Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


♫I HEARD LOVE IS BLIND ♫ (magyar-angol dalszöveg) Moderálatlan AMY WINEHOUSE Part 2

2016. március 04. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

A "Vállalhatatlan, nyomdafestéket nem tűrő dalszövegek sorozat" következő epizódja

amy-winehouse.jpg

This is so much AMY! Ez megint annyira Amy...és hát, igen: nem csak mi nyertünk Oscar-t, hanem ennek a kivételes tehetségű énekesnőnek az életét feldolgozó dokumentumfilm is: AMY.

Ez pedig - tőle szokás szerint - nem éppen egy szokványos szerelmes dal, angolul és magyarul (Zs.M.)

LYRICS GAPFILLING TASK:

A következő 12 szó hiányzik a számból, rakd őket a megfelelő helyre:

blind, expect, guess, infidelity, lying, means, needed, pretended, resist, shade, understand, upset

Segíteni fog a magyar fordítás is!

Enjoy!

I Heard Love Is Blind <3 Úgy hallottam, 'a szerelem vak'

 

I couldn't ______(1) him Nem tudtam ellenállni neki
His eyes were like yours Olyan szemei voltak, mint neked
His hair was exactly the _____(2) of brown A haja a barnának pont az az árnyalata
He's just not as tall Nem épp oly magas
But I couldn't tell De nem tűnt fel
It was dark and I was _____(3) down Sötét volt, én meg feküdtem
<3 <3
You are everything Te vagy a mindenem
He _____(4) nothing to me Ő semmit nem jelent nekem
I can't even remember his name Még a nevére sem emlékszem
Why're you so _____(5)
Miért vagy ily' dühös?
Baby, you weren't there Baby, te nem voltál ott
And I was thinking of you when I came És rád gondoltam, amikor elmentem
<3 <3
What do you ______(6)
Most mit vársz
You left me here alone Itt hagytál egyedül
I drank so much and ______(7) a touch Olyan sokat ittam és gyengédségre vágytam
Don't overreact Ne reagáld túl
I _________(8) he was you Úgy tettem, mintha te volnál az
You wouldn't want me to be lonely Sosem akartad, hogy magányos legyek
<3 <3
How can I put it so you __________(9)
Hogy tudnám úgy megfogalmazni, hogy értsd
I didn't let him hold my hand Nem engedtem, hogy megfogja a kezem
But he looked like you De úgy nézett ki, mint te
I _____(10) he looked like you Asszem, úgy nézett ki...
No, he wasn't you Nem, nem te voltál az
<3 <3
But you can still trust me De attól még bízhatsz bennem
This ain't __________(11)
Ez nem hűtlenség
It's not cheatin' Ez nem megcsalás
You were on my mind Te jártál a fejemben
<3 <3
Yes, he looked like you Igen, úgy nézett ki, mint te
But I heard love is _____(12)
De úgy hallottam, a szerelem vak

lyrics and music ©️Amy Winehouse                                     magyar szöveg ©️Zsuzsa Melinda

Hogy tetszett a dal és a dalszöveg?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu


CHRISTMAS QUIZ! Part I - Mennyit tudsz az angol karácsonyi kifejezésekről és hagyományokról?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

father-christmas.jpg

Ki és mikor hozza a karácsonyi ajándékot angol nyelvterületen? És egyáltalán hogy jut be a házba? Mikor nyitják ki az ajándékot és miért éppen decemberben ünnepeljük a karácsonyt? Többek közt ezekre és hasonló kérdésekre kapsz választ ebből a karácsonyi kvízből. Szenteste, amikor felkerülnek a válaszok, megtudhatod, hogy jól tippeltél-e! Ne felejtsd, Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően különbözőek lehetnek az ünnepi hagyományok a miénktől! Jó szórakozást!

 the-nativity.jpg

1. Hogy nevezik az angolban a Bibliában olvasható Jézus születésének történetét?

a) The Son's Birth

b) Nativity

c) Holy Night

 

2. Mi az angol megfelelője a "napkeleti bölcseknek", akik ajándékot vittek Jézusnak Betlehembe?

a) The Magi

b) Three Kings

c) Wise Kings

 

3. Hogy nevezik a karácsony előzményének tekinthető ókori római ünnepsorozatot decemberben?

a) Saturnalia

b) Fast

c) Thanksgiving

 

4. Az első római keresztények a/az __________ közeli időpontot jelölték meg Jézus születése ünnepének, amely eleve a decemberi pogány fesztiválsorozat közepére esett. 

a) szilveszterhez - New Years Eve

b) utolsó decemberi vasárnaphoz - the last Sunday in December

c) téli napforulóhoz - winter solstice

 

5. Kinek a nevéhez köthető az első karácsonyfa-állítás Nagy-Britanniában?

a) Martin Luther - in the 16th century

b) Prince Albert, Queen Victoria's husband - in the 1840s

c) Queen Victoria - in 1841

victorianchristmastree.jpg

6. Hol állítják a híres hatalmas köztéri karácsonyfát az Egyesült Királyságban?

a) Trafalgar Square, London

b) Angel Square, London

c) Piccadilly Circus, London

 

7. Nagy-Britanniában ki hozza a karácsonyi ajándékot?

a) Jesus Christ (Jézus Krisztus)

b) Father Christmas (Télapó)

c) The Wise Men (Napkeleti Bölcsek)

 

8. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mikor bontják ki a gyerekek az ajándékaikat?

a) on Christmas Eve

b) on Christmas Day

c) on Boxing Day

 

9. Hogy hívják a karácsonyi zoknikat, melyeket a fenti országok hagyománya szerint a kandallóra vagy az ágytámlára akasztanak és apró ajándékokkal töltenek meg?

a) socks

b) tights

c) stockings

 

10. Hogy jut be a házba Santa Claus?

a) through the chimney

b) through the window

c) through the keyhole

 

father_christmas_coming.jpg

KEY: 

1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.A

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL FELTÉTELES MONDATOK - 2. típus - 2nd CONDITIONAL - TANULJ ÉNEKELVE - NYELVTAN EGY BEATLES DALBAN: ♫If I Fell ♫

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Miért ne tanulhatnál könnyedén és dalolva angol nyelvtant?! Pedig lehetséges! :) A következő forradalmi sorozatom nyelvtani szerkezetek bemutatását tűzte ki célul angol nyelvű dalokban. Többek közt a Beatles együttes nagy segítségemre lesz ebben, hiszen ők még többnyire nem áldozták fel a "proper English grammar"-t  se a pop-rock se a dallam-ritmus oltárán. Persze még náluk is akadnak kivételek, de ha ilyenbe ütköznénk, mindenképp figyelmeztetlek Benneteket :D

beatles.jpg

 

A mai nyelvtani témánk angol neve:

SECOND CONDITIONAL (SENTENCES) azaz

MÁSODIK TÍPUSÚ FELTÉTELES MONDATOK

(PRESENT CONDITIONAL)

Ezt a szerkezetet akkor használjuk, ha egy nem reális (angolul UNREAL) szituációt képzelünk el és feltesszük, hogyan cselekedNÉNK, ha bekövetkezNE. A lényeg, hogy valójában JELEN pillanatban nem áll fenn a helyzet, de mi lenNE, ha mégis? Vajon hogyan reagálNÁNK?

IF I FELL IN LOVE WITH YOU, mondják a gombafejűek, ami annyit tesz: "Ha belédesNÉK".

Az ilyen típusú mondatok két tagmondatból (angolul CLAUSE) állnak, ezek egyikében áll a "ha" feltételt kifejező szócska (angolul IF).

A magyarban mindkét tagmondatot JELEN időben a -NA,-NE,-NÁ,-NÉ stb. igeragokkal látjuk el, az angol mondatban viszont ennél egy kissé fegyelmezettebb szerkezetet kell követnünk:

IF + PAST SIMPLE , WOULD+V1(inf)

 

Magyarázat: az IF-es tagmondatban "alakilag" egyszerű múltat (past simple) használsz, utána vesszővel választod el a másik tagmondattól, amelyben a would segédige után V1-et, azaz jelen idejű szótári (azaz ragozatlan) igealakot teszel. A V1-et a rendhagyó igék (irregular VERBS 1. oszlopára utalva használom, de persze BÁRMELY ige infinitive-jét értem alatta. Az "alakilag" kifejezés arra utal, hogy csak formájában mutatkozik múlt idő a mondatban, a mondat valódi igeideje JELEN idő és FELTÉTELES mód. Sose ess abba a hibába, hogy múltnak fordítod!

Lássuk akkor:

1. variáció: az IF-es tagmondattal kezdesz:

If I won the lottery, I would buy a Ferrari.

Ha nyerNÉK a lottón, venNÉK egy Ferrarit.

2. variáció: az IF a második tagmondatban van

I would buy a Ferrari if I won the lottery. (Ha nem IF-fel kezdesz, az angol mondatban nincs vessző középen)

Vennék egy Ferrarit, ha nyernék a lottón.

A tagmondatok sorrendje tehát lényegtelen.

Még 2 példa:

Nem tanulnék angolul, ha folyékonyan beszélném.

I would not study English if I spoke it fluently.

Apropó! A would not összevonása: wouldn't

Hordanád azt a bundát, ha megvenném neked?

Would you wear that fur coat if I bought it for you?

Figyelem #1!

A can segédige múlt ideje COULD.

Figyelem #2!

A can segédige elé nem tehetsz would-ot! Ilyenkor a can-ből ugyancsak COULD lesz. (would+can=could)

Figyelem #3!

A következő dalban nem csak 2nd conditional van! Csak a fent leírt szerkezetet szabad -na,-ne,-ná,-né-ra fordítani, ugyanis van még 3 másik feltételes mondat is, ezekről később lesz szó.

 

A mai dal pedig:

*****If I Fell*****

(Ha belédszeretnék)

by

THE BEATLES

IF I FELL IN LOVE WITH YOU

Ha belédszeretnék


WOULD YOU PROMISE TO BE TRUE?

Megígérnéd, hogy hű leszel,


AND HELP ME UNDERSTAND

És segítenél megérteni?


'CAUSE I'VE BEEN IN LOVE BEFORE

Mert én már voltam szerelmes


AND I'VE FOUND THAT LOVE WAS MORE

És rájöttem, hogy a szerelem több


THAN JUST HOLDING HANDS

Mint, hogy fogjuk egymás kezét.

 

IF I GAVE MY HEART TO YOU

Ha neked adnám a szívem


I MUST BE SURE FROM THE VERY START

Már a legelejétől biztosnak kell(ene) lennem


THAT YOU WOULD LOVE ME MORE THAN HER.

Hogy jobban szeretnél, mint ő.

 

IF I TRUST IN YOU, OH PLEASE

Ha bízom benned, ó, kérlek


DON'T RUN AND HIDE

Ne rohanj és rejtőzz el


IF I LOVE YOU TOO, OH PLEASE

Ha én is szeretlek, ó, kérlek


DON'T HURT MY PRIDE LIKE HER

Ne sértsd meg a büszkeségem, mint ő.

 

'CAUSE I COULDN'T STAND THE PAIN

Mert nem bírnám ki a fájdalmat


AND I WOULD BE SAD

És szomorú lennék,


IF OUR NEW LOVE WAS IN VAIN

Ha hiába volna az újdonsült szerelmünk.

 

SO I HOPE YOU SEE

Hát, remélem érted


THAT I WOULD LOVE TO LOVE YOU

Hogy nagyon szeretnék szerelmes lenni beléd


AND THAT SHE WILL CRY

És hogy ő sírjon majd


WHEN SHE LEARNS WE ARE TWO

Amikor megtudja, hogy mi ketten együtt vagyunk

 

'CAUSE I COULDN'T STAND THE PAIN

Mert nem bírnám ki a fájdalmat


AND I WOULD BE SAD

És szomorú lennék,


IF OUR NEW LOVE WAS IN VAIN

Ha az új szerelmünk hiába volna.

 

SO I HOPE YOU SEE

Hát, remélem érted


THAT I WOULD LOVE TO LOVE YOU

Hogy nagyon szeretnék szerelmes lenni beléd


AND THAT SHE WILL CRY

És hogy ő sírjon majd


WHEN SHE LEARNS WE ARE TWO

Amikor rájön, hogy mi már ketten együtt vagyunk


IF I FELL IN LOVE WITH YOU.

Ha belédszeretnék.

 

Hogy tetszett a dal és a dalszöveg?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Nyelvvizsga tréninget EMITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

GAME OF THRONES: WHICH HOUSE ARE YOU? - Angolozz TRÓNOK HARCA-val!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Angolozz a TRÓNOK HARCA-val!

Pénzsóvár? Északi? Vérfertőző? Mindenkinek jut egy nemesi ház a Trónok Harcában! Derítsd ki hová tartozol Westerosban ezzel az egyszerű kvízzel!!

YES-NO kérdések 2 nyelven! Nagyon figyeld a számukat!

Segítő szószedet a cikk végén! Hajrá :)

Avaricious? Northern? Incestuous? There's a Game of Thrones noble house for everyone! Find out where in Westeros you fit with this simple QUIZ!

 

 

gameofthrones.jpg

START!

QUESTION#1: Have people who've not read the books heard of you?

(Hallottak rólad azok, akik nem olvasták a könyveket?)

  • YES!->GO TO Q#2  
  • NO!->GO TO Q#3

Q#2: Do you believe in finding a peaceful resolution to conflict?

(Hiszel a konfliktusok békés megoldásában?)

  • YES!->You are in House HUFFLEPUFF. In Hogwarts, you're a valuable part of the school's identity. In Westeros, you are lunch.hufflepuff.jpg
  • NO!->GO TO Q#4

Q#3: Do you like a nice glass of red wine?

(Szereted a finom vörösbort egy csinos kis kupában?)

  • YES!-> You are House REDWYNE (geddit?). Your sigil is a bunch of grapes and you really should be at a meeting.redwyne.jpg
  • NO!-> You are House MOOTON, and a touch dull. Maybe a drink would help.mooton.PNG

Q#4: Do you fancy your brother/sister?

(Tetszik a tesód? <3)

  • YES!->GO TO Q#5
  • NO!->GO TO Q#6

Q#5: Do you take an uncompromising view on the necessity of debt repayment?

(Hajlíthatatlan vagy az adósságok megfizetésének szükségessége tekintetében?)

  • YES!->You are House LANNISTER and you always pay your debts. Home to a handful of GOT's heaviest hitters namely Tywin (boo!), Jaime, Cersei and Tyrion (hurrah!). Plus Joffrey Baratheon (see incest question above).lannister1.jpg
  • NO!->You are House TARGARYEN. Generations of inbreeding have made you as mad as Clarkson, but who cares because you have dragons and, as they say in Juego de Tronos, their muy caliente, Mother, Daenerys.targaryen.png

Q#6: Ey oop! Is tha' Northern?

(Északon beszélnek így?)

  • AYE!->GO TO Q#7
  • NO!->GO TO Q#8

Q#7: Are you slightly rough around the edges, but basically likable? 

(Kissé csiszolatlan vagy, de általában véve szerethető?)

  • AYE!-> You are House STARK home to the closest thing Game of Thrones has to a decent set of coves: Ned, Catelyn, Arya, Sansa, Bran, Robb, not to mention the bastard Jon Snow. And Hodor.stark1.png
  • NO!-> You are House BOLTON, staunch believers that the family that flays together, stays together. Dead giveaway? Your "flayed man" sigil.bolton.jpg

Q#8: Are you comfortable around strong women?

(Jól érzed magad erős nők körében?)

  • YES!->GO TO Q#9
  • NO!->GO TO Q#10

Q#9: Do you have an approach to health and safety so casual it would make Qatari construction firms blush?

(Egészségtudatosságod és biztonságtechnikád láttán a Qatari építőipari cégek csak pirulnának?)

  • YES!-> You are House ARRYN. Crazy Lady Lysa may rule for her spoilt (still suckling) son, but she needs to get that enormous hole in the lounge floor sorted. Someone could have an accident with that.arryn.jpg
  • NO!->GO TO Q#11

Q#10: Can you make an exception for one woman in particular?

(Tudsz kivételt tenni, kifejezetten ha nő van a dologban?)

  • YES!-> You are House BARATHEON. From former top dog Robert to Thunderbird-puppet-headed despot Jeoffrey, Baratheon is a boys' club, except for Stannis' infatuation with Melisandre, aka The Red Woman.baratheon.png
  • NO!-> You are House FREY. Over 90 years old with seven wives and more than a hundred kids, Lord Walder Frey is arguably the most sexist git in Westeros. And there's some stiff competition for that title.frey.jpg

Q#11: Do you like mucking about on boats?

(Szeretsz hajón lófrálni?)

  • YES!->GO TO Q#12
  • NO!->GO TO Q#13

Q#12: Are you - even by Throne's standards - bastard-hard?

(Még a Trónok mércéjével mérve is kőkemény vagy?)

  • YES!->You are House GREYJOY. Those ironborn (including the rock-hard Yara/Asha) are more Grey than Joy. Notable member (no pun intended): Theon, whose torture had all male viewers crossing their legs forever.greyjoy.jpg
  • NO!->You are House TULLY. Here, under the sigil of the fish, you find Catelyn Stark, but, for a time also the annoying wandering minstrel called Marillion who has his tounge cut out. Fish? Marillion? Classic George R. R. bantz.tully.jpg

Q#13: Could your home be a venue for Gardeners' Question Time?

(Szolgálhatna az otthonod egy kertészeti interjúműsor helyszíneként?)

  • YES!->You are House TYRELL, ruling The Reach from Castle Highgarden. Here women have a monopoly on brainpower: see arch-schemer Lady Olenna and her granddaughter, Margaery.tyrell.jpg
  • NO!->You are House MARTELL, rulers of Dorne. No stained-glass ceiling for women here (the oldest heir runs things irrespective of gender) but the number one game in town is really, no really hating the Lannisters.martell.jpg
  

 

GLOSSARY

avaricious= pénzsóvár, kapzsi, szűkmarkú

incestuous= vérfertőző

noble= nemes

fit= beleillik

sigil= pecsét

geddit?= vetted?

a bunch of grapes= egy szőlőfürt

dull= tökkelütött

debt= adósság

a handful of= egy marék

namely= név szerint

incest= vérfertőzés

inbreeding= beltenyészet

mad= őrült

dragon= sárkány

caliente= hot= szexi

decent= rendes

cove= pasi

bastard= fattyú

staunch= rendíthetetlen

to flay= megnyúz

to rule= uralkodik

spoilt= elkényeztetett

suckling= csecsszopó

lounge= társalgó

to have/get sg sorted= kijavít/helyrehoz/megold

puppet-headed= bábfejű

infatuation= belehabarodás

aka=also known as= másnéven

git= marha/barom

stiff= kemény

to muck about= lófrál

ironborn= vasszülött

notable= nevezetes

no pun intended= nem szójáték

torture= kínzás

male= hím

to cross one's legs= keresztbe teszi a lábát

wandering minstrel= vándordalnok

bantz= duma

arch-schemer= fő cselszövő

stained glass= festett üveg

glass ceiling= nők érvényesülését/ambícióit limitáló láthatatlan de jelenlevő "üvegplafon"

heir= örökös

irrespective of gender= tekintet nélkül a nemre

 

Hogy tetszett a Game of Thrones ANGOL Quiz  & szókincstár?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

Íme, az újszölött HERCEGNŐ NEVE(I) és néhány KIRÁLY(I) IDIÓMA

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Princess Charlotte Elizabeth Diana is preparing for her first audience with the Queen at Sandringham - after her name was announced to the world.

royalbabygirl.jpg

The Duke and Duchess ended days of speculation after revealing the choice on Monday afternoon following days of speculation. Charlotte had been one of the bookies' favourites and many punters had believed Diana would feature as one of the royal baby's names in tribute to Prince William's late mother.

The royal are expected to drive to Norfolk with their two children, where they will take the new baby to meet Her Majesty.

The Duke and Duchess welcomed VIP visitors - including the Middletons, Prince Charles and the Duchess of Cornwall - to Kensington Palace on Sunday.

Royal gun salutes were fired across London on Monday to mark the princess's birth, with volleys ringing out across the capital from the King's Troop Royal Horse Artillery in Hyde Park and the Tower of London.

GLOSSARY:

to announce= bejelent, kihirdet, közhírré tesz

speculation= találgatás

to reveal= felfed, elárul, megmond

bookies= bukmékerek

punters= {akik fogadást tesznek pénzért}

to feature= szerepel, megjelenik

in tribute to= megemlékezésképpen/tiszteletére

late= néhai

Her Majesty= Őfelsége a Királynő

Duke= Herceg

Duchess= Hercegnő

palace= palota

royal gun salutes= királyi díszlövések

volleys= sortűz

horse artillery= lovas tüzérség

NÉHÁNY KIRÁLYI IDIÓMA:

1) LIVE LIKE A KING (simile=hasonlat) : él mint hal a vízben, arany élete van, tejben-vajban fürdik

2) IN THE LAND OF THE BLIND THE ONE-EYED IS KING (proverb=közmondás) : A vakok közt a félszemű a király.

3) TILL KINGDOM COME (informal) : majd ha fagy, sohanapján, soha a büdös életben

4) FIT FOR A KING (cliché=közhely) : királyi, pazar, fényűző, fenséges, pompás, fejedelmi

5) COST A KING'S RANSOM (folksy=népies) : egy vagyonba kerül, méregdrága

NOW YOU!

Put the idioms in the gaps.

 

a) Your mother prepared a dinner ___________!

b) On 6000 $ a month you can _________________.

c) I won't marry you bastard _______________!

d) A proverb which means: a person who is not particularly capable can attain a powerful position if the people around him or her are even less capable.

e) Look at his Ferrari! It must have ___________________...I will never have one.

 

KEY:

a) fit for a king

b) live like a king

c) till kingdom come

d) In the land of the blind the bad-eyed is king.

e) cost a king's ransom

 

Hogy tetszett a feladat és a szókicstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Nyelvtani posztot ITT találsz!

Szövegértés feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL NYELVVIZSGA TRÉNING: TRUE-FALSE szövegértés feladat ANGELINA JOLIE-val!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Hailed an inspiration for her brave decision

ANGELINA JOLIE reveals she has had further surgery to

beat the cancer that claimed her mother's life

A nemzetközi sajtó tele van Angelina legutóbbi műtétjével, melynek tanulságos részleteit a New York Timesban is felfedte, hogy eljusson üzenete a vele hasonló rákkal szembenéző nőkhöz.

Egyszerűen nem találni olyan nyelvvizsgát, amelynek ne volna szövegértés része, ráadásul eléggé súlyozottan is szerepel ez a típusú feladat a nyelvvizsgán. Az english-online.blog.hu-n olyan cikkeket dolgozok fel neked, ami téged is jobban érdekel és tele van vele a média. Olvasd el a cikket és próbáld először az IGAZ/HAMIS állításos feladatot megoldani a cikk végén. Ha gondot okozott egy-két idegen szó, csak ezek után nézd meg a szószedetet.

A FELADATOT A LENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE!!

 

Angelina Jolie has revealed that she has endured a second round of surgery in a bid to prevent cancer - and her decision to speak out once again about her personal medical history has been praised by experts as helping to save lives.

angelina.jpg

Last week, an article written by the Oscar-winning star appeared in The New York Times, in which she explained that she has had her ovaries and fallopian tubes removed to avoid developing ovarian cancer - and as a result, she is undergoing the menopause and will not be able to have any more children.

Doctors were quick to salute her for the article, saying it would help focus attention on ovarian cancer.

Gynaecological oncologist Dr Antoinette Sakaris said: "Ovarian cancer is less well known (than breast cancer) and less commented on. Improving that is crucial. I think this could save lives.

Two years ago, Angelina, who has six children with husband Brad Pitt - three of whom were adopted - underwent a double mastectomy after discovering that she has the BRCA1 gene fault that greatly increases the chances of contracting breast and ovarian cancer. She lost her mother, aunt and grandmother to the disease.

In her New York Times piece, headlined Angelina Jolie Pitt: Diary of a Surgery, the 39-year-old actress and film-maker revealed that she has always planned to have her ovaries and fallopian tubes removed after her mastectomy, but because the surgery has such severe effect on a woman's body, she had hoped to have more time to plan for the operation.

Unfortunately, she heard in early March that an annual blood test has showed up markers that can indicate early signs of cancer - leaving Angelina with an anxious five-day wait to learn whether she had already developed the disease.

"I went through what I imagine thousands of other women have felt," she wrote. "I told myself to stay calm, to be strong and that I had no reason to think I wouldn't live to see my children grow up and to meet my grandchildren".

maleficent.jpg

BRAD BY HER SIDE

Luckily, she had stong support. "I called my husband in France, who was on a plane within hours. The beautiful thing about such moments in life is that there is so much clarity. You know what you live for and what matters."

She said that it was hard to carry on as she waited for the results of further tests. "I passed those five days in a haze, attending my children (Zahara and Shiloh)'s soccer game, and working to stay calm and focused.

After being told the happy news that she was cancer free, Angelina decided to undergo the next stage of her surgery immediately. "Regardless of the hormone replacements I'm taking, I am now in menopause," she revealed. "I will not be able to have any more children and I expect some physical changes. But I feel at ease...it is nothing to be feared. 

After revealing her double mastectomy in 2013, the actress was praised by medical experts for putting the spotlight on preventative cancer surgery, helping other women with gene faults to make this difficult decision. But last week, Angelina took pains to ensure that readers knew there were other options to surgery.

angelinamother.jpg

"I did not do this solely because I carry the BRCA1 gene mutation and I want other women to know this," she said. "A positive BRCA test does not mean a leap to surgery. There are other options...In my case, the doctors I met agreed that surgery was the best option, because on top of the BRCA gene, three women in my family died from cancer."

She added that the surgery did not guarantee that she would never develop cancer. "It is not possible to remove all risk, and the fact is I remain prone to cancer. I will look for natural ways to strengthen my immune system. I feel feminine, and grounded in the choices I am making for myself and my family. I know my children will never have to say, 'My mom died of ovarian cancer.'"

(Adapted from the British Press)

 

Read the article about Angelina Jolie and mark the statements TRUE (T) of FALSE (F).

 

1. Angelina has had another surgery because the first one wasn't successful.

2. Doctors aren't happy to learn that Angelina breaks medical secrecy about her state of health.

3. The actress has had an operation because she wants no more children.

4. The gynaecological expert remarked that breast cancer is better known than ovarian cancer, which should be different.

5. Angelina has never been able to give birth so her husband Brad Pitt and she decided to adopt six children.

6. Three of Angelina's family members died of ovarian cancer.

7. Angelina appreciates that she has a husband whose first priority is obviously his family.

8. Angelina was absolutely unable to take part in any events as she was too worried waiting for her medical test results.

9. Angelina is now relieved that she knows she no longer has to live in fear of getting cancer.

10. As Angelina puts it, preventative cancer surgery means that you undergo an operation because you have no choice.

 

GLOSSARY:

to hail= eláraszt, rázúdít

brave= bátor

to beat= legyőz

to claim= követel

to endure= kiáll, elszenved

in a bid to= valami megkísérlésére

to praise= dícsér

ovaries= petefészek

fallopian tubes= petevezetékek

ovarian cancer= petefészekrák

to undergo= keresztülmegy

menopause= klimax

to salute= üdvözöl, tiszteleg

gynaecological oncologist= nőgyógyász onkológus (rákspecialista)

well-known= ismert

to improve that= javítani ezen

crucial= létfontosságú, kritikusan fontos

double mastectomy= mindkét mell eltávolítása

gene fault= hibás gén

to increase= növekszik

annual blood test= éves véreredmény

marker= jel

to indicate= mutat, jelez

to contract= betegséget megkap

headlined= főcímmel

diary= napló

to reveal= felfed, feltár, elmond

to remove= eltávolít

severe= komoly, súlyos

cancer= rák

to develop= kifejlődik benne

disease= betegség

reason= ok, indok

support= támogatás, segítség

within hours= pár órán belül

clarity= világosság, egyértelműség

to matter= számít

to carry on= kitart

results of further tests= további vizsgálatok eredményei

to pass= sikerülnek a vizsgálatok, pozitív eredményeket kap  

haze= szellemi zűrzavar, homály 

to attend= elmegy eseményre, részt vesz

soccer= foci

the next stage= a következő szint, lépés

surgery= operáció 

immediately= azonnal

regardless of= tekintet nélkül vmire

replacements= pótló tabletták

to take= szed gyógyszert 

I feel at ease= megkönnyebbültem

it is nothing to be feared= ettől nem kell/nincs miért tartanom

spotlight= reflektorfény

preventative= megelőző

make a decision= döntést hoz

take pains to ensure= veszi a fáradságot/azon fáradozik, hogy megbizonyosodjon róla

solely= csupán, mindössze

to carry= hordoz

gene muatation= gén mutáció

a leap to= ugrás valahová

on top of sg= ráadásul vmire/nem elég, hogy... még...is

to add= hozzátesz

to guarantee= garantál

risk= kockázat

remain prone to= hajlamos marad

to strengthen= megerősít

immune system= immunrendszer

feminine= nőies

grounded= bizonyos, biztos, szilárd, megfontolt, megalapozott

 

Hogy tetszett a szövegértés feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Vicces angol posztot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu