Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


NEW YEAR'S QUIZ! - Brit-amerikai Szilveszteri Kvíz VIDEÓVAL!!

2015. december 30. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

untitled_design_2.jpg

Tizenkét kérdés az elmúlt év 12 hónapjára! Mennyire ismered a szilveszteri hagyományokat? Hol van a híres amerikai és brit szilveszteri utcabál? Mikor ünnepelték először a szilvesztert? Mi a leghíresebb ünnepi látványosság New York City-ben az év utolsó napján? Mit énekelnek az angol ajkúak éjfélkor? Mikor kell leszedni a karácsonyfát? Ha ezekre és más érdekes kérdésekre szeretnéd megkapni a választ, csak meg kell oldanod a kvízt és megvárni a január 1-jei megoldások publikálását ugyanitt! A videó tartalmazza a válaszok 90%-át! Érdemes karikázás előtt megtekinteni!

 

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

 

1. Mi a szilveszter angol megfelelője?

a) Celabrations

b) New Year's Day

c) New Year's Eve

 

2. Hol van a hatamas New York-i szilveszteri buli pontosan?

a) Madison Square

b) Times Square

c) Washington Square Park

 

3. Hogy hívják az itteni leghíresebb szilveszteri látványosságot 1907 óta?

a) Ball Drop

b) Fall of the Globe

c) Superbowl

 

4. A briteknek hol van a híres szilveszteri utcabáljuk?

a) Piccadilly Circus

b) St James Park

c) Trafalgar Square

 

5. Hol ünnepelték először a szilvesztert a világon a videó szerint?

a) Baghdad

b) Babylon

c) Bali

 

6. A szilveszter elődjének tekintett Akitu-t hányszor ünnepelték egy évben?

a) once

b) twice

c) 3 times

 

7. A britek és az amerikaiak mit énekelnek az év utolsó napján éjfélkor?

a) God Save the Queen

b) Greensleeves

c) Auld Lang Syne

 

8. Honnan ered az előző dal?

a) Wales

b) Scotland

c) Ireland

 

9. Mi milyen naptár alapján ünneplünk szilvesztert december 31-én?

a) Julian calendar

b) Egyptian calendar

c) Gregorian calendar

 

10. Hogy mondják angolul: visszaszámlálás?

a) countdown

b) countback

c) numberback

 

11. Mi a 'pezsgő' szó helyes betűzése angolul?

a) champaigne

b) champagne

c) shampaine

 

12. A "twelve days of Christmas" hagyományaként mikorra esik a 12. nap, amikor le kell szedni a karácsonyfát a rossz szerencse elkerülése érdekében?

a) 4th January

b) 5th January

c) 6th January

 

untitled_design_5.jpg

 KEY: 1.C 2.B 3.A 4.C 5.B 6.B 7.C 8.B 9.C 10.A 11.B 12.C

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

 

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

CHRISTMAS QUIZ! Part II: CHRISTMAS DECORATION - Hány karácsonyi díszt tudsz megnevezni angolul?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Milyen karácsonyi dekorációkkal van tele a világ ilyenkor és miket aggatunk a fára - persze ANGOLUL? :D Teszteld magad 10 feleletválasztós kvízkérdéssel! Csekkold a többi karácsonyi feladatot is - Szentestétől elérhetőek a megoldások!

Merry Christmas! :)

 

merry_christmas.png

 

1. Hogy hívják a karácsonyfára akasztandó fényes boát angolul?

a) shiny snake

b) tinsel

c) garland

 

2. Mi a karácsonyfára való csúcsdísz neve?

a) topping

b) topper

c) tree top

 

3. Hogy hangzik a mézeskalács angolul?

a) gingerbread

b) honey pie

c) honey biscuit

 

4. És a mikulásvirág?

a) Santa's hood

b) Santa's plant

c) poinsettia

 

5. Hát a fényfüzér?

a) angels' hair

b) fairy lights

c) starlights

untitled_design.jpg

 

6. Hogy mondják angolul: szalag?

a) ribbon

b) bow

c) tape

 

7. Mi az Adventi koszorú angol neve?

a) Advent wheel

b) Christ's crown

c) Advent wreath

 

8. Gömbdíszek?

a) shiny glass balls/baubles

b) Christmas globes

c) pomegranates

 

9. Hogy van a csomagolópapír?

a) gift cover

b) wrapping paper/gift wrap

c) gift sheet

 

10. És végül egy nagyon könnyű: gyertyák?

a) candlesticks

b) lighters

c) candles

 

untitled_design_1.jpg

KEY:

1. karácsonyi boa= TINSEL

2. csúcsdísz= TREE TOP

3. mézeskalács= GINGERBREAD

4. mikulásvirág= POINSETTIA

5. fényfüzér= FAIRY LIGHTS

6. szalag= RIBBON

7. adventi koszorú= ADVENT WREATH

8. gömbdíszek= SHINY GLASS BALLS / BAUBLES

9. csomoagolópapír= GIFT WRAP / WRAPPING PAPER

10. gyertyák= CANDLES

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

CHRISTMAS QUIZ! Part I - Mennyit tudsz az angol karácsonyi kifejezésekről és hagyományokról?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

father-christmas.jpg

Ki és mikor hozza a karácsonyi ajándékot angol nyelvterületen? És egyáltalán hogy jut be a házba? Mikor nyitják ki az ajándékot és miért éppen decemberben ünnepeljük a karácsonyt? Többek közt ezekre és hasonló kérdésekre kapsz választ ebből a karácsonyi kvízből. Szenteste, amikor felkerülnek a válaszok, megtudhatod, hogy jól tippeltél-e! Ne felejtsd, Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően különbözőek lehetnek az ünnepi hagyományok a miénktől! Jó szórakozást!

 the-nativity.jpg

1. Hogy nevezik az angolban a Bibliában olvasható Jézus születésének történetét?

a) The Son's Birth

b) Nativity

c) Holy Night

 

2. Mi az angol megfelelője a "napkeleti bölcseknek", akik ajándékot vittek Jézusnak Betlehembe?

a) The Magi

b) Three Kings

c) Wise Kings

 

3. Hogy nevezik a karácsony előzményének tekinthető ókori római ünnepsorozatot decemberben?

a) Saturnalia

b) Fast

c) Thanksgiving

 

4. Az első római keresztények a/az __________ közeli időpontot jelölték meg Jézus születése ünnepének, amely eleve a decemberi pogány fesztiválsorozat közepére esett. 

a) szilveszterhez - New Years Eve

b) utolsó decemberi vasárnaphoz - the last Sunday in December

c) téli napforulóhoz - winter solstice

 

5. Kinek a nevéhez köthető az első karácsonyfa-állítás Nagy-Britanniában?

a) Martin Luther - in the 16th century

b) Prince Albert, Queen Victoria's husband - in the 1840s

c) Queen Victoria - in 1841

victorianchristmastree.jpg

6. Hol állítják a híres hatalmas köztéri karácsonyfát az Egyesült Királyságban?

a) Trafalgar Square, London

b) Angel Square, London

c) Piccadilly Circus, London

 

7. Nagy-Britanniában ki hozza a karácsonyi ajándékot?

a) Jesus Christ (Jézus Krisztus)

b) Father Christmas (Télapó)

c) The Wise Men (Napkeleti Bölcsek)

 

8. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mikor bontják ki a gyerekek az ajándékaikat?

a) on Christmas Eve

b) on Christmas Day

c) on Boxing Day

 

9. Hogy hívják a karácsonyi zoknikat, melyeket a fenti országok hagyománya szerint a kandallóra vagy az ágytámlára akasztanak és apró ajándékokkal töltenek meg?

a) socks

b) tights

c) stockings

 

10. Hogy jut be a házba Santa Claus?

a) through the chimney

b) through the window

c) through the keyhole

 

father_christmas_coming.jpg

KEY: 

1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.A

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

KEY:

1. b 5. b           9. b           13. b       
2. c 6. c 10. c 14. b
3. c castra=a military camp 7. b 11. a 15. c
4. a 8. a 12. c 16. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kulturális kvíz feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

12+1 HÉTKÖZNAPI TÁRGY - de vajon meg tudod-e őket nevezni angolul?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Szó-KINCSek,

melyeket nem találsz meg a tankönyveidben!

Íme, egy kis szókincsbővítés! Bosszantó tud lenni, amikor már évek óta tanulsz angolul, és olykor-olykor ráeszmélsz, hogy ennek ellenére megesik, hogy nem tudod megnevezni angolul a leggyakoribb és legalapvetőbb dolgokat magad körül. Most segíthetsz magadon! :) Összegyűjtöttem néhány fontos mindennapi főnevet, amivel már ma többre mész, mint sok elvont fogalommal :D

Párosítsd a képen látható tárgyakat az angol megfelelőjükkel, majd egészítsd ki a mondatokat a képsor alján! Emlékszel még rájuk?

Jó angolozást! :)

 

 1. paperclips_1.jpg

  

 a) screwdriver

 2. revolving_door.jpg

 b) landing strip

 3. saddle_1.jpg

 c) four-poster

 4. screw_driver_2.jpg

 d) bookmark

 5.slotmachine_1.jpg

 e) condensed milk

 6. bookmark_1.jpg

 f) paper clips

 7. condensed_milk_1.jpg

 g) toothpicks

 8. corkscrew_1.jpg

 h) emerald

 9. chopsticks.jpg

 i) revolving door

 10. emerald_1.jpg

 j) saddle

 11. four-poster-bed_1.jpg

 k) chopsticks

 12. landing_strip_1.jpg

 l) slot machine

 13. toothpicks.jpg

 m) corkscrew

 

EXAMPLE SENTENCES:

  1. The <SMARAGD> Isle is another way of referring to Ireland, evoking the lush greenery of its countryside.
  2. A <FOGPISZKÁLÓ> is a pointed intstrument for removing food particles lodged between the teeth.
  3. A <FORGÓAJTÓ> is a door with usually four sections that pivot on a central axis, e.g. at the entrance to a public building.
  4. A <LESZÁLLÓPÁLYA> is a runway or airstrip in other words.
  5. A <DUGÓHÚZÓ> is an implement for removing corks from bottles, typically consisting of a pointed spiral piece of metal attached to a handle.
  6. A <CSAVARHÚZÓ> is a tool for turning screws, usually with a tip that fits into the head of the screw.
  7. <SŰRÍTETT TEJ> is milk thickened by evaporation and sweetened.
  8. <GÉMKAPCSOK> are small clips made from two loops of wire, used for holding sheets of paper together.
  9. A <BALDACHINOS ÁGY> is a bed with four tall, often carved corner posts designed to support curtains or a canopy.
  10. <EVŐPÁLCIKÁK> are two slender sticks held between thumb and fingers, used chiefly in oriental countries to lift food to the mouth.
  11. A <KÖNYVJELZŐ> is a strip of card or leather, or a similar device used to mark a place in a book.
  12. A <NYEREG> is a usually padded and leather-covered seat secured to the back of a horse, donkey etc. for the rider to sit on.
  13. A <JÁTÉKAUTOMATA> is a vending machine, or fruit machine.

 

KEY:

1. f = GÉMKAPCSOK = PAPER CLIPS

2. i = FORGÓAJTÓ = REVOLVING DOOR

3. j = NYEREG = SADDLE

4. a = SCREWDRIVER = CSAVARHÚZÓ

5. l = SLOT MACHINE = JÁTÉKAUTOMATA

6. d = BOOKMARK = KÖNYVJELZŐ

7. e = CONDENSED MILK = SŰRÍTETT TEJ

8. m = CORKSCREW = DUGÓHÚZÓ

9. k = CHOPSTICKS = EVŐPÁLCIKÁK

10. h = EMERALD = SMARAGD

12. b = LANDING STRIP = LESZÁLLÓPÁLYA

13. g = TOOTHPICKS = FOGPISZKÁLÓK

 

Hogy tetszett a praktikus szókincstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Hasznos nyelvtani feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

GAME OF THRONES: WHICH HOUSE ARE YOU?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Angolozz a TRÓNOK HARCA-val!

Pénzsóvár? Északi? Vérfertőző? Mindenkinek jut egy nemesi ház a Trónok Harcában! Derítsd ki hová tartozol Westerosban ezzel az egyszerű kvízzel!!

YES-NO kérdések 2 nyelven! Nagyon figyeld a számukat!

Segítő szószedet a cikk végén! Hajrá :)

Avaricious? Northern? Incestuous? There's a Game of Thrones noble house for everyone! Find out where in Westeros you fit with this simple QUIZ!

 

 

gameofthrones.jpg

START!

QUESTION#1: Have people who've not read the books heard of you?

(Hallottak rólad azok, akik nem olvasták a könyveket?)

  • YES!->GO TO Q#2  
  • NO!->GO TO Q#3

Q#2: Do you believe in finding a peaceful resolution to conflict?

(Hiszel a konfliktusok békés megoldásában?)

  • YES!->You are in House HUFFLEPUFF. In Hogwarts, you're a valuable part of the school's identity. In Westeros, you are lunch.hufflepuff.jpg
  • NO!->GO TO Q#4

Q#3: Do you like a nice glass of red wine?

(Szereted a finom vörösbort egy csinos kis kupában?)

  • YES!-> You are House REDWYNE (geddit?). Your sigil is a bunch of grapes and you really should be at a meeting.redwyne.jpg
  • NO!-> You are House MOOTON, and a touch dull. Maybe a drink would help.mooton.PNG

Q#4: Do you fancy your brother/sister?

(Tetszik a tesód? <3)

  • YES!->GO TO Q#5
  • NO!->GO TO Q#6

Q#5: Do you take an uncompromising view on the necessity of debt repayment?

(Hajlíthatatlan vagy az adósságok megfizetésének szükségessége tekintetében?)

  • YES!->You are House LANNISTER and you always pay your debts. Home to a handful of GOT's heaviest hitters namely Tywin (boo!), Jaime, Cersei and Tyrion (hurrah!). Plus Joffrey Baratheon (see incest question above).lannister1.jpg
  • NO!->You are House TARGARYEN. Generations of inbreeding have made you as mad as Clarkson, but who cares because you have dragons and, as they say in Juego de Tronos, their muy caliente, Mother, Daenerys.targaryen.png

Q#6: Ey oop! Is tha' Northern?

(Északon beszélnek így?)

  • AYE!->GO TO Q#7
  • NO!->GO TO Q#8

Q#7: Are you slightly rough around the edges, but basically likable? 

(Kissé csiszolatlan vagy, de általában véve szerethető?)

  • AYE!-> You are House STARK home to the closest thing Game of Thrones has to a decent set of coves: Ned, Catelyn, Arya, Sansa, Bran, Robb, not to mention the bastard Jon Snow. And Hodor.stark1.png
  • NO!-> You are House BOLTON, staunch believers that the family that flays together, stays together. Dead giveaway? Your "flayed man" sigil.bolton.jpg

Q#8: Are you comfortable around strong women?

(Jól érzed magad erős nők körében?)

  • YES!->GO TO Q#9
  • NO!->GO TO Q#10

Q#9: Do you have an approach to health and safety so casual it would make Qatari construction firms blush?

(Egészségtudatosságod és biztonságtechnikád láttán a Qatari építőipari cégek csak pirulnának?)

  • YES!-> You are House ARRYN. Crazy Lady Lysa may rule for her spoilt (still suckling) son, but she needs to get that enormous hole in the lounge floor sorted. Someone could have an accident with that.arryn.jpg
  • NO!->GO TO Q#11

Q#10: Can you make an exception for one woman in particular?

(Tudsz kivételt tenni, kifejezetten ha nő van a dologban?)

  • YES!-> You are House BARATHEON. From former top dog Robert to Thunderbird-puppet-headed despot Jeoffrey, Baratheon is a boys' club, except for Stannis' infatuation with Melisandre, aka The Red Woman.baratheon.png
  • NO!-> You are House FREY. Over 90 years old with seven wives and more than a hundred kids, Lord Walder Frey is arguably the most sexist git in Westeros. And there's some stiff competition for that title.frey.jpg

Q#11: Do you like mucking about on boats?

(Szeretsz hajón lófrálni?)

  • YES!->GO TO Q#12
  • NO!->GO TO Q#13

Q#12: Are you - even by Throne's standards - bastard-hard?

(Még a Trónok mércéjével mérve is kőkemény vagy?)

  • YES!->You are House GREYJOY. Those ironborn (including the rock-hard Yara/Asha) are more Grey than Joy. Notable member (no pun intended): Theon, whose torture had all male viewers crossing their legs forever.greyjoy.jpg
  • NO!->You are House TULLY. Here, under the sigil of the fish, you find Catelyn Stark, but, for a time also the annoying wandering minstrel called Marillion who has his tounge cut out. Fish? Marillion? Classic George R. R. bantz.tully.jpg

Q#13: Could your home be a venue for Gardeners' Question Time?

(Szolgálhatna az otthonod egy kertészeti interjúműsor helyszíneként?)

  • YES!->You are House TYRELL, ruling The Reach from Castle Highgarden. Here women have a monopoly on brainpower: see arch-schemer Lady Olenna and her granddaughter, Margaery.tyrell.jpg
  • NO!->You are House MARTELL, rulers of Dorne. No stained-glass ceiling for women here (the oldest heir runs things irrespective of gender) but the number one game in town is really, no really hating the Lannisters.martell.jpg
  

 

GLOSSARY

avaricious= pénzsóvár, kapzsi, szűkmarkú

incestuous= vérfertőző

noble= nemes

fit= beleillik

sigil= pecsét

geddit?= vetted?

a bunch of grapes= egy szőlőfürt

dull= tökkelütött

debt= adósság

a handful of= egy marék

namely= név szerint

incest= vérfertőzés

inbreeding= beltenyészet

mad= őrült

dragon= sárkány

caliente= hot= szexi

decent= rendes

cove= pasi

bastard= fattyú

staunch= rendíthetetlen

to flay= megnyúz

to rule= uralkodik

spoilt= elkényeztetett

suckling= csecsszopó

lounge= társalgó

to have/get sg sorted= kijavít/helyrehoz/megold

puppet-headed= bábfejű

infatuation= belehabarodás

aka=also known as= másnéven

git= marha/barom

stiff= kemény

to muck about= lófrál

ironborn= vasszülött

notable= nevezetes

no pun intended= nem szójáték

torture= kínzás

male= hím

to cross one's legs= keresztbe teszi a lábát

wandering minstrel= vándordalnok

bantz= duma

arch-schemer= fő cselszövő

stained glass= festett üveg

glass ceiling= nők érvényesülését/ambícióit limitáló láthatatlan de jelenlevő "plafon"

heir= örökös

irrespective of gender= tekintet nélkül a nemre

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

WHAT DO YOU REMEMBER? Memory QUIZ and vocabulary in English!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

To find out how good your memory is,

take this quick test!

Mire emlékszel? Mennyire jó a hosszú- és rövidtávú memóriád? Teszteld magad ezzel 14 pontos összetett memóriakvízzel - angolul! Ha valamit nem értesz, csekkold a szószedetet a cikk végén!

memory1-700x411.jpg

MEMORY CHECK (memória felmérés/vizsgálat)

1. Write down the date, month and year.

2. Look once only at the words below then cover them up. When you have finished all the questions here, write down from memory what the three words are: ORANGE, TELEVISION, CUSHION.

3.Without looking at your watch, write what time you think it is. Then look at your watch and write down the actual time.

4. What are the names of the last five Hungarian Prime Ministers?

5. Can you remember the address of the last place that you lived?

6. Can you recall what you were doing on each of the previous seven evenings?

7. Have people told you that you repeat yourself in conversation, or have you found yourself doing this?

8. Are you aware that people are getting irritated with you because you have forgotten something?

9. Do you ever return from shopping to find you have forgotten an essential item?

10. Do you find it increasingly difficult to follow directions?

11. Do you get lost in places that you have visited frequently?

12. Do you have trouble recalling words, even though you know that you know them?

13. Do you misplace things practically every day?

14. Are your memory difficulties impinging on your work or social life- e.g. do you sometimes avoid people because you cannot remember their names?

Now, without looking back, write down the three words you memorised earlier.

YOUR SCORE (a pontszámod)

1. Give yourself 1 point for remembering the exact date.

2. Give yourself 1 point for each of the words you remembered correctly.

3. If the difference between your guessed time and the actual time is less than 30 minutes, give yourself 1 point; if the difference is more than 30 minutes, score zero.

4. Award yourself 1 point for each Prime Minister named correctly, they do not have to be in order- Viktor Orbán, Gordon Bajnai, Ferenc Gyurcsány, Péter Medgyessy, Gyula Horn.

5. Give yourself 1 point for remembereing your last address.

6. Give yourself 1 point if you answered YES.

7-14. Give yourself 1 point for every NO answer.

THE RESULT (az eredményed)

16-20: Your memory is fine and you show no signs of memory loss.

15-12: You may have some memory difficulties. If they persist and are causing you inconvenience or make you inefficient or embarrassed, you might want to talk to your GP about it.

11 or less: Your result suggests some memory impairment and you need to visit your GP for advice.

(Adapted from the British Press)

GLOSSARY (szószedet):

the date= a pontos dátum/nap

below= lent, alant

to cover them up= letakar

from memory= emlékezetből

cushion= díszpárna

the actual= a tényleges, tulajdonképpeni, valós

Prime Minister= miniszterelnök

to recall= felidéz

previous= előző, korábbi

to repeat yourself= ismétli magát

to find yourself doing this= azon kapja/fogja magát, hogy ezt csinálja

to be aware= tudatában van

irritated= bosszús, felbosszantott

to return= visszamegy

essential item= létfontosságú/rendkívül fontos tárgy

increasingly= növekvően, egyre (inkább)

to follow directions= útbaigazítást (megjegyezve) követni

to get lost= eltévedni

frequently= gyakran

trouble= gond, probléma

even though= habár, még akkor is, ha...

to misplace= elhány, rossz helyre rak vissza

practically= gyakorlatilag

to impinge on= hatással lenni valamire

to avoid= elkerülni

earlier= korábban, az imént

exact= pontos

each= minden egyes

to remember correctly= jól emlékszik

the difference between= a különbség 2 dolog közt

guessed= tippelt

less than= kevesebb mint

to score= pontoz

award yourself= díjazd/ajándékozd magad/adj magadnak

do not have to= nem kell

in order= sorrendben

fine= kiváló(an)

no signs= nincsenek jelei

memory loss= memóriavesztés/-veszteség

difficulties= nehézségek

to persist= huzamosan fennáll/fennmarad

to cause= okoz

inconvenience= kellemetlenség

inefficient= nem hatékony

embarrassed= kínosan érzi magát

GP= general practitioner= háziorvos

to suggest= sugall

impairment= károsodás, gyengülés

to need to do sg= szüksége van valamire

for advice= tanácsért

 

Hogy tetszett a kvíz?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Nyelvvizsga tréninget EMITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu