel: THAT

-törölheted a WHO/WHICH/THAT vonatkozó névmást, de csak akkor, ha a főmondat és a mellékmondat alanya KÜLÖNBÖZŐ

 

Néhány példa:

Ő az a pasi, aki veri a feleségét.

He is the man WHO/THAT abuses his wife.

Ez az a lány akinek a kutyája megharapott a minap.

This is the girl WHOSE dog bit me the other day.

Az az a ház, aminek az ablakai a tengerre néznek.

That's the house WHOSE windows overlook the sea.

Ez egy olyan tárgy, amit fogmosásra használunk/használsz.

This is an object WHICH/THAT/- we/you use to clean your our/your teeth.

Ez az a templom, ahol összeházasodtunk.

This is the church WHERE we got married.

 

Törölhető a WHO/WHICH/THAT vonatkozó névmás ezekben a DEFINING mondatokban (mert a főmondat és mellékmondat alanya különbözik illetve a vonatkozó névmás tárgy esetben van):

Én vagyok az a nő, akire vártál.

I am the woman (WHO/THAT) you have been waiting for.

Ez az a repülő, amelybe az anyukám beszállt.

This is the plane (WHICH/THAT) my mother boarded.

Ez az a ruha, amit tegnap is viselt.

This is the dress (WHICH/THAT) she wore yesterday too.

 

Különös figyelmet kíván a:

WHAT= the thing(s) which!

Csak olyan mondatokba teheted a WHAT-ot, amelyben azt helyettesíthetnéd a the thing(s) which-csel, azaz amely fordításába bele tudod "nyomorítani" azt a frázist, hogy: a dolog, ami/a dolgot, amit/a dolgok, amik/a dolgokat, amiket

Nem hiszem, amit mondasz.

Nem hiszem (A DOLGOT), amit mondasz.

I can't believe WHAT you are saying.

Nem hallom, miről beszélgetnek.

Nem hallom (A DOLGOT), amiről beszélgetnek.

I can't hear WHAT they are talking about.

Nem tudom elolvasni, ami ide van írva.

Nem tudom elolvasni (A DOLGOT), ami ide van írva.

I can't read WHAT is written down here.

Érted, amiről énekel?

Érted (A DOLGOT), amiről énekel?

Do you understand WHAT he is singing about?

Nem érdekel, mi történt.

Nem érdekel (A DOLOG), ami történt.

I don't care WHAT happened.

Megtudhatnám, mi folyik itt?

Megtudhatnám azt (A DOLGOT), ami itt folyik?

Could you tell me WHAT is going on here?

 

Mint látod, a "DOLOG" sosincs megnevezve ezekben a mondatokban.

Ha meg volna, akkor már which/that lenne a névmás! 

 

Ez egy olyan dolog, amit arra használsz, hogy felhívd az anyádat.

This is a thing WHICH you use to call your mother.

Ez egy gép, amely ruhát mos.

This is a machine WHICH washes clothes.

Ez egy olyan tárgy, amivel megvághatod magad.

This is an object (WHICH/THAT/-) you can cut yourself with.

Ezek a cipők, amiket általában hord.

These are the shoes (WHICH/THAT/-) she usually wears.

relative_clauses.gif

 

NON-DEFINING

-nem definiáló, hanem "bővítő", "traktáló", "magyarázó"

-lényegtelen, nem létfontosságú frázissal/mellékmondattal bővíted az amúgy is értelmes kerek mondatot

-a "lényegtelen", extra info-t két vessző közé, vagy vessző és a mondatvégi pont közé ékeled be

-NEM HELYETTESÍTHETI a THAT egyik vonatkozó névmást sem

-NEM TÖRÖLHETŐ a beékelt bővítő félmondat vonatkozó névmása

 

Néhány példa:

London-- melynek metróját "tubusnak" hívják-- az egyik legdrágább európai város.

London, WHOSE underground is called the "tube", is one of the most expensive cities in Europe.

Az apai nagymamám-- aki épp most töltötte be a 85-öt-- még mindig imádja a rock zenét.

My grandmother on my father's side, WHO has just turned 85, still loves rock music.

Brad Pitt, aki valójában Angelina Jolie férje, Mrs. Smith férjének szerepét játszotta a Mr. és Mrs. Smith című filmben.

Brad Pitt, WHO is Angelina Jolie's husband, played the role of Mrs. Smith's husband in the movie 'Mr. and Mrs. Smith'.

Egy speciális eset:

Ha egy egész frázisról/félmondatról mondod el a véleményed, használj WHICH-et.

Mindig otthagyja a teli hamutálat az étkezőasztal közepén, ami (tehát ez az egész cselekvés) borzasztóan idegesít.

He always leaves the full ashtray in the middle of the dining table, WHICH really annoys me.

commas.jpg

 

 

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu