Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


RARE: MR. BEAN'S SPEECH - ANGOL szövegkiegészítős hallásértés - LISTENING B2 - angol középfok

2018. január 13. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

Örök inspiráció: Mr. Bean, akit nem gyakran hallunk beszélni, de ha Ő egyszer kinyitja a száját, akkor már szakértőként szólal meg. Hallgassuk meg, műértőként mit mond a következő, roppant értékes festményről egy rangos eseményen és közben töltsük ki beszéde hiányzó elemeit. Have fun! :)

A FELADATOT A LENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

"Dr. Bean, great English arts scholar is here to speak for a few minutes (not too long, Doctor!) on the subject of our new purchase. Ladies and Gentlemen, Dr. Bean of the National Gallery London."

(APPLAUSE)

Mr. Bean:

"Mmmm. Ah, ah. Well. Hello, I'm Dr. Bean. __________(1). And and my job is to sit and look at paintings. So, er...what have I __________(2) that I can say about this painting? Uhm. Well...well, firstly, it's quite big, which is excellent. Because if it __________(3) really small, you know, microscopic, then __________(4) anybody would be able to see it. Which would be a tremendous __________(5). Uhm...Secondly, and I'm getting quite near the end now of this... analysis... of this painting...secondly, why was it __________(6) this man here spending fifty million of your American dollars on this portrait? And the answer is, er.. well...this picture is worth __________(7) a lot of money because... it's a ... picture ... of Whistler's ... mother. And as I've learnt by staying with my best friend David Langley and his family, families are very important. And even __________(8) Mr. Whistler was perfectly __________(9) that his mother was a hideous old bat who looked like she'd had a cactus lodged up her __________(10), he stuck with her, and even took the time to paint this amazing picture of her. It's not just a painting. It's a picture of a mad old __________(11) who he thought the world of. And that's __________(12)... Well, that's what I think."

whistlersmother.jpg

 

Hogy tetszett a LISTENING feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

The Sense of Achievement of Saying NO - angol hallott szövegértés KÖZÉPFOK - LISTENING B2 - video angol

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

Véletlenül figyeltem fel erre a hölgyeményre a YouTube-on, akit az internet már úgynevezett "truthbomb Mom"-ként tart számon, és túlzás nélkül állíthatom, ez a nő nagyon nagy arc! Az esze a  helyén van, szerintem, a szíve meg persze a száján! :)  Tetszik, ahogy a rohanó világunkban Ő mer szemben úszni az árral és nyíltan vállalja, hogy számára nem mások elvárásai állítják fel a prioritásokat.  Az egyik számomra legélvezetesebb eszmefuttatásából készítettem számotokra egy LISTENING FELADATot, amelyben azt fejtegeti, mi vitte rá arra a régen halogatott, felháborító , roppant nehéz dilemmát és lelkiismeretfurdalást okozó,  egyben hatalmas sikerélménnyel járó tettre, hogy végre NEM-et merjen mondani.

A hiányos szöveget  (12 gaps=12 words) egészítsétek ki a  poszt alján található videó meghallgatásának segítségével ! Have fun!isaidnotodaycover_1.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPEKRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

You guys, I said "NO" today - to an adult! A nice adult, who was asking me to __________(1) to yet another 'thing'. See, over the years, I've gotten sucked into committing to so many 'things' that I didn't have time or energy for, but while I planned on saying no, when my opened my mouth, my vocal cords __________(2) me, and I came "Yees, of course! I'd love to..!" But not today! Today, I said "NO"! 

The nice adult asked "Hey, Kristina, can you help us with this event by doing such and such and such and such and such?", and I said "No, thank you so much for thinking of me and asking me, but NO." 

Now, this is where I pretend that you are __________(3) me. You have leaped out of you seats giving me a standing ovation, you are cheering, you are screaming my name, you are throwing flowers on stage at me, you are possibly even throwing your undergarments at me, because you are __________(4) of how hard it is to ignore the guilt and the pressure and just say "NO". Especially, when the people asking are really nice people with really good __________(5)...but I did it! I said "NO".

Saying that "NO" was kind of like the first time I tried sushi. I was nervous about it, it was __________(6) but then once I took a bite of that spicy tuna roll, I was like "WOW! That is amazing in my mouth!" That's how that "NO" tasted in my mouth: AMAZING. And I will be trying it again, and again. 

Now, in my opinion, "NO" is a full __________(7). It does not require comma or a 'because', it is just beautiful on its own. But regardless, I will tell you why I finally said "NO":

NO, because I am at my limit. 

NO, because my __________(8) is full. Full, like this full. Not full like this full. If I'd wanted my plate to be this full, I would have had like 38 more children. But I'm good with this

NO, because I refuse to live in constant busyness AND I refuse to __________(9) to the glorification of constant busyness. You know what you should put on a pedestal instead of busyness? REST! Rest __________(10) to be put on a pedestal! 

NO, because yes, without even more stress to my already stressed-out life, and then I may __________(11) take that stress out on my children, or my husband. Because, let's be honest: the easiest targets are the people closest to us. Not good. 

NO, because it finally clicked for me that saying "NO" doesn't make me a bad person, or a selfish person, or a BITCH. And if you think it does, still "NO". 

NO, because me being emotionally and mentally healthy is way more important than me being liked by everyone. 

And NO, because having at least ten minutes a day to sit with my feet up, eating carbs and doing seemingly absolutely nothing important is actually very important. And way __________(12) in our culture.

So, thank you so much for asking.. but "NO". 

No, no, "NO"!

 

 

Hogy tetszett a LISTENING feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

ÁLLATHANGOK ANGOLUL! - 30 állatnyelv szól hozzád angol tolmácsolásban

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

2016 első posztja nagyon ÁLLATIRA sikeredett! :D

Dorombol, ugat, ciripel, brummog, röfög, trombitál, károg, nyerít, iázik, csicsereg, bőg, búg, nyávog, fúj, morog, sziszeg, huhog, kotkodácsol, kukorékol, kakukkol, vonyít, zümmög, cincog, hápog, gágog, b/múzik, mekeg, makog, brekeg és béget! Ha ezek perverz módon felkeltették az angolozós érdeklődésed, olvass tovább! Nem bánod meg :)

animals.jpg

 

Először is párosítsd az állatok magyar neveit az angol megfelelőikkel!

 

bear(s) bagoly
bee(s) béka
bird(s) birka
cat(s) csirke
cattle, cattle disznó
chicken(s)/hen(s) egér
cricket(s) elefánt
crow(s) farkas
cuckoo(s) galamb
dog(s) kacsa
donkey(s) kakas
duck(s) kakukk
elephant(s) kecske
frog(s) kígyó
goat(s) kutya
goose, geese liba
horse(s)
lion(s) macska
monkey(s) madár
mouse, mice majom
owl(s) marha
pig(s) medve
pigeon(s) méh
rooster(s) oroszlán
sheep, sheep szamár
snake(s) tücsök
wolf, wolves varjú

 

Most pedig töltsd ki a táblázatot az alábbi 

ÁLLATHANGOKKAL: 

brekeg, brummog, búg, cincog, ciripel, fúj, gágog, hápog, károg, kotkodácsol, mekeg, múzik, röfög, vonyít

ÉS ÁLLATNEVEKKEL: 

bees, birds, cats, cuckoos, dogs, donkeys, elephants, horses, lions, monkeys, owls, roosters, snakes.

FIGYELEM! A KUTYA ÉS A MACSKA TÖBB HANGJA IS SZEREPEL A TÁBLÁZATBAN!

 

1. bark

=ugat

DOGS

2. baa, bleat

=béget

SHEEP

3. bleat

=

GOATS

4. buzz

=zümmög

5. caw, cah

=

CROWS

6. chatter

=makog

7. chirp

=

CRICKETS

8. chirrup, chirp, tweet, sing

=csiripel, csipog, csicsereg, énekel

9. cluck

=

CHICKENS, HENS

10. cockadoodledoo, crow

=kukorékol

11. coo

=

PIGEONS

12. coo-coo, cuckoo

=kakukkol

13. croak

=

FROGS

14. growl

=morog

15. growl, grunt

=

BEARS

16. hee-haw

=iázik

17. hiss

=

CATS

18. hiss

=sziszeg

19. honk

=

GEESE

20. hoo, who, hoot

=huhog

21. howl

=

WOLVES

22. meow

=nyávog

23. moo

=

CATTLE

24. neigh

nyerít

25. oink, grunt

=

PIGS

26. purr

=dorombol

27. quack

=

DUCKS

28. roar

=bőg

29. squeak

=

MICE

30. trumpet

=trombitál

 

animals2.jpg

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több szókincsfejlesztőt ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

LOVE ME TENDER - MUST-KNOW LYRICS - KLASSZIKUSOK DALSZÖVEGEI ANGOLUL #1

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Az angolos általános műveltség itt kezdődik. :D Azaz, igen, mint angolt tanuló egyén, bizonyos örökzöldek szövegét vágnod kell :)) Különben is, mit ér az egész fáradságod, ha nem tudod, miről szólnak a hatalmas "klasszikus" slágerek?!

A Te feladatod pedig: TÖLTSD KI A DALSZÖVEGET (LYRICS) A HIÁNYZÓ AZ SZEMÉLYES NÉVMÁSOKKAL (alany, tárgy és birtokos eset) ÉS BIRTOKOS MELLÉKNEVEKKEL! Íme a széles választék, melyből szükség esetén néhányat többször is felhasználhatsz: I, me, mine, my, we, you, your, yours. Hajrá!

Elvis Presley:

Love ______ tender
Love _____ sweet
Never let _____ go
 _____ have made _____ life complete
And _____ love ______ so

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Love _____ tender
Love _____ long
Take _____ to _____ heart
For it's there that _____ belong
And _____'ll never part

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Love _____ tender
Love _____ dear
Tell ______ ______ are _____
I'll be _____ through all the years
Till the end of time

Love _____ tender
Love _____ true
All _____ dreams fulfilled
For _____ darlin' _____ love _____
And _____ always will

Hogy tetszett a listening feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

12+1 HÉTKÖZNAPI TÁRGY - de vajon meg tudod-e őket nevezni angolul?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Szó-KINCSek,

melyeket nem találsz meg a tankönyveidben!

Íme, egy kis szókincsbővítés! Bosszantó tud lenni, amikor már évek óta tanulsz angolul, és olykor-olykor ráeszmélsz, hogy ennek ellenére megesik, hogy nem tudod megnevezni angolul a leggyakoribb és legalapvetőbb dolgokat magad körül. Most segíthetsz magadon! :) Összegyűjtöttem néhány fontos mindennapi főnevet, amivel már ma többre mész, mint sok elvont fogalommal :D

Párosítsd a képen látható tárgyakat az angol megfelelőjükkel, majd egészítsd ki a mondatokat a képsor alján! Emlékszel még rájuk?

Jó angolozást! :)

 

 1. paperclips_1.jpg

  

 a) screwdriver

 2. revolving_door.jpg

 b) landing strip

 3. saddle_1.jpg

 c) four-poster

 4. screw_driver_2.jpg

 d) bookmark

 5.slotmachine_1.jpg

 e) condensed milk

 6. bookmark_1.jpg

 f) paper clips

 7. condensed_milk_1.jpg

 g) toothpicks

 8. corkscrew_1.jpg

 h) emerald

 9. chopsticks.jpg

 i) revolving door

 10. emerald_1.jpg

 j) saddle

 11. four-poster-bed_1.jpg

 k) chopsticks

 12. landing_strip_1.jpg

 l) slot machine

 13. toothpicks.jpg

 m) corkscrew

 

EXAMPLE SENTENCES:

  1. The <SMARAGD> Isle is another way of referring to Ireland, evoking the lush greenery of its countryside.
  2. A <FOGPISZKÁLÓ> is a pointed intstrument for removing food particles lodged between the teeth.
  3. A <FORGÓAJTÓ> is a door with usually four sections that pivot on a central axis, e.g. at the entrance to a public building.
  4. A <LESZÁLLÓPÁLYA> is a runway or airstrip in other words.
  5. A <DUGÓHÚZÓ> is an implement for removing corks from bottles, typically consisting of a pointed spiral piece of metal attached to a handle.
  6. A <CSAVARHÚZÓ> is a tool for turning screws, usually with a tip that fits into the head of the screw.
  7. <SŰRÍTETT TEJ> is milk thickened by evaporation and sweetened.
  8. <GÉMKAPCSOK> are small clips made from two loops of wire, used for holding sheets of paper together.
  9. A <BALDACHINOS ÁGY> is a bed with four tall, often carved corner posts designed to support curtains or a canopy.
  10. <EVŐPÁLCIKÁK> are two slender sticks held between thumb and fingers, used chiefly in oriental countries to lift food to the mouth.
  11. A <KÖNYVJELZŐ> is a strip of card or leather, or a similar device used to mark a place in a book.
  12. A <NYEREG> is a usually padded and leather-covered seat secured to the back of a horse, donkey etc. for the rider to sit on.
  13. A <JÁTÉKAUTOMATA> is a vending machine, or fruit machine.

 

KEY:

1. f = GÉMKAPCSOK = PAPER CLIPS

2. i = FORGÓAJTÓ = REVOLVING DOOR

3. j = NYEREG = SADDLE

4. a = SCREWDRIVER = CSAVARHÚZÓ

5. l = SLOT MACHINE = JÁTÉKAUTOMATA

6. d = BOOKMARK = KÖNYVJELZŐ

7. e = CONDENSED MILK = SŰRÍTETT TEJ

8. m = CORKSCREW = DUGÓHÚZÓ

9. k = CHOPSTICKS = EVŐPÁLCIKÁK

10. h = EMERALD = SMARAGD

12. b = LANDING STRIP = LESZÁLLÓPÁLYA

13. g = TOOTHPICKS = FOGPISZKÁLÓK

 

Hogy tetszett a praktikus szókincstár? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Hasznos nyelvtani feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

GAME OF THRONES: WHICH HOUSE ARE YOU?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Angolozz a TRÓNOK HARCA-val!

Pénzsóvár? Északi? Vérfertőző? Mindenkinek jut egy nemesi ház a Trónok Harcában! Derítsd ki hová tartozol Westerosban ezzel az egyszerű kvízzel!!

YES-NO kérdések 2 nyelven! Nagyon figyeld a számukat!

Segítő szószedet a cikk végén! Hajrá :)

Avaricious? Northern? Incestuous? There's a Game of Thrones noble house for everyone! Find out where in Westeros you fit with this simple QUIZ!

 

 

gameofthrones.jpg

START!

QUESTION#1: Have people who've not read the books heard of you?

(Hallottak rólad azok, akik nem olvasták a könyveket?)

  • YES!->GO TO Q#2  
  • NO!->GO TO Q#3

Q#2: Do you believe in finding a peaceful resolution to conflict?

(Hiszel a konfliktusok békés megoldásában?)

  • YES!->You are in House HUFFLEPUFF. In Hogwarts, you're a valuable part of the school's identity. In Westeros, you are lunch.hufflepuff.jpg
  • NO!->GO TO Q#4

Q#3: Do you like a nice glass of red wine?

(Szereted a finom vörösbort egy csinos kis kupában?)

  • YES!-> You are House REDWYNE (geddit?). Your sigil is a bunch of grapes and you really should be at a meeting.redwyne.jpg
  • NO!-> You are House MOOTON, and a touch dull. Maybe a drink would help.mooton.PNG

Q#4: Do you fancy your brother/sister?

(Tetszik a tesód? <3)

  • YES!->GO TO Q#5
  • NO!->GO TO Q#6

Q#5: Do you take an uncompromising view on the necessity of debt repayment?

(Hajlíthatatlan vagy az adósságok megfizetésének szükségessége tekintetében?)

  • YES!->You are House LANNISTER and you always pay your debts. Home to a handful of GOT's heaviest hitters namely Tywin (boo!), Jaime, Cersei and Tyrion (hurrah!). Plus Joffrey Baratheon (see incest question above).lannister1.jpg
  • NO!->You are House TARGARYEN. Generations of inbreeding have made you as mad as Clarkson, but who cares because you have dragons and, as they say in Juego de Tronos, their muy caliente, Mother, Daenerys.targaryen.png

Q#6: Ey oop! Is tha' Northern?

(Északon beszélnek így?)

  • AYE!->GO TO Q#7
  • NO!->GO TO Q#8

Q#7: Are you slightly rough around the edges, but basically likable? 

(Kissé csiszolatlan vagy, de általában véve szerethető?)

  • AYE!-> You are House STARK home to the closest thing Game of Thrones has to a decent set of coves: Ned, Catelyn, Arya, Sansa, Bran, Robb, not to mention the bastard Jon Snow. And Hodor.stark1.png
  • NO!-> You are House BOLTON, staunch believers that the family that flays together, stays together. Dead giveaway? Your "flayed man" sigil.bolton.jpg

Q#8: Are you comfortable around strong women?

(Jól érzed magad erős nők körében?)

  • YES!->GO TO Q#9
  • NO!->GO TO Q#10

Q#9: Do you have an approach to health and safety so casual it would make Qatari construction firms blush?

(Egészségtudatosságod és biztonságtechnikád láttán a Qatari építőipari cégek csak pirulnának?)

  • YES!-> You are House ARRYN. Crazy Lady Lysa may rule for her spoilt (still suckling) son, but she needs to get that enormous hole in the lounge floor sorted. Someone could have an accident with that.arryn.jpg
  • NO!->GO TO Q#11

Q#10: Can you make an exception for one woman in particular?

(Tudsz kivételt tenni, kifejezetten ha nő van a dologban?)

  • YES!-> You are House BARATHEON. From former top dog Robert to Thunderbird-puppet-headed despot Jeoffrey, Baratheon is a boys' club, except for Stannis' infatuation with Melisandre, aka The Red Woman.baratheon.png
  • NO!-> You are House FREY. Over 90 years old with seven wives and more than a hundred kids, Lord Walder Frey is arguably the most sexist git in Westeros. And there's some stiff competition for that title.frey.jpg

Q#11: Do you like mucking about on boats?

(Szeretsz hajón lófrálni?)

  • YES!->GO TO Q#12
  • NO!->GO TO Q#13

Q#12: Are you - even by Throne's standards - bastard-hard?

(Még a Trónok mércéjével mérve is kőkemény vagy?)

  • YES!->You are House GREYJOY. Those ironborn (including the rock-hard Yara/Asha) are more Grey than Joy. Notable member (no pun intended): Theon, whose torture had all male viewers crossing their legs forever.greyjoy.jpg
  • NO!->You are House TULLY. Here, under the sigil of the fish, you find Catelyn Stark, but, for a time also the annoying wandering minstrel called Marillion who has his tounge cut out. Fish? Marillion? Classic George R. R. bantz.tully.jpg

Q#13: Could your home be a venue for Gardeners' Question Time?

(Szolgálhatna az otthonod egy kertészeti interjúműsor helyszíneként?)

  • YES!->You are House TYRELL, ruling The Reach from Castle Highgarden. Here women have a monopoly on brainpower: see arch-schemer Lady Olenna and her granddaughter, Margaery.tyrell.jpg
  • NO!->You are House MARTELL, rulers of Dorne. No stained-glass ceiling for women here (the oldest heir runs things irrespective of gender) but the number one game in town is really, no really hating the Lannisters.martell.jpg
  

 

GLOSSARY

avaricious= pénzsóvár, kapzsi, szűkmarkú

incestuous= vérfertőző

noble= nemes

fit= beleillik

sigil= pecsét

geddit?= vetted?

a bunch of grapes= egy szőlőfürt

dull= tökkelütött

debt= adósság

a handful of= egy marék

namely= név szerint

incest= vérfertőzés

inbreeding= beltenyészet

mad= őrült

dragon= sárkány

caliente= hot= szexi

decent= rendes

cove= pasi

bastard= fattyú

staunch= rendíthetetlen

to flay= megnyúz

to rule= uralkodik

spoilt= elkényeztetett

suckling= csecsszopó

lounge= társalgó

to have/get sg sorted= kijavít/helyrehoz/megold

puppet-headed= bábfejű

infatuation= belehabarodás

aka=also known as= másnéven

git= marha/barom

stiff= kemény

to muck about= lófrál

ironborn= vasszülött

notable= nevezetes

no pun intended= nem szójáték

torture= kínzás

male= hím

to cross one's legs= keresztbe teszi a lábát

wandering minstrel= vándordalnok

bantz= duma

arch-schemer= fő cselszövő

stained glass= festett üveg

glass ceiling= nők érvényesülését/ambícióit limitáló láthatatlan de jelenlevő "plafon"

heir= örökös

irrespective of gender= tekintet nélkül a nemre

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

WHAT DO YOU REMEMBER? Memory QUIZ and vocabulary in English!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

To find out how good your memory is,

take this quick test!

Mire emlékszel? Mennyire jó a hosszú- és rövidtávú memóriád? Teszteld magad ezzel 14 pontos összetett memóriakvízzel - angolul! Ha valamit nem értesz, csekkold a szószedetet a cikk végén!

memory1-700x411.jpg

MEMORY CHECK (memória felmérés/vizsgálat)

1. Write down the date, month and year.

2. Look once only at the words below then cover them up. When you have finished all the questions here, write down from memory what the three words are: ORANGE, TELEVISION, CUSHION.

3.Without looking at your watch, write what time you think it is. Then look at your watch and write down the actual time.

4. What are the names of the last five Hungarian Prime Ministers?

5. Can you remember the address of the last place that you lived?

6. Can you recall what you were doing on each of the previous seven evenings?

7. Have people told you that you repeat yourself in conversation, or have you found yourself doing this?

8. Are you aware that people are getting irritated with you because you have forgotten something?

9. Do you ever return from shopping to find you have forgotten an essential item?

10. Do you find it increasingly difficult to follow directions?

11. Do you get lost in places that you have visited frequently?

12. Do you have trouble recalling words, even though you know that you know them?

13. Do you misplace things practically every day?

14. Are your memory difficulties impinging on your work or social life- e.g. do you sometimes avoid people because you cannot remember their names?

Now, without looking back, write down the three words you memorised earlier.

YOUR SCORE (a pontszámod)

1. Give yourself 1 point for remembering the exact date.

2. Give yourself 1 point for each of the words you remembered correctly.

3. If the difference between your guessed time and the actual time is less than 30 minutes, give yourself 1 point; if the difference is more than 30 minutes, score zero.

4. Award yourself 1 point for each Prime Minister named correctly, they do not have to be in order- Viktor Orbán, Gordon Bajnai, Ferenc Gyurcsány, Péter Medgyessy, Gyula Horn.

5. Give yourself 1 point for remembereing your last address.

6. Give yourself 1 point if you answered YES.

7-14. Give yourself 1 point for every NO answer.

THE RESULT (az eredményed)

16-20: Your memory is fine and you show no signs of memory loss.

15-12: You may have some memory difficulties. If they persist and are causing you inconvenience or make you inefficient or embarrassed, you might want to talk to your GP about it.

11 or less: Your result suggests some memory impairment and you need to visit your GP for advice.

(Adapted from the British Press)

GLOSSARY (szószedet):

the date= a pontos dátum/nap

below= lent, alant

to cover them up= letakar

from memory= emlékezetből

cushion= díszpárna

the actual= a tényleges, tulajdonképpeni, valós

Prime Minister= miniszterelnök

to recall= felidéz

previous= előző, korábbi

to repeat yourself= ismétli magát

to find yourself doing this= azon kapja/fogja magát, hogy ezt csinálja

to be aware= tudatában van

irritated= bosszús, felbosszantott

to return= visszamegy

essential item= létfontosságú/rendkívül fontos tárgy

increasingly= növekvően, egyre (inkább)

to follow directions= útbaigazítást (megjegyezve) követni

to get lost= eltévedni

frequently= gyakran

trouble= gond, probléma

even though= habár, még akkor is, ha...

to misplace= elhány, rossz helyre rak vissza

practically= gyakorlatilag

to impinge on= hatással lenni valamire

to avoid= elkerülni

earlier= korábban, az imént

exact= pontos

each= minden egyes

to remember correctly= jól emlékszik

the difference between= a különbség 2 dolog közt

guessed= tippelt

less than= kevesebb mint

to score= pontoz

award yourself= díjazd/ajándékozd magad/adj magadnak

do not have to= nem kell

in order= sorrendben

fine= kiváló(an)

no signs= nincsenek jelei

memory loss= memóriavesztés/-veszteség

difficulties= nehézségek

to persist= huzamosan fennáll/fennmarad

to cause= okoz

inconvenience= kellemetlenség

inefficient= nem hatékony

embarrassed= kínosan érzi magát

GP= general practitioner= háziorvos

to suggest= sugall

impairment= károsodás, gyengülés

to need to do sg= szüksége van valamire

for advice= tanácsért

 

Hogy tetszett a kvíz?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Nyelvvizsga tréninget EMITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

TOP 10+1 FACTS about the ROYAL PALACE in BUDA

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

SCROLL DOWN FOR THE ARTICLE IN ENGLISH!

Be proud of Budapest! Légy büszke a fővárosunkra és tudj elmondani néhány dolgot a legnépszerűbb látványosságokról, ha egy turista megkérdez.

Segítségedre lehet a BUDAPEST GUIDE első része: a Budai Vár!
Összegyűjtöttem a 10+1 legfontosabb érdekességet a palotáról, íme:

(A szöveg szószedetét a cikk alján találod majd.)

budai_var.jpg

1) After the Mongol Invasion in the 13th century King Béla IV had a fortress built at the southern end of Castle Hill.

2) The first palace on its site was built in the 14th century by Prince Stephen of Anjou from the Angevin House.

3) Great period of constructions came under the reign of King Matthias (Mátyás) Hunyadi who had most of the Gothic buildings rebuilt in Italian Renaissance Style.

4) During the Turkish occupation (1541-1686) the pasha of Buda did not move into the palace, instead, he established his residence near the present Dance Theatre and used the palace building as gunpowder depot, arsenals, and barracks. As a result, gunpowder explosions devastated the palace buildings almost completely.

6) There used to be a private royal chapel built in the palace during the reign of Maria Theresa.

7) Joseph II gave part of the palace to the Mary Ward's nuns in the 18th century and then to the University of Nagyszombat, the middle-wing tower was also transformed into an observatory for the university.

8) By the end of the 18th century it became the residence of the Habsburgs, but during the siege of the Castle in 1849 it partly burnt down.

9) Miklos Ybl, the best architect of the 19th century was commissioned to enlarge the palace who built a Baroque ground-plan and construction works were finished by Alajos Hauszmann.

9) During WWII the Castle burnt to the ground.

10) In the late 1950s the Royal Palace was transformed into a cultural centre and at present it houses The Collections of the Hungarian National Gallery, The Budapest History Museum, The excavations and Gothic statues of the Medieval Castle and the National Széchenyi Library.

+1) It's been part of the WORLD HERITAGE since 1987.

 

GLOSSARY:

Mongol Invasion=tatárjárás

fortress=erőd

reign=uralkodás

occupation=megszállás

gunpowder depot=lőszer/puskapor raktár

explosions=robbanások

chapel=kápolna

nun=apáca

observatory=csillagvizsgáló

siege=ostrom

to be commissioned=megbízták valamivel

excavations=ásatások

statue=szobor

medieval=középkori

World Heritage=Világörökség (UNESCO)

Hogy tetszett az idegenforgalmi angol?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Nyelvvizsga tréninget EMITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu