Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


The Harry & Meghan Love Story Interview - ANGOL KÖZÉPFOK - nyelvvizsga szövegértés gyakorlat

2018. április 27. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

2018. a boldog ünneplés éve a brit királyi család számára. Még egy hete sincs, hogy II. Erzsébet királynő 92 életévébe lépett és hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekük, Lajos Artúr Károly születését üdvözölhette.

De ez mind semmi ahhoz a csinnadrattához képest, ami Henrik herceg május 19-i lakodalma alkalmával ígérkezik a királyi udvar háza táján.

Tudod ki a menyasszony?

Ennek járhatsz utána, ha az angol nyelvvizsga (B2) szövegértés feladatát megoldod. A következő 6 mondatból 5 db-ot kell visszahelyezni az újságcikkbe.

Kellemes készülődést kívánok az írásbeli nyelvvizsgádra!

A) I wish them many years of love, happiness and fulfilment – and ask that God blesses them throughout their married life together.’

B) He added: ’Harry will be relieved that his badly kept secret is finally out there.’

C) He was obliged to seek permission from the monarch under the Succession of the Crown Act 2013, which states that the 6 persons next in line to the crown must obtain the consent of Her Majesty to marry.

D) Because if he wasn’t kind, it didn’t seem like it would make sense.

E) He added: ’It is days like today when I really miss having her around and miss being able to share the happy news.’

F) The couple were roasting chicken at his London residence, Notthingam Cottage, during a ’cosy night’ in.

harry_meghan.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

Theirs is the fairy-tale romance that has kept the world gripped since love first blossomed back in the spring of 2016. Now HRH Prince Harry has officially confirmed he will marry his actress girlfriend Meghan Markle. Their engagement was announced by Harry's father, HRH Prince Charles, last Monday. Clarence House said in a statement: 'His Royal Highness the Prince of Wales is delighted to announce the engagement of Prince Harry to Ms Meghan Markle.'

The couple will wed in spring 2018, with May 19 widely tipped to be the date for their nuptials. Opening up during the engagement in their first joint interview, Harry, 33, and Meghan 36, revealed to the BBC's Mishal Husain how he proposed 'a few weeks ago', about 18 months after they first met. [_____1_____] 'It was just an amazing surprise,' said Meghan, who revealed it was 'an instant yes' from her. 'It was so sweet and natural and very romantic. He got on one knee.' she added.

Recalling the moment, Harry said: 'She didn't even let me finish, she said:"Can I say yes? Can I say yes?" and then there were hugs and I had the ring in my finger and I was like: "Can I - can I give you the ring?" She goes: "Oh, yes, the ring!" He continued: 'It was a really nice moment, just the two of us.'

The ring was designed by Harry, with Meghan describing it as 'beautiful' and 'incredible'. The classic yellow gold band features three stones - the larger, central diamond is from Botswana, where the couple have spent time together in the past 18 months. In a fitting tribute to his mother, the two outside diamonds are from the late Diana, Princess of Wales's personal collection 'to make sure that she's with us on this crazy journey together', explained Harry.

The couple described how they had met on a blind date arranged by a mutual female friend. 'I was beautifully surprised when I walked into that room and saw her and I thought, right, I need to up my game and make sure I've got good chat,' laughed Harry.

Meghan added: 'I didn't know much about him and so the only thing I had asked her when she wanted to set us up was: "Is he nice?" [_____2_____] And so we met for a drink and then very quickly we said: "What are we doing tomorrow?"

Harry, who admitted that he had never watched Meghan in Suits, continued: 'Then it was "Right, diaries! We need to see how we can make this work." Because I was off to Africa for a month, she was working.'

Their meeting led to two further dates in London, and the besotted prince then persuaded Meghan to join him on holiday in Botswana a few weeks later. 'We camped out with each other under the stars...She came and joined me for five days out there, which was absolutely fantastic,' adding: 'It was absolutely amazing to get to know her as quickly as I did.'

On spending a lot of time at home together while dating instead of being seen in public, Harry said: 'We had to reverse the whole process. Cosy nights in front of the television, cooking dinner just the two of us by ourselves in our little cottage, rather than going out for dinner and being seen in public. It's made us a hell of a lot closer in a shorter space of time, without question.'

Meanwhile, Meghan confirmed she has already met Harry's grandmother, Her Majesty the Queen, 'a couple of times' and revealed that 'she's an incredible woman'. Praising his grandparents, Harry said they had been 'wonderful throughout this whole process' and called it 'a miracle' that they hadn't told anyone about the secret romance.

The couple giggled as they revealed that the Queen's pet pooches took an instant liking to Meghan, laying on her feet during tea. 'The corgis took to you straight away,' Harry reminded his fiancée during the interview. 'I've spent the last 33 years being barked at - this one walks in, absolutely nothing, just wagging tails!'

Speaking about Meghan's meetings with other members of the royal family, Harry told his brother HRH Prince William 'was longing to meet her and so was [his wife[ Catherine'. He added that HRH the Duchess of Cambridge 'has been absolutely amazing, as has William as well'.

Harry also described 'a handful of teas and meetings' with his father Prince Charles, praising the wonderful support his family have shown them as a couple. The royal also spoke emotionally about how his late mother would have loved his future wife. 'They'd be thick as thieves, without question,' Harry said. 'I think she would be over the moon, jumping up and down - you know, so excited for me...She would have probably been best friends, best friends with Meghan.' [_____3_____]

On a more uplifting note, Harry reflected on his powerful feelings for Meghan: 'The fact that I fell in love with Meghan so incredibly quickly was confirmation to me that all the stars were aligned, everything was just perfect. This beautiful woman just tripped and fell into my life and I fell into her life.'

Crediting her with having the qualities to take on such a prominent royal role, he said: 'I know that she'll be really unbelievably good at the job part of it,' adding it's 'obviously a huge relief to me as she'll be able to deal with everything else that comes with it. We're a fantastic team, we know we are'.

Meghan added that their shared passion to strive for change in the world was one of the first things they 'connected on'.

Vowing always to put their relationship first, Harry confirmed: 'A couple of months in when I thought, I know that I'm in love with this girl and I hope she's in love with me.'

They glossed over the subject of children, merely saying that they're taking it 'one step at a time', with Harry saying: 'Hopefully we'll start a family in the near future.'

Earlier that day, on the dot of 2pm, Harry and Meghan greeted the waiting media at Kensington Palace for the highly -anticipated engagement photo call.

Holding hands, the besotted couple walked briskly through the formal sunken gardens, one of Diana's favourite places.

Meghan, who looked beautiful in a white belted £450 coat by Line The Label which she wore over a dark green dress by PAROSH, teamed with Aquazzura cream heels and gold and opal earrings from Les Plaisirs de Birks, gave Harry's arm a reassuring rub as the visibly nervous, but elated, prince prepared to announce the news.

Encouraged by Harry, who was dressed in a dark blue suit and tie, Meghan gave the cameras a flash of her stunning engagement ring, which was designed by Harry himself and crafted by British jewellers Cleave & Company, court jewellers and medallists to Her Majesty the Queen.

Adelle Thompson, head of buying at Beaverbrooks, explained: 'The three stones are said to represent a couple's past present and future together - a romantic and meaningful gesture from the prince.'

Royal expert Duncan Larcombe told OK! of Harry's decision to pay tribute to his late mother: 'It's really sweet. Obviously Prince William was able to give his late mother's engagement ring to Kate, so this is a very nice touch from Harry and his version of making that gesture that nod to his mother, which would have been important to him.'

Asked by a reporter if the proposal was romantic, a grinning Harry remarked: 'Of course it was!' Harry also said he was 'over the moon' to be engaged, while Meghan said she was 'so very happy'. When asked when he knew Meghan was the one, he replied: 'The very first time we met'. Harry also jokingly added: 'I'm very glad it's not raining as well!'

Harry then pulled a giggling Meghan closer to him as she placed a perfectly manicured hand on his chest before retreating to the palace to record their interview.

As soon as the news was announced, Meghan's parents, Thomas Markle and Doria Ragland - who divorced when Meghan was six years old - publicly congratulated their daughter, saying in a statement: 'We are incredibly happy for Maghan and Harry. Our daughter has always been a kind and loving person. To see her union with Harry, who shares the same qualities, is a source of great joy for us as parents. We wish them a lifetime of happiness and are very excited for their future together.'

Harry's brother and sister-in-law, the Duke and Duchess of Cambridge, also revealed their delight at the impending royal wedding, commenting: 'We are very excited for Harry and Meghan. It has been wonderful getting to know Meghan and to see how happy she and Harry are together.'

In accordance with royal protocol, Harry, who is fifth in line to the throne, sought the approval of his grandmother Her Majesty the Queen before making the news public.

The Queen and the Duke of Edinburgh were also quick to send their best wishes, saying they were 'delighted' for their grandson, adding that they 'wish them every happiness'.

Also commenting on their engagement, Duncan, who has worked closely with Harry as a royal correspondent, told OK!: 'Harry has never looked so happy. He's like the cat that got the cream. He's marrying for love. It doesn't matter all this discussion of whether Meghan is suitable or not, clearly the Queen and Prince Charles have allowed this to happen because they can see how serious and happy he is. He's had a long search for the right person.' [_____4_____] He'll be mostly relieved that she said yes! They'll be quite excited. He's followed his brother's blueprint."

While a wedding date has not officially been made public at the time of going to press, it was widely speculated that the event could take place on April 20, a Windsor Castle revealed they would be closed on that date, and the days before and afterwards, although a spokesperson said they could not comment on private events.

St George's Chapel inside Windsor Castle would prove to be the perfect location for their big day - while it is smaller than Westminster Abbey, where Harry's brother William married Kate in April 2011, it is still grand enough to host a high-profile royal wedding.

Duncan, who is the author of Prince Harry: The Inside Story, says he would be 'very surprised' if the wedding is not held at St George's Chapel, telling OK!: 'Windsor Castle is the most likely venue.' He adds: 'If Harry wanted to sort his wedding plans out, he would choose a country church and a local pub with very few close mates, but that's obviously not going to happen. That's about as likely as a Las Vegas stag do!'

While not believed to be on the same scale as William and Kate's big day, royal experts are still convinced it will be an impressive affair. Duncan says: 'I think Prince Harry will have a big wedding. I don't think he would want to disappoint the public. On the wedding day they will do a double reception like William and Kate did, which will involve a formal set-piece reception, followed by a slightly more intimate affair with family and friends.' As for the entertainment, Duncan says: 'We could have some American razzmatazz! The question is, how much will belong to royal protocol? Will they have Beyoncé there and have fireworks at midnight, or will it be much more traditional?'

It is believed that the Archbishop of Canterbury, Justin Welby, will perform the wedding after his predecessor Rowan Williams conducted the marriage of Kate and William. The Queen and Prince Philip were also married by the Archbishop of Canterbury, while the religious leader also carried out the christenings of Prince George and Princess Charlotte, proving he has a special relationship with the royals. 

Taking to Twitter following the news of the engagement, Justin wrote: 'I'm absolutely delighted to hear the news that Prince Harry and Meghan Markle are now engaged. [_____5_____] It is also assumed that, on the morning of his wedding, the Queen will give Harry the title the Duke of Sussex, meaning Meghan will become the Duchess of Sussex following their vows. The actress, who recently filmed her last series of US legal drama Suits, will automatically become Her Royal Highness and will become a full-time member of the royal family, who will be expected to carry out duties alongside her husband. 'I think what lies ahead is life as a full-time working royal, which comes at a crucial time when the Queen is in her nineties and in need for some of the burden, in particular her foreign overseas travel, to be lifted,' says Duncan, adding: 'She also now has a much bigger platform from which to make change with her charity work.'

As for what this means for the royal family, he adds: 'I think this is an absolute demonstration of how William and in particular Harry have transformed the relevance of the modern British royal family. Harry is so popular. They could have a Shrek-themed wedding and the public would love it. It wouldn't matter!'

The couple's exciting announcement follows months of mounting speculation about their intentions. Rumours of an engagement went into full throttle in mid-October when it was claimed that Meghan spent an afternoon with the Queen at Buckingham Palace, where they chatted and sipped tea.

Meanwhile, last month bookmakers suspended odds on a royal wedding taking place next year, amid claims the prime minister, Theresa may, had been primed for an 'imminent' announcement.

the news comes seven years after Harry's brother William announced his engagement to Kate. Their engagement became public on November 16, 2010, with their lavish wedding taking place just five months later.

With a big wedding to plan, Meghan recently finalised a permanent move from her home in Toronto, cnada, to London, where she now lives with Harry at his two-bedroom Kensignton Palace residence. So far one of her beloved dogs has been moved over to the UK.

prince-harry-meghan-markle-official-engagement-photos-pp.jpg

Hogy tetszett a szövegértés feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

BRIT KORONÁZÁSI ÉKSZEREK - 20+1 KORONÁZÁSI ANGOL kifejezés, bónusz szövegértés feladatok - the UK

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

"Egy koronázást láttam életemben és a következő már az enyém volt, ami meglehetősen rendkívüli " mondja II. Erzsébet brit királynő, aki saját szavaival osztja meg a publikummal élete egyik legemlékezetesebb napjának féltve őrzött emlékeit , a BBC1 jóvoltából.

coronation.jpg

(Photo by BBC)

Az alábbi 20+1 kifejezés közül 20 megfelelő helyre vár a koronázási ékszerekről szóló brit újságcikkben. Illeszd őket vissza a szöveglyukakba! Have fun!

KORONÁZÁSI KIFEJEZÉSEK

accession= trónra lépés

anniversary= évforduló

Archbishop= érsek

beaming= ragyogva

ceremony= ünnepség

Coronation= koronázás

crown= korona

crowned= megkoronázta

diamonds= gyémántok

gold= arany

Her Majesty= Őfelsége (királynőre)

investiture= beiktatás

Jewels= ékszerek

King= király

kingdom= királyság

monarch= uralkodó

precious stones= drágakövek

Queen= Királynő

royal= királyi

sapphires= zafírok

treasures= kincsek

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

THE CORONATION on BBC1

__________(1) with delight, the __________(2) is reunited with the magnificent, bejewelled __________(3) she wore for her __________(4), as she is interviewed in a new BBC documentary marking the 65th __________(5) of her __________(6).

It is the first time the __________(7) has come face to face with the St Edward's Crown since the __________(8) of Canterbury placed it on her head on 2 June 1953, and formally __________(9) her Queen.

"I've seen one Coronation and been the recipient in the other, which is pretty remarkable," says Her Majesty, recalling her own __________(10) and that of her father George VI in 1937.

The hour-long documentary explores the history and role of the Crown __________(11) a priceless collection comprising 140 items and 23,000 __________(12).

The film is one of the rare occasions when __________(13) has agreed to appear in a documentary. She previously worked with the BBC in 1992 when she provided a voicover for a documentary Elisabeth R, which marked the 40th anniversary of her __________(14).

CENTURIES OF HISTORY

The St Edward's Crown was made for the Coronation of Charles II in 1661, replacing the medieval crown that had been melted down in 1649 by the Parliamentarians and which was thought to date back to __________(15) saint Edward the Confessor, the Anglo-Saxon __________(15)  whose death in 1066 led eventually to the Norman Conquest.

It comprises a solid __________(17) frame set with precious stones including __________(18) rubies, white and yellow topazes, amethysts and aquamarines and is topped with a velvet cap with an ermine band.

Stored in the Tower of London, it is only worn at Coronations. For the State Opening of Parliament, the Queen wears the much lighter Imperial State Crown, set with one of the world's largest __________(19), the Cullinan II.

The documentary also features memories from others present at the Coronation, including a maid who almost fainted and a choirboy who was left to sing solo when his fellow choristers lost their voices.

It is part of a series of programmes about the __________(20) of the Royal Collection, the art collection of the royal family. The BBC's director of content, Charlotte Moore, said: "In her own words, the Queen will bring to life the enduring symbolic importance of the Coronation ceremonies for modern audiences to enjoy."

(Adapted from the British Press)

cullinan.jpeg

BÓNUSZ haladó szövegértés feladat!!

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

1. When did the Queen last see her Coronation Crown?

a) She sees it every year on her anniversary.

b) She last saw it in 1965.

c) She hasn't seen it since her Coronation.

2. How often does the Queen appear in documentaries?

a) Very often.

b) Hardly ever.

c) Only on formal occasions.

3. The Crown collection consists of 140 __________.

a) jewels

b) precious stones

c) crowns & tiaras

4. The Queen has __________ worked with the BBC.

a) never

b) already

c) recently

5. The crown she wore at her Coronation was specially made for __________.

a) her

b) St Edward

c) Charles II

d) George VI

6. For parliamentary opening ceremonies the Queen wears __________.

a) the crown she wore at her Coronation

b) another crown

c) no crown, huge diamonds only

7. In the documentary the Queen is going to tell the viewers about __________.

a) the history of the Royal Collection

b) the stories of the Crown Jewels & personal memories of the Coronation

c) presents she received for her Coronation

8. The programme is __________.

a) a movie

b) a docuseries

c) a documentary film

 

Hogy tetszett a koronázási szókincs?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

DUCHESS PREGNANT, PALACE SAYS - Angol KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA (B2) szövegértés feladat

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Klasszikus TELC nyelvvizsgás szövegértés illetve LANGUAGE ELEMENTS feladat: Helyezz vissza 15 közül 10 szövegelemet a cikkbe. Tehát 5 szó felesleges lesz! Melyek? 

A- announcement, B- ceremony, C- congratulations, D- delighted,

E- duchess, F- engagement, G- expecting, H- gynaecologist, I- legislation,  

J- marriage, K- monarch, L- prince, M- pregnancy, N- sickness, O- throne      

prince-william-kate-middleton-hospital.jpg

The Duchess of Cambridge is __________(1) a baby, St James's Palace has announced. Members of the Royal Family and the duchess's family, the Middletons, are said to be delighted. A spokesman said the duchess, who is thought to be less than 12 weeks pregnant, has been admitted to a London hospital with acute morning __________(2) and is likely to stay for several days. The baby - the couple's first - will be born third in line to the __________(3), after Prince Charles and Prince William. Catherine and William, who are both 30, were married at Westminster Abbey in April 2011.
BBC's royal correspondent Peter Hunt said William and Kate were staying at her parents in Berkshire at the weekend and travelled to the private London hospital from there by car. William spent several hours with his wife but left the King Edward VII hospital shortly after 20:00 GMT. It is understood that Kate is being cared for by __________(4) Marcus Setchell, who delivered the Countess of Wessex's two children. The duchess was last seen in public on Friday when she visited her old school, St Andrew's, in Pangbourne in Berkshire. In a statement, St James's Palace said: "Their Royal Highnesses the Duke and Duchess of Cambridge are very pleased to announce that the Duchess of Cambridge is expecting a baby. "The Queen, the Duke of Edinburgh, the Prince of Wales, the Duchess of Cornwall and Prince Harry and members of both families are __________(5) with the news." It said the duchess was suffering from hyperemesis gravidarum, which requires supplementary hydration and nutrients. "As the pregnancy is in its very early stages, Her Royal Highness is expected to stay in hospital for several days and will require a period of rest thereafter," it added. St James's Palace refused to be drawn on when the royal couple became aware of the pregnancy, only saying "recently". But it is understood the palace __________(6) was prompted by the Duchess's medical condition. The Queen, Prince Charles and other members of the Royal Family were only told about the pregnancy earlier in the day, our royal correspondent said. Prince William's brother Prince Harry, who is serving with the Army in Afghanistan, is thought to have been told about pregnancy in an e-mail. Daghni Rajasingham, a consultant obstetrician, told BBC Radio 4's PM programme the sickness will continue throughout the pregnancy in a "very small" number of cases and may result in future re-admission to hospital "But in terms of any particular complications, if it's treated well and they're kept well hydrated it's something that is relatively easy and well treated."
Asked about having children in an interview after their __________(7) in November 2010, William said: "I think we'll take it one step at a time. We'll get over the marriage thing first and then maybe look at the kids, but obviously we want a family."
Prime Minister David Cameron wrote on Twitter that he was "delighted by the news...They will make wonderful parents." Labour leader Ed Miliband tweeted: "Fantastic news for Kate, William and the country. A royal baby is something the whole nation will celebrate." A spokesman for the Royal Air Force, with which William serves as a search-and-rescue pilot, said: "The RAF is delighted with the news and wishes the Duke and Duchess of Cambridge all the best for the future." William's uncle Earl Spencer, the brother of Princess Diana, said the __________(8) was "wonderful news and I am thrilled for them both". The Archbishop of Canterbury, who married the couple, said: "The whole nation will want to join in celebrating this wonderful news. We wish the Duchess the best of health and happiness in the months ahead." The White House also paid tribute. President Barack Obama's press secretary Jay Carney said: "On behalf of everyone here...beginning with the president and first lady we extend our __________(9) to the Duke and Duchess of Cambridge on the welcome news we received from London that they are expecting their first child." Royal journalist Ingrid Seward said the royal pair were likely to have wanted to start a family "sooner rather than later", but delayed so that they could play their part in honouring the Queen's Diamond Jubilee. She told the BBC: "Kate will be 31 in January and I think by royal standards that is relatively old."
In October 2011, Commonwealth leaders agreed to change succession laws so that the daughter of any future UK monarch will have equal right to the throne as a son. The law has not yet been altered but a Cabinet Office spokesman says formal consent is expected "very shortly" and ministers have indicated that the __________(10) will apply to any royal births from the date of the leaders' decision. The monarch is also head of the armed forces, supreme governor of the Church of England, head of state of the UK and 15 other Commonwealth countries.

 Analysis

As with William and Kate's wedding, this pregnancy will be played out both on a private and a very public stage. It was the great unsaid. As one historian put it, the first "duty and ambition" of someone in the duchess' position was to produce an heir. Marriages and births are crucial to the very survival of the ancient institution. When the baby is born, Prince Harry's importance reduces and he relinquishes the position of third-in-line to the throne. Even if it's a girl, the government is insistent she will be head of state of Britain and, as things stand, 15 other countries where the Queen still reigns. The law will be changed, they say, to ensure she would not be overtaken by any younger brother. The hope in royal circles will be that the future of the monarchy has now been secured for another generation.


/Adapted from BBC News/ 

Hogy tetszett a NYELVVIZSGA FELADAT?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Érdekel a megoldás vagy magánórát vennél?

ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

KEY:

1. b 5. b           9. b           13. b       
2. c 6. c 10. c 14. b
3. c castra=a military camp 7. b 11. a 15. c
4. a 8. a 12. c 16. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kulturális kvíz feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

Íme, az újszölött HERCEGNŐ NEVE(I) és néhány KIRÁLY(I) IDIÓMA

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Princess Charlotte Elizabeth Diana is preparing for her first audience with the Queen at Sandringham - after her name was announced to the world.

royalbabygirl.jpg

The Duke and Duchess ended days of speculation after revealing the choice on Monday afternoon following days of speculation. Charlotte had been one of the bookies' favourites and many punters had believed Diana would feature as one of the royal baby's names in tribute to Prince William's late mother.

The royal are expected to drive to Norfolk with their two children, where they will take the new baby to meet Her Majesty.

The Duke and Duchess welcomed VIP visitors - including the Middletons, Prince Charles and the Duchess of Cornwall - to Kensington Palace on Sunday.

Royal gun salutes were fired across London on Monday to mark the princess's birth, with volleys ringing out across the capital from the King's Troop Royal Horse Artillery in Hyde Park and the Tower of London.

GLOSSARY:

to announce= bejelent, kihirdet, közhírré tesz

speculation= találgatás

to reveal= felfed, elárul, megmond

bookies= bukmékerek

punters= {akik fogadást tesznek pénzért}

to feature= szerepel, megjelenik

in tribute to= megemlékezésképpen/tiszteletére

late= néhai

Her Majesty= Őfelsége a Királynő

Duke= Herceg

Duchess= Hercegnő

palace= palota

royal gun salutes= királyi díszlövések

volleys= sortűz

horse artillery= lovas tüzérség

NÉHÁNY KIRÁLYI IDIÓMA:

1) LIVE LIKE A KING (simile=hasonlat) : él mint hal a vízben, arany élete van, tejben-vajban fürdik

2) IN THE LAND OF THE BLIND THE ONE-EYED IS KING (proverb=közmondás) : A vakok közt a félszemű a király.

3) TILL KINGDOM COME (informal) : majd ha fagy, sohanapján, soha a büdös életben

4) FIT FOR A KING (cliché=közhely) : királyi, pazar, fényűző, fenséges, pompás, fejedelmi

5) COST A KING'S RANSOM (folksy=népies) : egy vagyonba kerül, méregdrága

NOW YOU!

Put the idioms in the gaps.

 

a) Your mother prepared a dinner ___________!

b) On 6000 $ a month you can _________________.

c) I won't marry you bastard _______________!

d) A proverb which means: a person who is not particularly capable can attain a powerful position if the people around him or her are even less capable.

e) Look at his Ferrari! It must have ___________________...I will never have one.

 

KEY:

a) fit for a king

b) live like a king

c) till kingdom come

d) In the land of the blind the bad-eyed is king.

e) cost a king's ransom

 

Hogy tetszett a feladat és a szókicstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Nyelvtani posztot ITT találsz!

Szövegértés feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu