Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


✍ANGOL NYELVTAN KVÍZ! ☑ A mindent eldöntő PRESENT SIMPLE QUIZ!⌛ - Elég profi vagy?

2016. február 06. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

THE ULTIMATE PRESENT SIMPLE QUIZ! - Are you an Expert?

Teszteld tudásod 15 PRESENT SIMPLE kérdéssel!

Minden kérdésre csak egy helyes válasz van!

 

present.png

 

1. Mire fordítanád a PRESENT SIMPLE-t?

a) egyszerű ajándék

b) folyamatos jelen

c) egyszerű jelen

d) befejezett jelen

2. Melyik mondat van PRESENT SIMPLE-ben?

a) I'm going to the cinema.

b) She doesn't smoke.

c) I've got a car.

d) He'll call you later.

3. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE-ben van?

a) I can't drive.

b) He hates ice-cream.

c) We're flying to London next week.

d) Where are you from?

4. Melyik kommunikációs célt NEM ezzel az igeidővel fejezzük ki?

a) tartós, állandó állapot vagy helyzet

b) visszatérő, szokás- vagy rutinszerű cselekvések

c) általános igazságok

d) épp most zajló cselekvés, esemény

5. Ezen kívül még mit fejezhetünk ki ezzel az igeidővel (PRESENT SIMPLE)?

a) Azt, hogy épp az imént történt meg valami.

b) Órarendek, menetrendek kiolvasását.

c) Azt, ha épp folyamatban van egy cselekvés.

d) Azt, ha a közeljövőben levő fix programokról beszélünk.

6. Mi hiányzik ebből a PRESENT SIMPLE mondatból?

__________ they live in New York?

a) Are

b) Can

c) Haven't

d) Do

7. Mire NEM használjuk a PRESENT SIMPLE-t?

a) tények kifejezésére

b) átmeneti állapotokra

c) sportműsor közvetítésére

d) felkiáltó mondatokban a HERE és THERE szavakkal

8. Hogyan tagadjuk a GO igét PRESENT SIMPLE-ben?

a) don't go vagy doesn't go

b) not go

c) aren't going vagy isn't going

d) not going

9. Mi hiányzik a következő PRESENT SIMPLE mondatból?

She __________ Spanish, she __________ Italian.

a) can't, can

b) doesn't, does

c) isn't, is

d) hasn't, has

10. PRESENT SIMPLE igeidőben fejezzük ki, hogy mi áll (mi van leírva) egy könyvben, újságban, levélben stb.

a) Igaz.

b) Hamis.

c) Mindegy itt, hogy melyik igeidő.

d) Attól függ, mi áll benne.

11. Ez a mondat PRESENT SIMPLE-ben van: Can you cook?

a) Igaz.

b) Hamis.

12. Tipikus PRESENT SIMPLE időhatározók/ gyakoriság határozók:

a) at the moment, temporarily, now

b) never, twice a week, hardly ever

c) soon, next time, later

d) just, already, yet

13. Csak SIMPLE igeidőkben, pl. PRESENT SIMPLE-ben használhatjuk a következő igéket:

a) cook, go, have, meet

b) have, think, feel, smell

c) want, love, own, exist

d) be, live, see, taste

14. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE?

a) We have a car.

b) We haven't got a car.

c) Does she have a car?

d) They have no car.

15. PRESENT SIMPLE E/3. (első szám harmadik személy) -ben kijelentő mondatban a BIRTOKOLNI ige így néz ki:

a) have

b) haves

c) has

d) is

KEY:

1. c 6. d 11. a
2. b 7. b 12. b
3. c 8. a 13. c
4. d 9. c 14. b
5. b 10. a 15. c

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Még többet szeretnél tudni az egyszerű jelen időről? KATT!

Cheers,

English-Online.hu

PRESENT SIMPLE - Mikor ARE és mikor DO, mikor IS és mikor DOES?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mindkét mondat PRESENT SIMPLE TENSE-ben van és mégsem tudod, hogy DO-t vagy ARE-t, illetve DOES-t vagy IS-t kell használnod benne? Most megfigyelheted és megértheted, hogy mi a különbség.

Ez a cikk nem bevezetés a PRESENT SIMPLE-be, hanem már feltételezi, hogy tanultál létigét ragozni az egyszerű jelenben és meg tudod kérdezni angolul azt: "Hol laksz?".

Ha mindezeken túl vagy és egy ponton mégis összezavarodtál, hogy melyik segédigét kellene használnod, OLVASS TOVÁBB :)

 

keep-calm-and-learn-auxiliary-verbs_1.png

BE (present simple)

-ő a rendhagyók királya, főige is és segédige is egyszerre

-ő a létige, azaz LENNI (vagyok, vagy stb., a magyar fordításban azonban 'nincs mindig jelen')

-jelen idejű formái: am, am not, is, is not=isn't, are, are not=aren't (azaz önmagában tagadható, nincs szüksége egyéb segédigére)

-ha benne van a present simple mondatodban, ő az egyedüli ige ott

-EKKOR HASZNÁLOD, azaz EZEKET ÍROD LE VELE az egyszerű jelenben:

  • hogy ki vagy, vagy más kicsoda (bemutatkozás és bemutatás):

My name is Mel.

He is Dave.

This is Kate.

  • honnan származol vagy más honnan származik (származás, nemzetiség, eredet)

She is from New York.

He is American.

These presents are from my grandparents.

  • hány éves vagy, vagy más mennyi idős (kor)

I'm 54 but my wife is much younger.

  • a dolgok/személyek milyenek: színre, hangulatra, egészségre, méretre, árra, családi állapotra stb. nézve (azaz MELLÉKNEVEKKEL használod a mondatban)

My car is black.

She is angry.

I'm fine.

These buildings are tall.

That's 57 pounds.

You are single, aren't you?

  • megadod az adataidat (a címed és irányítószámod, a telefonszámod, anyukád neve, a foglalkozásod stb.)

My address is 29 Andrássy Avenue.

My post code is 1065.

My mother's name is Leila.

I am a teacher.

  • definiálsz dolgokat vagy személyeket (akár közelre és távolra mutató névmással)

It is a book.

This is a pen.

That is a plane.

These are files.

They are medieval walls.

Those are wild animals.

  • valamely személy vagy nem személy birtokait sorolod fel

This is my mother's bag.

She is my father's sister.

Those are my cousin's glasses.

This is the door of the kitchen.

  • megmondod, mennyi az idő, vagy mi a dátum

What's the time?

It's half past seven.

It's the 21st of June.

  • megmondod, hogy ki(k)/mi(k) hol van(nak)

My neighbour is in hospital.

I'm in the supermarket.

It's on the second floor.

The biscuits are on the third shelf.

  • beszámolsz a kendvenceidről

My favourite colour is blue.

Her favourite season is the summer.

  • nyilatkozol egy hely nyitvatartásáról

It is open.

It's closed until Monday.

  • kifejezésekkel: be in a hurry, be late, be interested in sg, be afraid, be worried, be on a diet (ezek a szavak többnyire amúgy is melléknevek az angolban, de a magyarban nem melléknévvel, se nem létigével, hanem egyéb igékkel fejezik ki őket: siet, késik, érdeklődik, fél, aggódik, diétázik)

We are late.

I am interested in rock music.

She is on a diet.

 

DO/DOES

-segédige, aminek nincs azon túl jelentése, hogy megmutassa : "PRESENT SIMPLE-BEN VAGY, KISANYÁM!"

-segédige és főige is lehet, de nem egy személyben, itt például az első segédige, a második főige:

What do you do? (Mi a foglalkozásod?)

-ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLYBEN: DOES, tagadva: does not= DOESN'T

-MINDEN EGYÉB SZÁM SZEMÉLYBEN: DO, tagadva: do not= DON'T

-csak KÉRDÉSBEN  (?) és TAGADÁSBAN (-) látszik

(?) Do you work here?

(?) Does he have children?

(?) How many cups of coffee do they drink a day?

(-) I don't smoke.

(-) We don't have pets.

(-) She doesn't like fish.

(-) He doesn't do any sport.

-KIJELENTŐ MONDATBAN (+) NEM LÁTHATÓ!

(+) I wake up at quarter to six.

(+) She goes to English class every day.

(+) We have lunch at 1 p.m.

-EKKOR HASZNÁLOD (A LÉNYEG következik!):

ha a tagadó vagy kérdő mondatban A LÉTIGÉTŐL (BE) ELTÉRŐ IGE SZEREPEL A MONDATBAN, azaz pl. go, walk, start, stop, listen to, sleep, wake up (és még ezer másik) ugyanis A LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉT CSAK SEGÉDIGE SEGÍTSÉGÉVEL TAGADHATSZ LE és ENNEK A FELHASZNÁLÁSÁVAL IS KÉRDEZHETSZ RÁ (godon't go vagy doesn't go, illetve Do you go...? vagy Does she go...?) MÍG A LÉTIGE ÖNMAGA TAGADHATÓ  és VELE KÉRDEZEL SAJÁT MAGÁRA (am➳am not, is➳isn't, are➳aren't, illetve Am I...? Is he...? Are we...?)  ÍGY E MELLETT SOSEM FOGSZ TALÁLNI 'SEGÍTSÉGET' (azaz másik segédigét, azaz például DO-t vagy DOES-t)!

Vesd csak össze! Láttál más igét a jelen idejű LÉTIGÉS mondatokban?

NEM?

NEM!

Ennyi. :D

eureka2.jpg

Most pedig irány gyakorolni!

Egészítsd ki a következő kérdéseket vagy egyszerű jelen idejű létige formákkal (am, is, are) vagy egyszerű jelen idejű segédigékkel (do, does)!

  • How much _____ it?

  • How much _____ you earn?

  • How much money _____ she have?

  • _____ he tired?

  • _____ she go to school?

  • What _____ you do?

  • Where _____ she work?

  • Who _____ you?

  • Who _____ he?

  • Where _____ they from?

  • Where _____ they come from?

  • Why _____ she sad?

  • Which pen _____ he want?

  • _____ he your friend?

  • _____ they your friends?

  • _____ you smoke?

  • _____ she live here?

  • _____ he like shopping?

  • How old _____ you?

  • _____ you like singing?

  • What size _____ your shoes?

  • When _____ the banks closed?

  • What day _____ it?

  • _____ he alright?

  • What time _____ the film start?

  • _____ there any students in that classroom?

  • _____ this your pen?

  • How often _____ he call you?

  • What time _____ your English class start?

  • _____ they on holiday?

 

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat és a gyakorló feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Információt arról, hogy hol tartasz most angolból ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu