Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


PRESENT SIMPLE - Egyszerű jelen az angolban + HÉTVÉGI RUTIN! (kezdő angol)

2016. június 08. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

weekend_routine.png

A Present Simple, azaz "egyszerű jelen" az első igeidő, amit az angolt tanulók megismernek tanulmányaik során. Ezt a jelen időt akkor használjuk, ha szokásokról, rendszeres időközönként visszatérő cselekvésekről vagy tényekről, igazságokról akarunk beszélni. Néhány tipikus példa: A főnököm házas ember. Madridban lakom. Hol dolgozol? Van 3 gyerekem. Nem dohányzom. Általában 3 kávét iszom egy nap. Este hatkor szoktunk vacsorázni. Heti háromszor járok edzeni. Ritkán nézek TV-t. Hány óra? Szinte sosem eszem disznóhúst. Mi az irányítószáma? Néha elmegyünk moziba hétvégén. Nem érdekel a politika. Mindig hatkor kelek. Minden reggel jógázok. Ritkán szokott késni. Nem hiszek a szellemekben. Utálok házimunkát végezni. Gyakran vacsorázunk étteremben. Általában véve türelmes ember vagyok. A bátyám nem tud táncolni. A Föld a nap körül kering. A nők a virágokat szeretik, a férfiak meg a sört. Itt a legmelegebb évszak a nyár.

A fenti mondatok közül néhányat LÉTIGÉvel, másokat a LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉvel fejezzük ki. Az előbbieket narancssárgával, az utóbbiakat kékkel jelöltem. A LÉTIGE maga tagadható és egyszerű fordított szórenddel kérdezhetünk vele, de ez a LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉKre nem mondható el. Ez utóbbiaknál SEGÉDIGÉre lesz szükségünk, hogy tagadhassuk őket vagy kérdést tegyünk fel.

A LÉTIGE formái:

 

FORMÁK  1. SZÁM 1. SZEMÉLY  1. SZÁM 3. SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(+) és (?)  am = 'm  is = 's   are = 're
(-)  am not = 'm not  is not = 's not = isn't  are not = 're not = aren't

 

Present Simple mondatok LÉTIGÉvel:

 

MONDATTÍPUS  1. SZÁM 1. SZEMÉLY  1. SZÁM 3. SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(+)  I am from Brazil.  She is married.  We are very happy.
(-)  I am not married.  He isn't Spanish.  You aren't from Egypt.
(?)  Am I your boss?  Is it your business?  Are they your dogs?
(✓)  Yes, I am.  Yes, it is.  Yes, they are.
(✘)  No, I'm not.  No, it isn't.  No, they aren't.

 

A LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉKHEZ HASZNÁLATOS SEGÉDIGÉK:

 

MONDATTÍPUS  ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLY  MINDEN EGYÉB ESET
(?)  does  do
(-)  does not = doesn't  do not = don't

 

A DO segédigének nincs fordítandó jelentése, szerepe annyiban áll, hogy:

1. megmutatja, hogy Present Simple-ben vagyunk

2. ezzel kell tagadni, azaz felveszi a NOT tagadószót → do not = don't  : I don't like her.

3. felveszi az első szám harmadik személyű igei személyragot (S) : do+S→ does

4. az előbbi kettőt egyidőben is megteheti : do+S+NOT → doesn't

5. vele kell kérdezni: Do you love me? Does she drink alcohol?

6. kijelentő mondatban nem látható: I love you. She drinks a lot of alcohol.

 

Present Simple mondatok LÉTIGÉTŐL ELTÉRŐ IGÉvel:

 

MONDATTÍPUS  ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLY (S!)  MINDEN EGYÉB ESET
(+)  She sometimes eats meat.  They often eat vegetables.
(-)

 He doesn't drink alcohol.

 It never snows in the summer.

 You don't drink enough water.

 We hardly ever smoke.

(?)  Does he ever do the housework?  Do you work in a bank?
(✓)  Yes, he does.  Yes, I do.
(✘)  No, he doesn't.  No, I don't.

 

WEEKEND ROUTINE példamondatok a Present Simple-ben:

 

1. Általában pihenni szoktam hétvégén.

I usually relax at the weekend.

2. Házimunkát szombat reggel szoktam végezni.

I do the housework on Saturday morning.

3. Szombat délután moziba szoktam menni.

I (normally) go to the cinema on Saturday afternoon.

4. Szombat este el szoktam menni a barátaimmal szórakozni.

I (usually) go out with friends on Saturday evening.

5. Hétvégente gyakran olvasok és biciklizek.

I often read and cycle at weekends.

6. Sosem nézek TV-t vasárnap.

I never watch TV on Sunday.

7. Hétvégén 10.30-kor szoktam kelni és 10.45 körül reggelizem.

I (usually) wake up at half past ten and have breakfast at about quarter to eleven.

8. Általában ebédet szoktam főzni szombat délben.

I usually cook lunch on Saturday at noon/midday.

9. Szombaton szinte soha nem ebédelek délben, fél kettőkor szoktam ebédelni általában.

I hardly ever have lunch at noon, I normally have lunch at half past one.

10. Minden szombat délután focizom.

I play football every Saturday afternoon.

 

Now YOU! Most Te jössz! Írd át a fenti mondatokat ELSŐ SZÁM HARMADIK SZEMÉLYBE! Így kezdd: He/She...

 

Hogy tetszett a nyelvtani magyarázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Másik nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

✍ANGOL NYELVTAN KVÍZ! ☑ A mindent eldöntő PRESENT SIMPLE QUIZ!⌛ - Elég profi vagy?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

THE ULTIMATE PRESENT SIMPLE QUIZ! - Are you an Expert?

Teszteld tudásod 15 PRESENT SIMPLE kérdéssel!

Minden kérdésre csak egy helyes válasz van!

 

present.png

 

1. Mire fordítanád a PRESENT SIMPLE-t?

a) egyszerű ajándék

b) folyamatos jelen

c) egyszerű jelen

d) befejezett jelen

2. Melyik mondat van PRESENT SIMPLE-ben?

a) I'm going to the cinema.

b) She doesn't smoke.

c) I've got a car.

d) He'll call you later.

3. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE-ben van?

a) I can't drive.

b) He hates ice-cream.

c) We're flying to London next week.

d) Where are you from?

4. Melyik kommunikációs célt NEM ezzel az igeidővel fejezzük ki?

a) tartós, állandó állapot vagy helyzet

b) visszatérő, szokás- vagy rutinszerű cselekvések

c) általános igazságok

d) épp most zajló cselekvés, esemény

5. Ezen kívül még mit fejezhetünk ki ezzel az igeidővel (PRESENT SIMPLE)?

a) Azt, hogy épp az imént történt meg valami.

b) Órarendek, menetrendek kiolvasását.

c) Azt, ha épp folyamatban van egy cselekvés.

d) Azt, ha a közeljövőben levő fix programokról beszélünk.

6. Mi hiányzik ebből a PRESENT SIMPLE mondatból?

__________ they live in New York?

a) Are

b) Can

c) Haven't

d) Do

7. Mire NEM használjuk a PRESENT SIMPLE-t?

a) tények kifejezésére

b) átmeneti állapotokra

c) sportműsor közvetítésére

d) felkiáltó mondatokban a HERE és THERE szavakkal

8. Hogyan tagadjuk a GO igét PRESENT SIMPLE-ben?

a) don't go vagy doesn't go

b) not go

c) aren't going vagy isn't going

d) not going

9. Mi hiányzik a következő PRESENT SIMPLE mondatból?

She __________ Spanish, she __________ Italian.

a) can't, can

b) doesn't, does

c) isn't, is

d) hasn't, has

10. PRESENT SIMPLE igeidőben fejezzük ki, hogy mi áll (mi van leírva) egy könyvben, újságban, levélben stb.

a) Igaz.

b) Hamis.

c) Mindegy itt, hogy melyik igeidő.

d) Attól függ, mi áll benne.

11. Ez a mondat PRESENT SIMPLE-ben van: Can you cook?

a) Igaz.

b) Hamis.

12. Tipikus PRESENT SIMPLE időhatározók/ gyakoriság határozók:

a) at the moment, temporarily, now

b) never, twice a week, hardly ever

c) soon, next time, later

d) just, already, yet

13. Csak SIMPLE igeidőkben, pl. PRESENT SIMPLE-ben használhatjuk a következő igéket:

a) cook, go, have, meet

b) have, think, feel, smell

c) want, love, own, exist

d) be, live, see, taste

14. Melyik mondat NEM PRESENT SIMPLE?

a) We have a car.

b) We haven't got a car.

c) Does she have a car?

d) They have no car.

15. PRESENT SIMPLE E/3. (első szám harmadik személy) -ben kijelentő mondatban a BIRTOKOLNI ige így néz ki:

a) have

b) haves

c) has

d) is

KEY:

1. c 6. d 11. a
2. b 7. b 12. b
3. c 8. a 13. c
4. d 9. c 14. b
5. b 10. a 15. c

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Még többet szeretnél tudni az egyszerű jelen időről? KATT!

Cheers,

English-Online.hu