Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


RARE: MR. BEAN'S SPEECH - ANGOL szövegkiegészítős hallásértés - LISTENING B2 - angol középfok

2018. január 13. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

Örök inspiráció: Mr. Bean, akit nem gyakran hallunk beszélni, de ha Ő egyszer kinyitja a száját, akkor már szakértőként szólal meg. Hallgassuk meg, műértőként mit mond a következő, roppant értékes festményről egy rangos eseményen és közben töltsük ki beszéde hiányzó elemeit. Have fun! :)

A FELADATOT A LENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

"Dr. Bean, great English arts scholar is here to speak for a few minutes (not too long, Doctor!) on the subject of our new purchase. Ladies and Gentlemen, Dr. Bean of the National Gallery London."

(APPLAUSE)

Mr. Bean:

"Mmmm. Ah, ah. Well. Hello, I'm Dr. Bean. __________(1). And and my job is to sit and look at paintings. So, er...what have I __________(2) that I can say about this painting? Uhm. Well...well, firstly, it's quite big, which is excellent. Because if it __________(3) really small, you know, microscopic, then __________(4) anybody would be able to see it. Which would be a tremendous __________(5). Uhm...Secondly, and I'm getting quite near the end now of this... analysis... of this painting...secondly, why was it __________(6) this man here spending fifty million of your American dollars on this portrait? And the answer is, er.. well...this picture is worth __________(7) a lot of money because... it's a ... picture ... of Whistler's ... mother. And as I've learnt by staying with my best friend David Langley and his family, families are very important. And even __________(8) Mr. Whistler was perfectly __________(9) that his mother was a hideous old bat who looked like she'd had a cactus lodged up her __________(10), he stuck with her, and even took the time to paint this amazing picture of her. It's not just a painting. It's a picture of a mad old __________(11) who he thought the world of. And that's __________(12)... Well, that's what I think."

whistlersmother.jpg

 

Hogy tetszett a LISTENING feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

NYELVVIZSGA TÍPUSÚ FELADATOK - Szövegértés - LYUKAS SZÖVEG - GAPFILLING - National Geographic

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

BREAKING NEWS:

Biztosan mindannyian hallottátok már, hogy az ORIGÓ NYELVVIZSGARENDSZER MEGVÁLTOZIK idén novembertől. Szinte minden készséget a régihez képest duplán fognak mérni, azaz az írásbeli és szóbeli szövegértésből is (azaz Reading Comprehension-ből és a Listeningből is) 2-2 feladatot fogtok kapni, Writing-ból, azaz szövegformálásos feladatból is kettő lesz (választható levél + valamilyen jellegű véleménynyilvánítás) és újra két irányba is kell majd fordítani (Közvetítés angolról magyarra - középfokon, illetve magyarról angolra is - felsőfokon). A Speaking rész ellenben ugyanaz maradt: interjú, témakifejtés kép alapján és szituációs szerepjáték/párbeszéd.

Úgyhogy lássunk is hozzá a felkészüléshez! Mára hoztam nektek egy "LYUKAS" SZÖVEGET (Gapfilling), amely egyébként a NATIONAL GEOGRAPHIC publikációi között jelent meg és az intőrákok párválasztásáról szól. A feladat pedig a nyelvvizsga által megszabott lesz: Helyezz vissza a megadott 5 elem közül 4-et a szövegben hagyott GAPekbe (rés/szöveglyuk), tehát egy elem felesleges lesz, azt ki kell hagyni. Rajta!

 

Why (Claw) Size Matters

fiddler_crabs.jpg

All around her, guys wave seductively, beckoning her to their beach homes. [1] By the quality of his lodging, the allure of his wave - and, especially the size of his claw.

The female fiddler crab has two small, symmetrical claws; the male has one small and one oversize. "The large claw is all about the initial attraction," says marine biologist Zachary Darnell of Louisiana's Nicholls State University. [2] "Maybe a crab with a large claw relative to his body size , and a bit higher wave than others" - because if he can tote and swing a claw that's up to half his body weight, he's probably a physically fit sire.

After the pair has sex in the beach burrow, the female stays there while her eggs develop; the male goes back to waving and often brings home other females. [3] It's a thermoregulator, as air passing over it seems to dissipate heat and lower body temperature.

A big claw is also the male crab's best weapon: [4] After a few weeks, the pregnant females will emerge from that love lair and head for the waterline, where they'll release their larvae.

fiddler-crab.jpg

(Adapted from National Geographic - author: Patricia Edmonds)

Place the following items back into the text. There is an extra item you will not need.

A- After checking out several males and the love-nest burrows they've dug, a female "will find a male whose claw she really likes," he says.

B- He uses it to fight rivals and keep intruders away from his burrow.

C- When it comes to claws, right-handed attracts the females.

D- How will a female fiddler crab pick a mate?

E- On the hot sand, his claw is more than just a chick magnet, Darell's research has found.

Hogy tetszett a szövegértés feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

JINGLE BELLS dalszövegkitöltős feladat és magyar szöveg

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

santa.jpg

Ha Télapó, akkor Mikulás, ha Santa Claus, akkor Father Christmas, ha Karácsony, akkor Jingle Bells! De hogy van a szövege angolul? És miről is szól? Hallgass bele! Mindig a Tiéd az utolsó szó! Hajrá!

Angol dalszöveg pirossal, magyar zölddel!

Felhasználható szavak: bells, bright, go, ride, ring, sleigh, snow, tonight, way

Chorus: refrén

Verse: versszak

Instrumental: hangszeres (szóló) rész

 

CHORUS

JINGLE BELLS, JINGLE __________

Csilingelő csengettyűk, csilingelő csengettyűk

JINGLE ALL THE ___________

Mindvégig csilingelnek

OH WHAT FUN IT IS TO __________

Ó, micsoda móka siklani

IN A ONE-HORSE OPEN _________

Az egylovas nyitott szánon

JINGLE BELLS, JINGLE __________

Csilingelő csengettyűk, csilingelő csengettyűk

JINGLE ALL THE ___________

Mindvégig csilingelnek

OH WHAT FUN IT IS TO __________

Ó, micsoda móka siklani

IN A ONE-HORSE OPEN _________

Az egylovas nyitott szánon

VERSE

DASHING THROUGH THE _________

Suhanunk a havon át

IN A ONE-HORSE OPEN ___________

Az egylovas nyitott szánon

OVER THE FIELDS WE __________

Mezők felett robogunk

LAUGHING ALL THE ___________

Mindvégig nevetve

BELLS ON BOBTAIL ____________

Lovunk farkán csengők csilingelnek

MAKING OUR SPIRITS __________

Felderítve a lelkünk

OH WHAT FUN IT IS TO ____________

Ó, milyen móka száguldani

AND SING A SLEIGHING SONG __________

És szánkós dalt dalolni ma este

CHORUS

VERSE

CHORUS

INSTRUMENTAL

CHORUS

pupp.jpg

KEY:

Chorus: 2x(BELLS, WAY, RIDE, SLEIGH)

Verse: SNOW, SLEIGH, GO, WAY, RING, BRIGHT, RIDE, TONIGHT

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több karácsonyi feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

 

HAPPY THANKSGIVING! : elő-karácsonyi szövegkitöltős feladat angolul

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

"BOLDOG HÁLAADÁST!" - mondják az amerikaiak. De mikor? Éppen ma! És mire? Hát, ha csak annyi ugrik be, hogy van az a 'pulykás ünnep', most magadra szedhetsz egy kis plusz infót a következő EXTRA ÜNNEPI ismeretterjesztő szövegkitöltős feladatból! :)

gty_thanksgiving_meal_jp_111110_wmain.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

Mindössze annyit kell tenned, hogy a következő szavakat beilleszted a hiányos szövegbe:

beginning

dinner

pie

stuffing

celebration

fourth

Pilgrims

summer

Christmas

Mayflower

presents

turkey

costumes

North

recipe

weekend

died

November

sauce

winter

 

Thanksgiving is celebrated in the US on the __________(1) Thursday in __________(2). For many Americans it is the most important holiday apart from __________(3). Schools, offices and most businesses close for Thanksgiving, and many people make the whole __________(4) a vacation.

Thanksgiving is associated with the time when Europeans first came to __________(5) America. In 1620 the ship the __________(6) arrived , bringing about 150 people who today are usually called __________(7). They arrived at the beginning of a very hard __________(8) and could not find enough to eat , so many of them __________(9). But in the following ___________(10) Native Americans showed them what foods were safe to eat, so that they could save food for the next winter. They held a big __________(11) to thank God and the Native Americans for the fact that they had survived.
Today people celebrate Thanksgiving to remember these early days. The most important part of the celebration is a traditional __________(12) with foods that come from North America. The meal includes __________(13), sweet potatoes (also called yams) and cranberries, which are made into a kind of __________(14) or  jelly. The turkey is filled with __________(15) or dressing, and many families have their own special __________(16). Dessert is pumpkin made into a __________(17).
On Thanksgiving there are special television programmes and sports events. In New York there is the MACY'S THANKSGIVING PARADE, when a long line of people wearing fancy __________(18) march through the streets with large baloons in the shape of imaginary characters. Thanksgiving is considered the __________(19) of the Christmas period, and the next day many people go out to shop for Christmas __________(20).

thanksgiving-dinner.jpg

 

Hogy tetszett a SZÖVEGÉRTÉS feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

♫BEATLES ♫ KLASSZIKUSOK angolul és magyarul #1: The Long and Winding Road

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Ha eddig úgy gondoltad, ismered a "Bitliszt"...hallgasd meg ezt. Lehet, hogy tévedtél. Hogy feladat is legyen: néhány helyen kimaradtak a rímpárok (5x2 db szó). Illeszd be őket a megfelelő GAP-be:

ago, alone, away, before, cried, day, door, know, road, tried

 beatles1.jpg

THE LONG AND WINDING ROAD

by The Beatles

 

The long and winding road
HOSSZÚ, KANYARGÓS ÚT

That leads to your __________(1)
AMELY AZ AJTÓDHOZ VEZET

Will never disappear
SOHASEM VÁLIK KÖDDÉ

I've seen that road __________(2)
LÁTTAM MÁR EZT AZ UTAT KORÁBBAN

It always leads me here
MINDIG IDE VEZET ENGEM

Lead me to you door
IDE VEZET A TE AJTÓDHOZ

 

The wild and windy night
VAD ÉS SZELES ÉJ

That the rain washed __________(3)
AMELYET AZ ESŐ MOSOTT EL

Has left a pool of tears
EGY KÖNNYTAVAT HAGYOTT ITT

Crying for the __________(4)
MELYET AZÉRT A NAPÉRT HULLATOTT

Why leave me standing here
MIÉRT HAGYSZ ITT FÖLDBE GYÖKEREZVE ENGEM

Let me know the way
MUTASD MEG AZ UTAT

 

Many times I've been __________(5)
SOKSZOR VOLTAM EGYEDÜL

And many times I've __________(6)
ÉS SOKSZOR SÍRTAM MÁR

Anyway you'll never __________(7)
EGYÉBIRÁNT SOSEM FOGOD MEGTUDNI

The many ways I've __________(8)
HOGY HÁNYFÉLEKÉPP PRÓBÁLTAM MEG/HÁNY UTAT JÁRTAM MEG

 

But still they lead me back
DE MÉGIS MIND IDE VEZET VISSZA

To the long winding __________(9)
A HOSSZÚ, KANYARGÓS ÚTRA

You left me waiting here
ITT HAGYTÁL VÁRAKOZVA ENGEM

A long long time __________(10)
HOSSZÚ HOSSZÚ IDEJE

Don't leave me standing here
NE HAGYJ ITT FÖLBEGYÖKEREZVE

Lead me to your door
VEZESS AJTÓDHOZ

 

But still they lead me back
DE MÉGIS VISSZAVEZET MINDEN ÚT

To the long winding road
A HOSSZÚ KANYARGÓS ÚTRA

You left me waiting here
ITT HAGYTÁL VÁRAKOZVA

A long long time ago
HOSSZÚ HOSSZÚ IDEJE

Don't leave me standing here
NE HAGYJ ITT FÖLBEGYÖKEREZVE

Lead me to your door
VEZESS AJTÓDHOZ

Yeah, yeah, yeah, yeah
IGEN, IGEN, IGEN, IGEN

 magyar szöveg ©️Zsuzsa Melinda

Hogy tetszett a dal és a dalszöveg?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

LOVE ME TENDER - MUST-KNOW LYRICS - KLASSZIKUSOK DALSZÖVEGEI ANGOLUL #1

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Az angolos általános műveltség itt kezdődik. :D Azaz, igen, mint angolt tanuló egyén, bizonyos örökzöldek szövegét vágnod kell :)) Különben is, mit ér az egész fáradságod, ha nem tudod, miről szólnak a hatalmas "klasszikus" slágerek?!

A Te feladatod pedig: TÖLTSD KI A DALSZÖVEGET (LYRICS) A HIÁNYZÓ AZ SZEMÉLYES NÉVMÁSOKKAL (alany, tárgy és birtokos eset) ÉS BIRTOKOS MELLÉKNEVEKKEL! Íme a széles választék, melyből szükség esetén néhányat többször is felhasználhatsz: I, me, mine, my, we, you, your, yours. Hajrá!

Elvis Presley:

Love ______ tender
Love _____ sweet
Never let _____ go
 _____ have made _____ life complete
And _____ love ______ so

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Love _____ tender
Love _____ long
Take _____ to _____ heart
For it's there that _____ belong
And _____'ll never part

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Love _____ tender
Love _____ dear
Tell ______ ______ are _____
I'll be _____ through all the years
Till the end of time

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Hogy tetszett a listening feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

NYERTES LEO INTERJÚ 2 NYELVEN!!! - GAPFILLING - The Wolf of Wall Street (lyukas szöveg)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Filmszemle

és NYELVVIZSGA TÍPUSFELADAT angolul - 2013

Ez egy kombinált LISTENING-GAPFILLING feladat. 2 legyet üthetsz egy csapásra: a hallott szövegértés és a szövegkiegészítés is nyelvvizsga típusfeladatok. Hallgasd meg az interjút, ahányszor csak akarod és próbáld az üres helyeket kitölteni a hiányzó szavakkal, kifejezésekkel. A magyar fordítás segíthet, amelyet közvetlenül az angol nyelvű alatt találsz. Jó angolozást! :)

thewolf.jpg

Ha nem is OSCART, de NYERT!!!

Azaz Leonardo DiCaprio a Golden Globe díjátadón a The Wolf of Wall Street-tel!! Láttátok?
Csak itt: Exkluzív interjú LEO-val ANGOLUL ÉS MAGYAR FORDÍTÁSSAL a film üzenetéről, Jay Gatsby és Jordan összehasonlításáról, és forgatási részletekről alább by EnglishOnline.hu:

INTERVIEWER: Leonardo, please talk about what type of commentary this is _______(1) about the _____(2) that is kind of permeated in our culture. We’ve seen this on Wall Street, but it could be ___(3) business, right?

LEO: Oh, well yeah I mean it was very much our ________(4). I mean the motivation for it really came out of what ___________(5) in 2008 and the ________(6) that we wanted to get this movie out now I think that it’s very difficult to do a film with Wall Street in the title period because people just have a ___  _____(7) in their _______(8) about that ________ _______(9) but in a lot of ways this story to me is like a microcosm of a much bigger problem and that’s the the, you know,..this attitude that we’ve had about __________(10) as much as we possibly can and ___________(11) as much ________(12) as we possibly can without any _________(13) for..for the people that it ________(14) and you know these guys in the story aren’t the ___ ____(15) upon Wall Street, they’re not the ___ ____(16) but they ________(17) something in our culture and that’s what we _________(18) to ________(19) in this movie.

INTERVIEWER: Do you see a _________(20) with Jay Gatsby at all with Jordan? I mean, is there some type of ___________(21)?

LEO: Er…other than, you know, wanting to obtain as much wealth as they ____(22) possibly can ___(23) any ______(24) I think there is a _________(25) between the ____(26) of ______(27). And I think the distinction was that J. Gatsby did it for the love of Daisy and Jordan did it for the love of ________(28)..hehe.

INTERVIEWER: Actors sometimes have to do quite thick things in movies. With the extreme things you had to do, whether pretending to be on drugs and all that…How interesting was it physically for you to go through some of the _____________(29)?

LEO: Well, you know, ____(30) I’ve said before I felt like this was a modern fall of the ______(31) Empire this was like a _________(32), this was a Roman ________(33) gone ______(34) and so we wanted to put that _______(35) a modern _________(36) and so every day on ____(37) was a sort of ________(38) journey and the fun of it was you know we really wanted to push the __________(39) as far as we possibly could and in Jordan’s story so you need because he actually did _______(40) things. These’re not _________(41) a writer could create. His boat did crash, I mean, his boat did _____(42), his private plane that _____(43) to get ____(44) did crash on the _____(45) and he did do that _____(46) drugs and he did go you know and _______(47) with that many ________(48) and and and ___(49) that many people ___(50) and all these extreme __________(51) were in the ______(52) and you know it’s a __________ _____(53) in a sense that he’s reflecting back on his life now and uhm..but it’s the same time period that it happen in a modern day _______(54) and that’s why we wanted to really put it upon ________(55) because I think it was an important story to tell.

MAGYARUL:

RIPORTER: Leonardo, kérem, beszéljen arról, hogy milyen véleményt akar nyilvánítani (a film) a kapzsiságról, ami úgymond áthatja a kultúránkat? Ezt már megtapasztaltuk a Wall Streeten, de akár bármilyen üzletről is lehetne szó, nem?

LEO: Ó, hát igen, úgy értem, eléggé tükröt tartott elénk. Úgy értem, a motiváció maga tényleg abból jött, ami 2008-ban történt és az ösztönzés, hogy most jöjjünk ki ezzel a filmmel azt hiszem az, hogy elég nehéz dolog Wall Streetes filmet csinálni egy időben a történésekkel, mert az embereknek rossz a szájíze ezzel a témával kapcsolatban, de nekem ez a sztori nagyon sok tekintetben olyan mint egy sokkal nagyobb problémának a mikrokozmosza..és ez a..a… tudja, az a fajta hozzáállásunk, hogy fogyasszunk annyit, amennyi csak belénk fér, hogy szedjünk össze egy akkora vagyont, amekkorát csak tudunk minden tekintet nélkül arra, hogy más emberek életét ez hogyan befolyásolja, és tudja, nem ezek a fiúk a nagy halak a történetben, nem ők az igazi nagymenők a Wall Streeten, de a kultúránkban képviselnek valamit, és ezt akartuk megvizsgálni a filmben.

RIPORTER: Lát bármi hasonlóságot Jay Gatsby és Jordan között? Úgy értem, van valami folytonosság kettőjük között?

LEO: Ö…leszámítva, hogy mindkettő annyi gazdagságra akar szert tenni, amennyire csak tud, bármilyen áron, azt hiszem, hogy különbséget kell tennünk köztük. A különbség köztük pedig az, hogy míg Gatsby mindezt Daisy szerelméért tette, addig Jordan pusztán csak saját magáért…hehe.

RIPORTER: A színészeknek sokszor elég durva dolgokat kell megcsinálniuk filmekben. Mindazokkal a szélsőséges dolgokkal, amikkel pl. a drogfüggőség eljátszása jár, meg ilyenek…fizikailag mennyire volt érdekes keresztülmenni ezeken a megpróbáltatásokon?

LEO: Hát, ahogy azt korábban is mondtam, számomra ez olyan volt, mint a Római Birodalom bukása, mint Caligula…ez egy római császár kudarca volt és mindezt mi egy mai kontextusba akartuk helyezni, szóval minden egyes nap a forgatáson olyan volt, mint egy őrült utazás és a móka az volt az egészben, tudja, hogy megpróbáltuk feszegetni a határokat, amennyire csak lehetséges. És Jordan sztorijában így is kellett csinálni, mivel ő tényleg megtette ezeket a dolgokat. Ezek nem olyan részletek, amiket egy író ki tud találni. Az ő hajója tényleg ripityára törött, azaz elsüllyedt, a magángépe, ami őt jött menteni, tényleg felrobbant útközben és ő tényleg annyit drogozott, annyi nőt fektetett le és valóban annyi embert használt ki, és ezek a szélsőséges helyzetek mind benne vannak a könyvben, és tudja, ez bizonyos értelemben egy elrettentő példa/tanulságos mese abban, ahogy ez az életére rányomta a bélyegét végül..és ö..de mindez mai kontextusba van helyezve és ezért akartuk annyira filmre vinni, mert szerintem ez egy olyan történet, amit fontos volt elmondani az embereknek.


Congratulations Leo!

 

KEY:

INTERVIEWER: Leonardo, please talk about what type of commentary this is MAKING (1) about the GREED (2) that is kind of permeated in our culture. We’ve seen this on Wall Street, but it could be ANY (3) business, right?

LEO: Oh, well yeah I mean it was very much our REFLECTION (4). I mean the motivation for it really came out of what HAPPENED (5) in 2008 and the INCENTIVE (6) that we wanted to get this movie out now I think that it’s very difficult to do a film with Wall Street in the title period because people just have a BAD TASTE (7) in their MOUTH (8) about that SUBJECT MATTER (9) but in a lot of ways this story to me is like a microcosm of a much bigger problem and that’s the the, you know,..this this attitude that we’ve had about CONSUMING (10) as much as we possibly can and OBTAINING (11) as much WEALTH (12) as we possibly can without any REGARD (13) for..for the people that it AFFECTS (14) and you know these guys in the story aren’t the BIG FISH (15) upon Wall Street, they’re not the FAT CATS (16) but they REPRESENT (17) something in our culture and that’s what we WANTED (18) to EXPLORE (19) in this movie.

INTERVIEWER: Do you see a SIMILARITY (20) with Jay Gatsby at all with Jordan? I mean, is there some type of CONTINUATION (21)?

LEO: Er…other than, you know, wanting to obtain as much wealth as they BOTH (22) possibly can AT (23) any COST (24) I think there is a DISTINCTION (25) between the TWO (26) of THEM (27). And I think the distinction was that J. Gatsby did it for the love of Daisy and Jordan did it for the love of HIMSELF (28)..hehe.

INTERVIEWER: Actors sometimes have to do quite thick things in movies. With the extreme things you had to do, whether pretending to be on drugs and all that…How interesting was it physically for you to go through some of the ASSIGNMENTS (29)?

LEO: Well, you know, LIKE (30) I’ve said before I felt like this was a modern fall of the ROMAN (31) Empire this was like a CALIGULA (32), this was a Roman EMPEROR (33) gone AWRY (34) and so we wanted to put that INTO (35) a modern CONTEXT (36) and so every day on SET (37) was a sort of INSANE (38) journey and the fun of it was you know we really wanted to push the BOUNDARIES (39) as far as we possibly could and in Jordan’s story so you need because he actually did THESE (40) things. These’re not SOMETHING (41) a writer could create. His boat did crash, I mean, his boat did SINK (42), his private plane that CAME (43) to get HIM (44) did crash on the WAY (45) and he did do that MANY (46) drugs and he did go you know and SLEEP (47) with that many WOMEN (48) and and and RIPPED (49) that many people OFF (50) and all these extreme CIRCUMSTANCES (51) were in the BOOK (52) and you know it’s a CAUTIONARY TALE (53) in a sense that he’s reflecting back on his life now and uhm..but it’s the same time period that it happen in a modern day CONTEXT (54) and that’s why we wanted to really put it upon SCREEN (55) because I think it was an important story to tell.

 

Hogy tetszett a GOLDEN GLOBE listening ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

A hasznos élőszóbeli (listening) kifejezésekről szóló első posztot keresed? KLIKK!

Ha dalban szeretnéd fejleszteni a hallás utáni szövegértésedet, klikkelj IDE!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

Természeti KATASZTRÓFA szókincs és a 20+1 leggyakoribb PREPOZÍCIÓ - a report from NEPAL

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Szörnyű természeti katasztrófa sújtja Nepált - biztosan Te is hallottad. A New York Times egy cikkét dolgoztam fel, hogy angolul követhesd az egész világot megrázó eseményt. Miközben olvasol, átismételheted a 20+1 leggyakoribb angol prepozíciót (elöljárószót), amelyeket a megfelelő helyre kell illeszteni a szövegben. Vizsgafeladatok között gyakran találni hasonló esetet feldolgozó listeninget, readinget vagy képleírást, ezért az olvasmány végén található természeti katasztrófa szókincsnek is hasznát veheted. Megoldás a cikk végén!

Íme, a felhasználandó prepozíciók. Illeszd be őket a megfelelő helyre (20+1 db)!

about=kb., körül between=kettő között/közül off=le
after=után by*=által on=rajta,-on,-en, adott napon
along=mentén down=le to=valahová
among=több között/közül for=ideig (időben) towards=felé, irányába
as=ként in=-ban,-ben up=fel
at=-nál,-nél,-ban,-ben into=-ba,-be with=-val,-vel
away=el of**=-ból,-ből,-nak,-nek without=nélkül

 

*szenvedő szerkezetben BY után következik a cselekvő/alany

**birtokos szerkezetben a birtokot OF köti a birtokoshoz

 NEPAL REELS AS TREMORS SYMIE RESCUE

nepal1.jpg

Death toll exceeds 5,500 while thousands are forced to sleep outdoors

A growing sense of despair spread through Katmandu _________ (1)Sunday as the devastated Nepali capital was convulsed by aftershocks that sent residents screaming into the streets, where they were pelted by heavy rain.

A day _________(2) an earthquake killed more than 6,600 people and injured __________(3) 5,900 residents grew frantic and the government, entirely overwhelmed by the enormousness of the challenge facing the country, struggled to provide relief, or much hope.

Streets in parts of this city of about 1.2 million were impassable not so much from quake damage but because tents of thousands of people have taken up residence there. It was a strategy endorsed by the government.

The country's prime minister, Sushil Koirala, who was attending a conference _____________(4) Indonesia when the quake struck, had rushed back __________(5) Katmandu and was to speak to his desperate countrymen in a televised address on Sunday. But the speech was delayed, as some relief efforts have been, by strong tremors that continue to rock the country.

The already difficult situation in much of the capital, where safe shelters are scarce, was made worse Sunday when rains began to pour down on huddled masses.

It is increasingly evident that authorities here were ill equipped to rescue those trapped and would have trouble maintaining adequate supplies __________(6) water, electricity and food.

"In my neighbourhood, the police are conspicious by their absence," said Sridhar Khatri of the South Asia Center for Policy studies in Katmandu. "There is not even a show of force to deter vandalism, which some reports say is on the rise."

On Sunday, the government began setting ____________(7) 16 relief stations across Katmandu and the rest of the country while rescue operations continued. The relief stations are expected  to ease distribution of water, food and medicine, said Laxmi Prasad Dhakal, a spokesman at the Ministry of Home Affairs.

Electricity has been intermittent at best in Katmandu, and absent entirely in other parts of Nepal, but that is not wholly unusual in a country where nighttime blackouts are routine.

Many hotels, commercial buildings and wealthy homes in the capital have their own generators. But nearly all of the country's gas and diesel supplies are brought in from India, and with traffic reduced to a crawl _________(8) major highways, those supplies could dwindle quickly. Some gas stations in Katmandu have already run dry; others are rationing their remaining supplies.

Thousands of Katmandu's residents squatted on streets throughout the city either because their homes were destroyed or continued aftershocks, including one of magnitude 6.7, left them too afraid to go back inside. Other residents were camping out in schools, school playgrounds and government offices.

The goverment announced that schools would remain closed ____________(9) at least five days and it pleaded with government workers to help in local rescue efforts in place of their usual jobs.

Stephen Groves, who lives in Katmandu, said he was inspecting a building for cracks when the biggest of many aftershocks hit, leading to terrified screams from those nearby.

"The whole time I was thinking if the building next to me was going to come ___________(10) on top of me," Mr Groves said in an email. "People here are in panic, and every aftershock contributes to that. They are not going indoors, they are staying in the roads and in open areas. Many are searching for family members.

Mr. Groves said he went to a hospital in the capital on Saturday, where hordes of people were lying on the ground outside the building, many __________(11) intravenous drips hooked up to their arms and shocked looks on their faces.

The city was awash with rumors that the worst aftershocks were yet to come and with fears of greater destruction in the countryside, large swaths of which remained unreachable by phone.

Subhash Ghimire, the editor in chief of Nepalese newspaper Republica, said he managed to reach his father in his village, home to about 3,000 people near the epicenter in the Gorkha district. "He said not a single house is left in our village, including our own house," Mr. Ghimire said.

nepal2.jpg

On Mount Everest, helicopter rescue operation began Sunday morning to bring wounded climbers ___________(12) the mountain, where at least 18 climbers were killed and another 41 injured, making the earthquake the deadliest event in the mountain's history. Three Americans were ____________(13) those killed, according to the State Department.

Aftershocks and small avalanches throughout the day Sunday continued to plague the nearly 800 people staying at the mountain base camp and at higher elevation camps.

After posting on Twitter that he was "fairly safe but stuck" _________(14) the base camp, a climber, Jim Davidson, then provided a more alarming update from Camp 1, which is above the base camp. "Just had our biggest aftershock yet here at C1 on Everest. Smaller than original quake but glacier shook & avalanches," he wrote.

Nick Talbot, 39, was attempting to be the first person with cystic fibrosis to climb Mount Everest when a 100- to 200-yard wall of ice and snow came barreling toward him.

"I ran __________(15)" he said in an interview. "I thought, there's no chance I can get away. I just had my socks on. It knocked me ____________(16) the rocks. I got up and it knocked me over again." he said. He was evacuated ___________(17) helicopter Sunday afternoon. He returned ____________(18) anything but the clothes he was wearing. All of his belongings were buried by the avalanche.

"I'm sure there will have been many fatalities just because the scale of it," he said.

Tulasi Prasad Gautam, director general of Nepal's Tourism Department, said he feared that continued aftershocks had trapped more climbers. In addition to the dead and injured, nearly 25 climbers who had been en route Saturday to Camp 2 from Camp 1 are missing.

"Actually, the tents are still there for some 20 to 25 climbers who were heading __________(19) Camp 2 in the course of climbing practice, but they are not in contact", Mr Gautam said.

In a blog post Sunday, Eric Simonson of International Mountain Guides said the news from the Everest base camp "was quite bleak", and tha the company's encampment "has been turned into a triage center, and our big dining tents are now being used _________(20) hospital tents."

"The tons and tons of falling ice going this vertical distance created a huge aerosol avalanche and accompanying air blast," he wrote. "It is worth noting that over many expeditions we have never seen an avalanche from this area that was even remotely of this scale."

Susan Parker-Burns, a spokeswoman from the United States Embassy in Nepal, said in an email Sunday that a rescue and relief team from the United States Agency for International Development was dispatched by military transport to Nepal, and they would arrive on Monday.

Also Sunday, the Israeli military said that it was preparing to send Boeing 747s carrying 260 aid workers and more than 90 tons of cargo to Katmandu. About 600 Israelis are believed to be in Nepal, a popular destination for young backpackers after their compulsory military service. Magen David Adom, Israel's national emergency medical response organization, had already sent an advance team of 10 paramedics and two doctors to Nepal.

Nepal will most likely require significant help. The country's existing political discord is likely to hamper rescue and rebuilding efforts. The government has been barely functional for more than a decade, with politicians of just about every stripe fighting over the scraps of the increasingly desperate economy. A 10-year civil war _________ (21) Maoist parties and the government ended in 2006, but the resulting Constituent Assembly spent four years trying to write a constitution without success. Paralysis ensued until elections in November 2013 led to the unexpected rout of the previously dominant Maoists.

Nepal's people had already become exhausted with the political paralysis, but those feelings could turn explosive if relief and rescue efforts fail in the coming weeks, analysts said. The fear of just such an outcome could spur an intense international relief effort, as an odd collection of countries - including China, India and the United States - were already cooperating on pushing Nepal's polititians toward compromise.

(Adapted from The New York Times)

nepal.jpg

TERMÉSZETI KATASZTRÓFA SZÓKINCS

to reel= megremeg, támolyog

tremor= remegés, rengés

rescue= mentés

death toll= halálesetek száma(data)

despair= kétségbeesés

devastated= elpusztított, feldúlt, tönkretett

aftershocks= utórengések, utórezgések

to scream= sikít

to pelt= ver(eső)

earthquake= földrengés

to injure= megsebesít

to grow frantic= kétségbeejtővé válik

to struggle= küzd, erőfeszítéseket tesz

relief= segítség, segély, enyhítés, megkönnyebbülés

impassable= járhatatlan

damage= kár

to strike= lecsap, lesújt

desperate= kétségbeesett

to rock= megráz

shelter= menedék

to pour= zuhog, ömlik, szakad (eső)

huddled= összeverődött, összezavarodott, összecsődült

masses= tömegek

ill equipped= nincs felszerelkezve

trapped= csapdába esett

trouble= probléma, gond

supply= ellátás

vandalism= garázdálkodás, vandalizmus

relief station= mentőállomás, segélyállomás

rescue operations= mentőakciók

to ease= megkönnyít

distribution= (szét)osztás

medicine= gyógyszer

to be absent= nincs, hiányzik

blackout= áramszünet

crawl= vánszorgás

to run dry= kiszárad, kiürül

to squat= lakást foglal (jogtalanul)

crack= repedés

terrified= hálára rémült

to be in panic= pánikban van

intravenous drips= intravénás infúzió

shocked looks= sokkos kifejezés/ábrázat

destruction= pusztítás

wounded= (meg)sebesült

injured= sérült

the deadliest= a legtöbb halálos áldozatot követelő

avalanches= lavinák

to plague= (csapással) sújt

safe= biztonságban

stuck= megrekedt

alarming= vészjósló, fenyegető, aggasztó

glacier= gleccser

cystic fibrosis= cisztás fibrózis

to barrel= egyenesen felé zúdul

to get away= elmenekül

to knock= taszít, lök, bevág

rocks= sziklák

to be evacuated= evakuálják

to bury= betemet

fatalities= halálesetek

the dead= a halottak

tents= sátrak

bleak= kietlen, kopár

air blast= szélroham, széllökés

of this scale= ilyen méretű

aid worker= segélyszervezeti ellátó személyzet

emergency= sürgősségi

paramedics= rohammentősök

to turn explosive= fellobban, felrobban

to fail= kudarcot vall, sikertelennek bizonyul

effort= erőfeszítés, igyekezet, fáradozás

 

KEY:
1.ON 2.AFTER 3.ABOUT 4.IN 5.TO 6.OF 7.UP 8.ALONG 9.FOR 10.DOWN 11.WITH 12.OFF 13.AMONG 14.AT 15.AWAY 16.INTO 17.BY 18.WITHOUT 19.TOWARDS 20.AS 21.BETWEEN

Hogy tetszett a szókincsbővítő feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Vicces angol posztot ITT találsz!

Másik szókincsbővítő posztot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu