Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


Hivatalos Testino fotók ♚CHARLOTTE HERCEGNŐ♛ KERESZTELŐJÉRŐL és szövegkitöltős feladat

2015. július 28. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Extra: ünnepi királyi fotózkodós szókincstár képleírásos kifejezésekkel!

 

A Jordán vizével keresztelték meg július 5-én Charlotte Elisabeth Diana brit hercegnőt, William és Kate kisebbik gyermekét, a kis George húgát, Norfolkban. A világhírű fotós, Testino lőtt néhány fantasztikus képet róluk. Miközben megcsodálod őket, meg is oldhatod ezt a kapcsolódó brit cikkre épülő szövegkitöltős feladatot. Mindenhol egyszerűbb szavak hiányoznak: prepozíciók, névmások, névelők, segédigék stb. A szövegértést segítő szószedetet a cikk végén zölddel, míg a fotózkodós szókincset lilával szedve találod majd. Enjoy! (A feladat megoldásait 3 nap múlva posztolom ugyanide ☻ )

Captured by Testino after Princess Charlotte's christening William and Kate radiate happiness as they pose with their beautiful children at Sharingham.

"What impressed me the most was the energy of the family and of that between the Duke and Duchess. One sees how solid they are together and one gets a sense of their strong family values." (Testino)

 

charlotte-christening-mario_testino-1.jpg

This is the special moment _____(1) the world's most famous photographer captured the world's most famous family as they celebrated the "wonderful" day of _____(2) daughter's christening.

Standing in the garden of Sharingham House, dappled in sunlight and smiling broadly _____(3) the camera, the Duke and Duchess of Cambridge share an intimate family portrait taken _____(4) Mario Testino of the couple with their two children, Prince George and Princess Charlotte.

As little George plays with _____(5) lock of his dark blond hair, his baby sister, dressed _____(6) the royal christening gown, looks alert and on the verge _____(7) a smile. The fact _____(8) the children are calm is a testament to the winning ways of the photographer, _____(9) managed to get the best out of them despite a few tears earlier in the day.

charlotte-christening-mario_testino-2.jpg

The picture was _____(10) of four beautiful official portraits taken by Mario immediately _____(11) Charlotte's christening service _____(12) the nearby St Mary Magdalene Church. As well _____(13) a formal portrait of the royal family _____(14) the Duchess's family, the Middletons, Mario also took individual pictures of the proud parents, including a lovely snapshot of Kate cradling her daughter and another of William and George.

Releasing the photos _____(15) Twitter, Kensington Palace said: "The Duke and Duchess of Cambrige and their whole family had a wonderful day...They are very happy _____(16) share these photograps and hope that everyone enjoys them as much as they _____(17)."

charlotte-christening-mario_testino-3.jpg

AMAZING EXPERIENCE

Mario Testino, who had arrived at the Norfolk estate _____(18) helicopter, said later: "Photographing Princess Charlotte's christening was _____(19) amazing experience. What impressed me the _____(20) was the energy of the family and of that _____(21) the Duke and Duchess. One sees how solid they are together and one gets a sense of their strong family values."

"It was incredible to be able to document four generations of the British royal family _____(22) - the monarch and three heirs to the thone - and very heart warming to see the close relationship between _____(23) all.

Much has been made of the positioning of family members in the formal group portrait, taken in the drawing room at Sharingham after the 45-minute church service, _____(24) was attended by just 21 guests. The photo shows Kate _____(25) the centre, seated on a sofa with nine-week-old Charlotte on her lap, with William and George on one side and the Queen on the _____(26). Behind them are _____(27) Middletons - Michael, Pippa, James and Carole _____(28) the left, and the royals - the Prince of Wales, the Duchess of Cornwall and the Duke of Edinburgh - on the right. The two families have swapped sides from the official picture of George's christening, and grandmother Carole, it was noted, has moved to central position. In the background hang portraits of two other Princesses - the daughters of Edward VII and Queen Alexandra, Princess Victoria and Maud.

charlotte-christening-mario_testino-4.jpg

Perhaps the most spontaneous of the four portraits is the _____(29) and white shot of William and George who is caught giving a big, toothy grin - his first for an official picture.

Gorgeous George, who turns two this month, had displayed typical toddler behaviour for his sister's big day, waving to crowds, throwing stones, treading on his father's feet, peering _____(30) her pram and, at one point, having a little cry. But by the time he was back at "Nanny's house" - as William could be heard describing the Queen's Sandringham residence to his son - and scooped up in his father's arms for their picture, the tears had dried and he gave his most winning smile.

(Adapted from the British Press, photos by Mario Testino)

george-christening-jason-bell-picture-all-family-members.jpg

FOTÓZKODÓS SZÓKINCS:

captured by= megörökítve, megörökítette:XY

to capture= lekap, megörökít

to pose= pózol

portrait= portré

to take pictures of= képeket készít valamiről/vkiről

snapshot= pillanatfelvétel

to release= nyilvánosságra hoz

to share= megoszt

positioning= elhelyezés

group portrait= csoportkép

in the centre= középen

seated on a sofa= kanapén ülve

on sy's lap= az ölében

on one side= egyik oldalon

on the other side= a másik oldalon

behind them= mögöttük

on the left= a bal oldalon

on the right= a jobb oldalon

have swapped sides= helyet cseréltek

to move to central position= középre, központi helyre kerül

in the background= a háttérben

to hang= lóg (kép a falon)

spontaneous= spontán

black and white= fekete-fehér

shot= felvétel, kép

be caught= lekapták, lefotózták

toothy grin= százfogas vigyor

 

SZÖVEGÉRTÉST SEGÍTŐ SZÓSZEDET:

christening= keresztelő

to radiate= sugárzik

dappled= tarkítva

broadly= szélesen

Duke and Duchess= a Herceg és a Hercegnő

lock= hajfürt

gown= itt:csipkepólya, alkalmi palást/köntös

alert= élénk

on the verge of= valaminek a határán van, majdnem

testament= bizonyítéka vminek

the winning ways of= a megnyerő stílusa

despite= vmi ellenére

christening service= keresztelő szertartás/Istentisztelet

cradling= ringatván

to impress sy= lenyűgöz vkit

solid= szilárd

one gets a sense of= az embernek olyan érzete támad, hogy

values= értékek, értékrend

heirs to the throne= trónörökösök

heart warming= szívmelengető

drawing room= szalon, társalgó

was attended by= részt vettek rajta, jelen voltak

gorgeous= elbűvölő

turns two= két éves lesz

toddler behaviour= totyogó baba viselkedés

to wave to= integet vkinek

to tread on= rátapos

to peer into= bekukucskál

pram= babakocsi

to scoop up= felkap, felvesz (gyereket a karjába)

 

KEY:

1. WHEN 11. AFTER 21. BETWEEN
2. THEIR 12. AT 22. TOGETHER
3. INTO 13. AS 23. THEM
4. BY 14. WITH 24. WHICH
5. A 15. ON 25. IN
6. IN 16. TO 26. OTHER
7. OF 17. DO 27. THE
8. THAT 18. BY 28. ON
9. WHO 19. AN 29. BLACK
10. ONE 20. MOST 30. INTO

 

Hogy tetszett a feladat és a szókicstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Nyelvtani posztot ITT találsz!

Szövegértés feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

Íme, az újszölött HERCEGNŐ NEVE(I) és néhány KIRÁLY(I) IDIÓMA

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Princess Charlotte Elizabeth Diana is preparing for her first audience with the Queen at Sandringham - after her name was announced to the world.

royalbabygirl.jpg

The Duke and Duchess ended days of speculation after revealing the choice on Monday afternoon following days of speculation. Charlotte had been one of the bookies' favourites and many punters had believed Diana would feature as one of the royal baby's names in tribute to Prince William's late mother.

The royal are expected to drive to Norfolk with their two children, where they will take the new baby to meet Her Majesty.

The Duke and Duchess welcomed VIP visitors - including the Middletons, Prince Charles and the Duchess of Cornwall - to Kensington Palace on Sunday.

Royal gun salutes were fired across London on Monday to mark the princess's birth, with volleys ringing out across the capital from the King's Troop Royal Horse Artillery in Hyde Park and the Tower of London.

GLOSSARY:

to announce= bejelent, kihirdet, közhírré tesz

speculation= találgatás

to reveal= felfed, elárul, megmond

bookies= bukmékerek

punters= {akik fogadást tesznek pénzért}

to feature= szerepel, megjelenik

in tribute to= megemlékezésképpen/tiszteletére

late= néhai

Her Majesty= Őfelsége a Királynő

Duke= Herceg

Duchess= Hercegnő

palace= palota

royal gun salutes= királyi díszlövések

volleys= sortűz

horse artillery= lovas tüzérség

NÉHÁNY KIRÁLYI IDIÓMA:

1) LIVE LIKE A KING (simile=hasonlat) : él mint hal a vízben, arany élete van, tejben-vajban fürdik

2) IN THE LAND OF THE BLIND THE ONE-EYED IS KING (proverb=közmondás) : A vakok közt a félszemű a király.

3) TILL KINGDOM COME (informal) : majd ha fagy, sohanapján, soha a büdös életben

4) FIT FOR A KING (cliché=közhely) : királyi, pazar, fényűző, fenséges, pompás, fejedelmi

5) COST A KING'S RANSOM (folksy=népies) : egy vagyonba kerül, méregdrága

NOW YOU!

Put the idioms in the gaps.

 

a) Your mother prepared a dinner ___________!

b) On 6000 $ a month you can _________________.

c) I won't marry you bastard _______________!

d) A proverb which means: a person who is not particularly capable can attain a powerful position if the people around him or her are even less capable.

e) Look at his Ferrari! It must have ___________________...I will never have one.

 

KEY:

a) fit for a king

b) live like a king

c) till kingdom come

d) In the land of the blind the bad-eyed is king.

e) cost a king's ransom

 

Hogy tetszett a feladat és a szókicstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Nyelvtani posztot ITT találsz!

Szövegértés feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

UK: MINDEN(KI) KÉSZ?! - A KIS HERCEGNŐ SZÜLETÉSE ELŐTTI UTOLSÓ PILLANATOK! (feleletválasztós teszt)

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Feleletválasztós feladat, amivel elfoglalhatod magad, míg végre megszületik

Kate és William második gyermeke!

Felcsigázott várakozás és a születendő hercegnő nevére vonatkozó találgatások jellemzik Katalin hercegnő terhességének utolsó napjait. A királyi udvar katonás rendben várja a trónörökös George kishúgának érkezését, mindent magas szinten megszerveztek már az udvarban a fogadtatására. Rengetegen magas összegekkel fogadnak arra, hogy nevezik majd el. Szerinted Elisabeth lesz vagy Alice? Esetleg valami más? Találgatás közben oldd meg ezt a királyi gyermekáldás előkészületeiről szóló feleletválasztós (multiple choice) feladatot! Mire végzel, már itt is a baby!

katebefore2nd.jpg

As speculation grows about the royal baby name William and Kate plan for the imminent arrival of the second child with military precision

The _______(1) of Cambrige was adjusting to life as the new boy last week as he started training for his post as an air ambulance helicopter __________(2) in Norfolk. Prince William is taking part in the mandatory programme before he can take to the skies as a fully fledged member of East Anglian Air Ambulance Service.

That he's carrying out his training now is a __________(3) indicator that Prince William is also on a mission to get his affairs in order before _________(4) on his other new role this month- that of a father of __________(5). Indeed, it is with the precision one might expect of a former military officer that he has arranged these ________(6) weeks leading up to the birth of his second __________(7).

William started his air-ambulance training just three days after a radiant ___________(8) of Cambridge, having completed a packed schedule of official engagements in recent weeks, began her well-earned __________(9) leave.

___________(10) the baby has arrived, it will be the Duke's turn to take some time out - a ___________(11) for Bond Air Services, William's employer, said he will be entitled to paternity _________(12). It is expected he will take the allotted two weeks, during which time he'll only be responding to daddy __________(13).

The fact that William is currenly posted at Norwich - around 40 miles __________(14) the couple's country house Anmer Hall, _________(15) Kate is expected to spend most of her time both now and once the baby has ________(16) - means he can be on hand _________(17) his wife as the big day approaches - another example _________(18) his stategic planning.

willambulancepilot.jpg

THE NAME GAME

No __________(19) the Duke has also been thinking about baby names - and he's not the only one. After weeks of Elisabeth being clear ____________(20) for a girl, last week the betting changed ____________(21), with a surge of wagers on Alice.

_____________(22) William Hill slashed the name's odds from 14-1 to 2-1 after "a significant number of _____________(23)" on the name, particularly in the Tonbridge area of Kent.

"One punter has had 500 pounds on Kate _____________(24) her girl Alice," spokesman Rupert Adams tells newspapers.. "We believe the link could be that Kate wrote a dissertation __________(25) Lewis Carroll ________(26) university and of course, his most famous book was Alice in _________(27).

There have been a number of Alices in the royal family since the 19th century, including the second daughter of Queen Victoria and the wife of the _________(28) Duke of Gloucester, the Queen's uncle.

Meanwhile, police __________(29) planning to erect barriers outside the Lindo Wing of London's St Mary's Hospital, where Kate ____________(30) birth to Prince George in 2013, from mid-April for the world's press.

lindo.jpg

/Adapted from the British Press/

1. a) Prince b) Duke c) King

2. a) captain b) driver c) pilot

3. a) clear b) clean c) nice

4. a) take b) took c) taking

5. a) both b) two c) twice

6. a) latest b) late c) final

7. a) child b) children c) heir

8. a) Queen b) Princess c) Duchess

9. a) mother's b) Godmother's c) maternity

10. a) Once b) First c) One time

11. a) speaker b) presenter c) spokesman

12. a) time b) leave c) holiday

13. a) duties b) orders c) calls

14. a) from b) of c) away

15. a) which b) when c) where

16. a) born b) came c) arrived

17. a) with b) to c) for

18. a) of b) for c) to

19. a)wonder b) fear c) doubt

20. a) favourite b) popular c) fashionable

21. a) unluckily b) suddenly c) lately

22. a) Bookmark b) Bookworm c) Bookmaker

23. a) bets b) guesses c) clues

24. a) naming b) calling c) asking

25. a) of b) about c) on

26. a) for b) in c) at

27. a) Wonderworld b) Wonderland c) Wonderfield

28. a) late b) lately c) later

29. a) is b) are c) has been 

30. a) has b) gave c) brought

Hajrá! (Még NE nézd meg a megoldókulcsot!)

 

KEY:

1. a 2. c 3. a 4. c 5. b 

6. c 7. a 8. c 9. c 10. a 

11. c 12. b 13. a 14. a 15. c 

16. c 17. c 18. a 19. a 20. a 

21. b 22. c 23. a 24. a 25. c

26. c 27. b 28. a 29. b 30. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Kvíz jellegű feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu