Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


MENNYIT ÉR AZ ANGOLOM? - Nyelvtudásszinted 21. századi értéke ANALÓGIÁBAN iskolázottságod szintjével a munkaerőpiacon

2016. október 03. - EnglishOnline

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

how_well_do_you_speak.jpg

Fogalmad sincs, hogy igazából mennyit ér az angolod, hol tartasz a nyelvi tanulmányaidban?

Talán ezt egyszerűbb lenne megérteni egy olyan kontextusban, ami nap mint nap körülvesz? Könnyebb megértened, hogy mennyit ér 8 általános, egy érettségi, egy diploma vagy egy PhD, ha jó munkát akarsz találni? Gondoltam! ☺

Ezért felállítottam Neked egy közérthetőbb táblázatot, amely megfelelteti angol nyelvtudásodat egy bizonyos iskolázottsági szinttel a 21. századi munkaerőpiacon, s így megmutatja angoltudásod jelenlegi értékét a mai világban.

 

FONTOS!! Természetesen a táblázat nyelvóraszám értékei csak abban az esetben mérvadóak, ha nem hagytál ki a nyelvtanulási folyamatban hónapokat, ne adj' Isten, éveket. Ha mégis, akkor újra kell kezdened azokat a szinteket (azokkal az óraszám adatokkal) amelybe a nyelviskola vagy magán nyelvtanárod szintfelmérő tesztje aktuális nyelvtudásod alapján besorol!

Íme, a magyarázó táblázat:

 A1   Elementary  KEZDŐ Beiratkoztál az "általános iskolába". Ha minimum 100X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 50X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad/elvégezted az elemi iskola alsó tagozatát". ABBA NE HAGYD A TANULÁST! Még igencsak messze a nagybetűs ÉLET!
 A2  Pre-Intermediate  KÖZÉPHALADÓ Üdv az "általános iskola felső tagozatában"! Légy szorgalmas és kitartó! Ha összességében eddig minimum 200X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 100X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy "kijártad az elemi iskola 8 osztályát"! Nem rossz, de még sokat kell, tanulj, hogy foglalkozzanak veled a munkaadók! ABBA NE HAGYD A TANULÁST! 
B1 Intermediate HALADÓ Isten hozott a "gimnáziumban"! Gratula! Úgy tűnik, Téged érdekel a jövőd! :) Csak szorgosan! Ha összességében eddig minimum 300X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 150X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy kijártad a "középiskolát". Ha ezen túl egy alapfokú nyelvvizsgát is megszereztél, az megfelel egy "érettségi bizonyítványnak". Ezzel a tudással már lehet munkát találni, de az első munkahelyeden végig az lesz az érzésed, hogy körülötted mindenki dirigál neked. Tanulj inkább tovább! ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! 
B2 Upper-Intermediate

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA ELŐKÉSZÍTŐ

Szuper! Felvettek az "egyetemre"! Nagyon jól tolod! Ez már egy menő szint, de ne bízd még el magad. Még diplomát kell szerezz. Ha összességében eddig minimum 400X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 200X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy elvégezted a "mesterképzést". Egy komplex középfokú nyelvvizsga megszerzése felér azzal a munkaerőpiacon, mintha "egyetemi diplomát" szereztél volna meg. Mehetsz komolyabb állást keresni. DE ABBA NE HAGYD AZ ANGOLOZÁST! Minden nap foglalkozz az angollal, nehogy kezdd elfelejteni!
C1 Advanced FELSŐFOK Ambiciózus "friss diplomásként" állást keresel? Úgy van! Ide neked az oroszlánt is! Ha összességében eddig minimum 500X45 percet angolórán töltöttél és ezen felül legalább 250X45 percet házi feladatra és/vagy EGYÉB NYELVGYAKORLÁSI TEVÉKENYSÉGre fordítottál, elmondhatod magadról, hogy megkaptad az első olyan állást, amivel igazán elégedett vagy. A felsőfokú nyelvvizsgád megszerzése olyan érzés, mintha "előléptettek volna" ezen a munkahelyen, és/vagy megemelték volna a fizetésed. Meleg kézfogást és szívből jövő gratulációt érdemelsz! Elégedetten hátradőlhetsz, de csak egy pillanatra :) MINDEN NAP ANGOLOZZ, HOGY NE KEZDJ EL FELEJTENI!
C2 Proficiency ANYANYELVI Rendkívüli ambícióid vannak az angollal? Anyanyelvi szintet szeretnél elérni?  Ehhez több út is vezet. Itt nem említjük a "native speaker"-eket, akiknek ez az anyanyelvük, hanem akik idegennyelvként jutnának erre a szintre. Ha "mindössze csak" az elérhető legmagasabb nyelvi szintre szeretnél eljutni, meg kellene próbálkozz egy Cambridge Proficiency előkészítő kurzussal. Ha az angol nyelvű kultúra, történelem, irodalom, nyelvészet és ehhez hasonlók is érdekelnek, esetleg tanítanád a nyelvet, akkor angol nyelv és irodalom avagy anglisztika egyetemi szakot kell végezned, ezen kívül pedagógiát. Nehéz megmondani, hogy mihez hasonló az, ha valakinek Cambridge Proficiency-je van (min. 1.000-1.200 óra angolozással lehet ide elérni). A munkaerőpiacon ez kábé azzal érhet fel, amikor "Te leszel a főnök", és mindenki azt akarja megtudni, hogyan jutottál el ide. Ha nyelvtanári diplomád van (kb. minimum 10.000 óra szerteágazó aspektusú angolozással), akkor az pedig talán nagyjából egy "PhD végzettséghez" hasonlítható azon a területen, ahol dolgozni szeretnél.

Remélem, így már érthetőbb, hol tartasz az angolozásban! Ne feledd, az angolozás az élsporthoz is hasonlítható (!) abban, hogy minden áldott nap foglalkoznod kell vele valamilyen módon (edzés), egyébként azonnal elkezdesz felejteni (elpuhulás, az izmok fittségénék elvesztése). Ha el is jutottál egy ideális szintre (versenyforma) vagy nyelvvizsgát tettél (bajnokság), akkor sem hanyagolhatod el a mindennapi edzéseket, hogy csúcsformában maradj. Aki nem edz rendszeresen, nagy szüneteket tart a trainingek közt, az visszaesik és kezdheti a munkát szinte teljesen elölről.  Megéri? A lényeg, hogy TE soha se hagyd abba! ☺

keep_calm_and_speak_english.jpg

Hogy tetszett az értelmező táblázat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

KEY:

1. b 5. b           9. b           13. b       
2. c 6. c 10. c 14. b
3. c castra=a military camp 7. b 11. a 15. c
4. a 8. a 12. c 16. b

 

Hogy tetszett a feladat? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kulturális kvíz feladatot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu

MAKE VAGY DO? 45 kifejezés - hol melyiket használd?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Csinál, tesz, végez, végrehajt, cselekszik, készít, gyárt, létrehoz és egyéb jelentések? Melyik frázist DO-val és melyiket MAKE-kel fejezik ki az angolban? Ez sokszor fejtörést okoz. Míg számos esetben segítség lehet, hogy míg a MAKE legfőbb jelentése: létrehoz, készít, addig a DO-é: cselekszik, cselekvést végez; sajnos a nyelv öntörvényűsége miatt egyszerűen vagy az egyikkel vagy a másikkal alkot szókapcsolatot (COLLOCATION) az adott kifejezés, azaz nincs szabály. Ilyenkor nem marad más, mint a memorizálás :)

 

Az első oszlopban tippeld meg, hogy DO vagy MAKE használatos, majd keresd ki a jelentés oszlopba a kifejezés magyar megfelelőjét a táblázat alatti listából.

Jó angolozást! :)

make_and_do_image.png

DO VAGY MAKE?

A KIFEJEZÉS TOVÁBBI RÉSZE

JELENTÉS

1. MAKE

a complaint

panaszt tesz
2.

a discovery

3.

a job

4.

a living

5.

a match

6.

a mistake

7.

a noise

8.

a phone call

9.

a video/a film

10.

aerobics

11.

an appointment

12.

an effort

13.

an exam

14.

an excuse

15.

arrangements

16.

breakfast/lunch/dinner

17.

business

18.

drugs

19.

ends meet

20.

exercise

21.

experiments

22.

faces

23.

friends 

24.

good

25.

harm

26.

homework/housework

27.

jokes

28.

judo/karate

29.

love

30.

money

31.

research

32.

a scene

33.

somebody a favour

34.

some progress

35.

somebody laugh

36.

something by hand

37.

something for a living

38.

sports

39.

tea/coffee/a cake

40.

tests

 

41.

the bed

42.    

the gardening

43.

the washing-up   

44.

well at school

45.

yoga

 

A JELENTÉS OSZLOPOT EZEKKEL TÖLTSD KI:

aerobikozik, beágyaz/megágyaz, dolgozatot/tesztet ír, drogokat szed, előremenetelt mutat, erőfeszítést tesz, felfedezést tesz, foglalkozásként űz valamit, harcművészeteket gyakorol, házasságot közvetít, házi feladatot/házimunkát elvégez, hibát követ el, időpontot egyeztet, jelenetet csinál, jógázik, jól tanul, jót tesz, kárt okoz, kertészkedik, kézzel készít valamit, kifogást talál ki, kísérleteket végez, kutatást végez, leszervez valamit, megél valamiből, megél/kijön a pénzéből, megnevettet valakit, mosogat, munkát elvégez/foglalkozást űz, összebarátkozik, pénzt keres, pofákat vág, reggelit/ebédet/vacsorát készít, sportol, szeretkezik, szívességet tesz, teát/kávét/tortát készít, telefonhívást indít, testmozgást végez, üzletel, viccelődik/poénkodik, videót/filmet készít, vizsgázik, zajt csap

 

 KEY:

DO VAGY MAKE?

A KIFEJEZÉS TOVÁBBI RÉSZE

JELENTÉS

1. MAKE

a complaint

panaszt tesz
2. MAKE

a discovery

felfedezést tesz
3. DO

a job

elvégez egy munkát v. valamilyen állást tölt be
4. MAKE

a living

megél, pénzt keres valamivel
5. MAKE

a match

házasságot közvetít, kerít
6. MAKE

a mistake

hibát követ el
7. MAKE

a noise

zajt csap, zajong
8. MAKE

a phone call

telefonhívást intéz, felhív valakit
9. MAKE

a video/a film

filmet/videót készít
10. DO

aerobics

aerobikozik
11. MAKE

an appointment

időpontot fixál/szervez le
12. MAKE

an effort

erőfeszítést tesz
13. DO

an exam

vizsgázik
14. MAKE

an excuse

kifogást talál
15. MAKE

arrangements

szervezkedik, leszervez vmit
16. MAKE

breakfast/lunch/dinner

reggelit/ebédet/vacsorát készít
17. DO

business

üzletel
18. DO

drugs

drogot szed, drogozik, gyógyszert szed
19. MAKE

ends meet

megél, kijön a pénzéből
20. DO

exercise

testmozgást végez, gimnasztikázik, feladatokat old meg
21. DO

experiments

kísérletezik, kísérleteket végez
22. MAKE

faces

pofákat vág
23. MAKE

friends 

összebarátkozik valakivel, barátot szerez
24. DO

good

jót/hasznosat tesz
25. DO

harm

kárt tesz/okoz
26. DO

homework/housework

házi feladatot/házi munkát csinál
27. MAKE

jokes

viccelődik
28. DO

judo/karate

judo-zik, karate-zik
29. MAKE

love

szeretkezik
30. MAKE

money

pénzt keres
31. DO

research

kutatásokat végez
32. MAKE

a scene

jelenetet rendez
33. DO

somebody a favour

szívességet tesz valakinek
34. MAKE

some progress

előremenetelt/fejlődést mutat, halad
35. MAKE

somebody laugh

megnevettet valakit
36. MAKE

something by hand

kézzel készít valamit
37. DO

something for a living

valamivel foglalkozik, megél vmiből
38. DO

sports

sportol
39. MAKE

tea/coffee/a cake

teát/kávét/tortát készít
40. DO

tests

 dolgozato(ka)t ír, teszteket ír, vizsgázik

41. MAKE

the bed

beágyaz, megágyaz
42. DO    

the gardening

kertészkedik
43. DO

the washing-up   

mosogat
44. DO

well at school

jól tanul
45. DO

yoga

jógázik

 

Hogy tetszett a gyakorlat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Nyelvvizsga tréninget EMITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! A megoldásokat 3 napon belül posztolom!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.png

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

britannia.jpg

 KEY:

1. C 11. B 21. C
2. B 12. A 22. C
3. B 13. B 23. C
4. A 14. A 24. A
5. B 15. C 25. A
6. B 16. A 26. C
7. B 17. C 27. B
8. A 18. A 28. B
9. B 19. C 29. B
10. C 20. C 30. C

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Még több brit kultúra ITT!

Teljesen más jellegű feladatot ITT találsz!

Cheers,

English-Online.hu

GAME OF THRONES: WHICH HOUSE ARE YOU?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Angolozz a TRÓNOK HARCA-val!

Pénzsóvár? Északi? Vérfertőző? Mindenkinek jut egy nemesi ház a Trónok Harcában! Derítsd ki hová tartozol Westerosban ezzel az egyszerű kvízzel!!

YES-NO kérdések 2 nyelven! Nagyon figyeld a számukat!

Segítő szószedet a cikk végén! Hajrá :)

Avaricious? Northern? Incestuous? There's a Game of Thrones noble house for everyone! Find out where in Westeros you fit with this simple QUIZ!

 

 

gameofthrones.jpg

START!

QUESTION#1: Have people who've not read the books heard of you?

(Hallottak rólad azok, akik nem olvasták a könyveket?)

  • YES!->GO TO Q#2  
  • NO!->GO TO Q#3

Q#2: Do you believe in finding a peaceful resolution to conflict?

(Hiszel a konfliktusok békés megoldásában?)

  • YES!->You are in House HUFFLEPUFF. In Hogwarts, you're a valuable part of the school's identity. In Westeros, you are lunch.hufflepuff.jpg
  • NO!->GO TO Q#4

Q#3: Do you like a nice glass of red wine?

(Szereted a finom vörösbort egy csinos kis kupában?)

  • YES!-> You are House REDWYNE (geddit?). Your sigil is a bunch of grapes and you really should be at a meeting.redwyne.jpg
  • NO!-> You are House MOOTON, and a touch dull. Maybe a drink would help.mooton.PNG

Q#4: Do you fancy your brother/sister?

(Tetszik a tesód? <3)

  • YES!->GO TO Q#5
  • NO!->GO TO Q#6

Q#5: Do you take an uncompromising view on the necessity of debt repayment?

(Hajlíthatatlan vagy az adósságok megfizetésének szükségessége tekintetében?)

  • YES!->You are House LANNISTER and you always pay your debts. Home to a handful of GOT's heaviest hitters namely Tywin (boo!), Jaime, Cersei and Tyrion (hurrah!). Plus Joffrey Baratheon (see incest question above).lannister1.jpg
  • NO!->You are House TARGARYEN. Generations of inbreeding have made you as mad as Clarkson, but who cares because you have dragons and, as they say in Juego de Tronos, their muy caliente, Mother, Daenerys.targaryen.png

Q#6: Ey oop! Is tha' Northern?

(Északon beszélnek így?)

  • AYE!->GO TO Q#7
  • NO!->GO TO Q#8

Q#7: Are you slightly rough around the edges, but basically likable? 

(Kissé csiszolatlan vagy, de általában véve szerethető?)

  • AYE!-> You are House STARK home to the closest thing Game of Thrones has to a decent set of coves: Ned, Catelyn, Arya, Sansa, Bran, Robb, not to mention the bastard Jon Snow. And Hodor.stark1.png
  • NO!-> You are House BOLTON, staunch believers that the family that flays together, stays together. Dead giveaway? Your "flayed man" sigil.bolton.jpg

Q#8: Are you comfortable around strong women?

(Jól érzed magad erős nők körében?)

  • YES!->GO TO Q#9
  • NO!->GO TO Q#10

Q#9: Do you have an approach to health and safety so casual it would make Qatari construction firms blush?

(Egészségtudatosságod és biztonságtechnikád láttán a Qatari építőipari cégek csak pirulnának?)

  • YES!-> You are House ARRYN. Crazy Lady Lysa may rule for her spoilt (still suckling) son, but she needs to get that enormous hole in the lounge floor sorted. Someone could have an accident with that.arryn.jpg
  • NO!->GO TO Q#11

Q#10: Can you make an exception for one woman in particular?

(Tudsz kivételt tenni, kifejezetten ha nő van a dologban?)

  • YES!-> You are House BARATHEON. From former top dog Robert to Thunderbird-puppet-headed despot Jeoffrey, Baratheon is a boys' club, except for Stannis' infatuation with Melisandre, aka The Red Woman.baratheon.png
  • NO!-> You are House FREY. Over 90 years old with seven wives and more than a hundred kids, Lord Walder Frey is arguably the most sexist git in Westeros. And there's some stiff competition for that title.frey.jpg

Q#11: Do you like mucking about on boats?

(Szeretsz hajón lófrálni?)

  • YES!->GO TO Q#12
  • NO!->GO TO Q#13

Q#12: Are you - even by Throne's standards - bastard-hard?

(Még a Trónok mércéjével mérve is kőkemény vagy?)

  • YES!->You are House GREYJOY. Those ironborn (including the rock-hard Yara/Asha) are more Grey than Joy. Notable member (no pun intended): Theon, whose torture had all male viewers crossing their legs forever.greyjoy.jpg
  • NO!->You are House TULLY. Here, under the sigil of the fish, you find Catelyn Stark, but, for a time also the annoying wandering minstrel called Marillion who has his tounge cut out. Fish? Marillion? Classic George R. R. bantz.tully.jpg

Q#13: Could your home be a venue for Gardeners' Question Time?

(Szolgálhatna az otthonod egy kertészeti interjúműsor helyszíneként?)

  • YES!->You are House TYRELL, ruling The Reach from Castle Highgarden. Here women have a monopoly on brainpower: see arch-schemer Lady Olenna and her granddaughter, Margaery.tyrell.jpg
  • NO!->You are House MARTELL, rulers of Dorne. No stained-glass ceiling for women here (the oldest heir runs things irrespective of gender) but the number one game in town is really, no really hating the Lannisters.martell.jpg
  

 

GLOSSARY

avaricious= pénzsóvár, kapzsi, szűkmarkú

incestuous= vérfertőző

noble= nemes

fit= beleillik

sigil= pecsét

geddit?= vetted?

a bunch of grapes= egy szőlőfürt

dull= tökkelütött

debt= adósság

a handful of= egy marék

namely= név szerint

incest= vérfertőzés

inbreeding= beltenyészet

mad= őrült

dragon= sárkány

caliente= hot= szexi

decent= rendes

cove= pasi

bastard= fattyú

staunch= rendíthetetlen

to flay= megnyúz

to rule= uralkodik

spoilt= elkényeztetett

suckling= csecsszopó

lounge= társalgó

to have/get sg sorted= kijavít/helyrehoz/megold

puppet-headed= bábfejű

infatuation= belehabarodás

aka=also known as= másnéven

git= marha/barom

stiff= kemény

to muck about= lófrál

ironborn= vasszülött

notable= nevezetes

no pun intended= nem szójáték

torture= kínzás

male= hím

to cross one's legs= keresztbe teszi a lábát

wandering minstrel= vándordalnok

bantz= duma

arch-schemer= fő cselszövő

stained glass= festett üveg

glass ceiling= nők érvényesülését/ambícióit limitáló láthatatlan de jelenlevő "plafon"

heir= örökös

irrespective of gender= tekintet nélkül a nemre

 

Hogy tetszett a kvíz? Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Másik kvíz posztot ITT találsz!

Teljesen más jellegű feladatot pedig ITT!

Cheers,

English-Online.hu