Angol tanulás, Angol magánoktatás ONLINE ÉS OFFLINE! Angol Kulturális és Nyelvi Klub


Elhunyt Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje - a legfontosabb tudnivalók

2021. április 09. - EnglishOnline

Prince Philip, The Duke of Edinburgh

(10 June 1921 - 9 April 2021) 

gettyimages-889837820.jpg

A painting by Australian born artist Ralph Heimans of Prince Philip, Duke of Edinburgh in the year of his retirement from public engagements set in The Grand Corridor at Windsor Castle (Photo: Getty)

A királynő "szeretett férje", Fülöp herceg halálát rövid közleményben jelentette be.

Felfedte, hogy a 99 éves edinburgh-i herceg békében hunyt el a windsori kastélyban ma reggel.

A Buckingham Palota közleményében tudatta: "A királynő mély fájdalommal jelentette be szeretett férje, őfelsége Fülöp edinburgh-i herceg halálát."

Edinburgh hercege életét a királyi családnak és feleségének, a királynőnek szentelte, aki őt valaha erejeként és támaszaként jellemezte.

Év elején Fülöp élete leghosszabb kórházi tartózkodását töltötte el, mikor is a londoni VII. Eduárd Kórházba vették fel február 16-án elővigyázatos lépésként korábbi rosszullétére tekintettel.

Azonban március 1-jén a Szent Bertalan Kórházba szállították, hogy az orvosok kezelhessék egy fertőzéses betegségét, míg vizsgálatokon esett át és megfigyelés alatt tartották egy korábbi szívelégtelenséggel.

Négy gyermeket, nyolc unokát és tíz dédunokát hagyott itt.

A királynő ezennel egy nyolc napos gyászi időszakba lép, mialatt minden államügy stagnál.

Fülöp 2017-ben, 96 évesen vonult nyugdíjba 22.219 egyéni hivatalos közszolgálati eseménnyel a háta mögött.

Utolsó éveit szeretett feleségétől távol töltötte, mialatt a királyi család sandringhami birtokán tartózkodott, azonban a pár együtt töltötte a kijárási tilalom alatti időszakot Windsor-ban.

Habár jogosult a legmagasabb rangú állami temetésre, a herceg ragaszkodott egy egyszerű ceremóniához.

Közlemények szerint temetése körülményeinek elrendezésében személyes részt vállalt.

A pontos részleteket a napokban fogják bejelenteni.

Az 1921-ben született Fülöp herceg szolgált a Királyi Haditengerészetnél és az évek során elhíresült a vicceiről és etikett "bakijairól".

Úgy tartják, hogy a királynő, aki akkoriban még csak Erzsébet hercegnő volt, „senki másra rá sem nézett” megismerkedésük után és amint Fülöp eljegyezte, sorsa királyi konzortként megpecsételődött.

Erzsébet és Fülöp távoli unokatestvérek voltak és először 1934-ben találkoztak egy esküvőn, amikor a hercegnő csak kilenc éves volt.

De csak miután évekkel később újra találkoztak kezdtek el levelezni és egymásba szerettek.

Titokban jegyezték el egymást 1946-ban de a formális eljegyzést 1947 áprilisára halasztották, mikor Erzsébet betöltötte a 21. életévét.

Annak ellenére, hogy felesége később trónra került, belőle sohasem lehetett király, mert akkor rangban megelőzte volna a királynőt.

Félretéve saját karrier ambícióit, bebizonyította erős kötelességtudatát országa több száz hivatalos eseményen való szolgálatával évente, még 90-es éveiben sem volt hajlandó felhagyni a munkával.

A királynő 2012-es Gyémánt Jubileumi Beszédében így fogalmazott: „Királynőtökként eltöltött éveim során a családom több generáción átívelő támogatása felbecsülhetetlen volt."

"Fülöp herceg, úgy hiszem, jól ismert arról, hogy visszautasít mindennemű méltatást, de mindvégig megingathatatlan erőforrásom és útmutatóm volt."

800 különböző szervezetnek volt patrónusa avagy elnöke, 1956-ban megalapította a Edinburg Hercegi Díjat és belopta magát a nemzet szívébe a gyakorlatias hozzáállásával, szellemes megjegyzéseivel és etikett botlásaival.

A párnak 9 dédunokája van, köztük György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg és Archie Mountbatten-Windsor.

 

Source: https://bit.ly/2OytbNU  

His Royal Highness, May You Rest In Peace!

 

A temetésről:

prince_philip_s_funeral.jpg

A királynő férjének, Fülöp edinburghi hercegnek temetése jövő szombaton, 2021.04.17-én lesz.

#allyouneedtoknowFuneralOfPrincePhilip

⚫️a temetés publikus elemeit törölték

⚫️mindössze a 8 perces gyászmenetet közvetíti a televízió

⚫️ezt délután 15h-kor 1 perces csend zárja le a publikum számára

⚫️a Windsor kastély területéről indul a temetés

⚫️csak 30-an vesznek részt a temetésen (legközelebbi családtagok és barátok) az eredeti 800+ körüli résztvevő helyett

⚫️Harry herceg részt vesz a temetésen, Meghan nem

⚫️Fülöp herceg koporsóját a Windsor Kastély állami bejáratán át a Szent György kápolnáig kísérik, ott helyezik végső nyugalomra

⚫️Fülöp herceg kívánságához híven egy meglehetősen leegyszerűsített ceremónia várható díszlövésekkel és harangszóval

Photo credit: thesun.co.uk

Source: mirror.co.uk

#TheDukeOfEdinburgh #PrincePhilip #funeral

#Fülöphercegtemetése #gyászmenetillusztráció

Oprah-interjú: Hamar fény derül Meghan Markle valótlan állításaira

Meghan Markle-t a tájékozottabbak hamarabb érik utol, mint a sánta kutyát

Egy már-már gyermekinek minősülő naiv világszemlélettel ugyan "elképzelhetőnek" tűnik, hogy az ex-sorozatszínésznő Meghan Markle soha "nem nézett utána" a királyi családnak még akkor sem, mikor annak világszinten is prominens facér hercegével járt együtt, ez aligha jelenti azt, hogy bárki más a 21. században ne venné hasznát az ujjbegyei ügyében rendelkezésére álló internetes okoskütyüjének, melynek segítségével ma már egy intelligensebb kereséssel​ akár​ 2 perc alatt kompetens személyektől származó cáfoló nyilatkozatokat, fotókat, hivatalos dokumentum másolatokat képpel, arccal és hanggal együtt hívhat le a cyberspace-ben - feltéve persze, hogy adott az érdeklődő angol nyelvismerete​,​ van némi alapvető kutatási tapasztalata​, jellemzi valami fajta​ egészséges szkepticizmus és kritikus gondolkodás, valamint​ hajtja egy minimális megismerésvágy. Ennyi kell, se több se kevesebb, hogy manapság egyszerű, publikusan hozzáférhető információk valóságtartalmának utánajárjunk. Tagadhatatlan, hogy van természetesen számtalan nagyobb volumenű és összetettebb kérdéskör, amelyhez az internetes keresések nem elégségesek és feltérképezésükhöz​ ​mélyebb, kiterjedtebb tudományos kutatás szükségeltetik​,​ a Meghan-Harry-Oprah interjú anyaga ​viszont - első pillantásra ​legalábbis - ​nem tűnik e ​"bonyolult"​tárgykörökhöz tartozó​nak​. Így eshet meg, hogy akár már órákkal az exkluzív beszélgető​ ​show sugárzása után máris lehull a lepel és felbukkannak az 'ellenTÉNYEK'. Néhány fórum keményen szembemegy Meghan számos állításával és vádjával.​ Vegyünk szemügyre és fordítsunk le egyet-kettőt:.

1. felderítő rész

Meghan-füllentések és ellentmondások pontról pontra

(a fenti videóösszeállítás alapján):

Valótlanság #1: Archie nem kapott hercegi címet, mert "sötét" a bőrszíne.

VS.

Valóság #1: V. György király törvényi rendelkezései alapján (1917) csak az uralkodó gyermekei és férfi ági unokái számára automatikus a hercegi cím (hercegnő/herceg, Őfelsége). Ez alól kivételt képez a walesi herceg elsőszülött fiának elsőszülött fia, György herceg. Ezen túl a királynő kiterjesztette a jogosultságot Vilmos herceg további 2 gyermekére is (Sarolta hercegnő és Lajos herceg). Archie a brit uralkodó - II. Erzsébet királynő - dédunokája. Továbbá, Harry és Meghan fiuk születésekor még azt állították, hogy nem akarnak címet Archie-nak egyáltalán és magánemberként, egyszerű állampolgárnak szeretnék őt felnevelni.

Adalékok:

  • A fenti címek és a királyi magán testőrség kérdése között nincs összefüggés. Annak jár a brit adófizetői pénzből finanszírozott testőri védelem, aki a királyi család dolgozó tagja. #Meghan és #Harry nem azok egy éve, erről ők maguk döntöttek így, mivel a hagyományos keretek között nem voltak hajlandók a királyi családdal egy tradicionális protokoll által meghatározott szerepkör szerint, csapatban dolgozni.
  • A királynő halálakor, #Károly herceg trónöröklése esetén az uralkodó unokái, köztük már #Archie is jogosult lehet a hercegi címre. Ennek sem etnikai, sem bőrszínbeli akadálya nincs. Királyi testőrségre továbbra sem lesznek jogosultak jelenlegi kivált tagokként.
  • András herceg lányai, Princess Eugenie és Princess Beatrice sem részesülnek testőri védelemben, pedig ők az uralkodó unokái (#William és Harry unokatestvérei), mivel nem vesznek részt a királyi család hivatalos munkájában. Edvárd herceg gyermekei sem kaptak hercegi címeket stb.
  • Károly herceg tervei szerint amúgy is egyre inkább le akarják szűkíteni a család dolgozó tagjainak körét a közeljövőben, mivel a brit adófizetők finanszírozzák létezésük jelentős részét és így is a lélektani határt súrolják az emberek terheit tekintve.

Valótlanság #2: Meghan nem rendelkezett ismeretekkel a királyi családot illetően és nem nézett utána sem a királyi családnak sem Harry-nek, teljesen naivan kerülve be az intézménybe.

VS.

Valóság #2: Régi barátai és ismerősei bevallása szerint Meghan-t különösen érdekelte a brit királyi család, mindig is hercegnő szeretett volna lenni és rajongott Diana hercegnéért, akinek önéletrajzát is olvasta.

meghan1.jpg

Adalékok:

  • További források szerint még a parfümjének nevét is kiderítette és az első néhány randin Harry-vel Diana illatát viselte. (?)
  • Meghan The Tig nevű blogján - melyet a Harry-vel komolyra forduló kapcsolata miatt további közösségi média fiókjaival együtt törölnie kellett - még William feleségéről, Catherine-ről (anno Kate Middleton, most Cambridge hercegnéje) is írt cikket.
  • Meghan az interjúban maga vallja be, hogy Harry előtt ismerte annak unokatestvérét, Eugenie hercegnőt...vajon honnan és ugyan miről beszélgethettek? Egy 'biztos': a királyi család soha szóba sem került...
  • Őszintén szólva, ki gondolhatja komolyan azt, hogy egy közember a világ másik feléről, zero ismerettel eljuthat olyan szuperelit körökig, ahol egyáltalán lehetősége nyílik hercegekkel vakrandira jegyet váltania? Meghan nem a Suits TV sorozat premierjén találkozott Harry-vel, hanem egy futó ismeretségét kihasználva leszerveztetett magának egy találkát a legismertebb királyi család legmagasabb rangú szingli férfiújával! Ez az állítás még egy hardcore Disney-rajongónak is sok, hogy bevegye. 

Valótlanság #3: Nem igaz, hogy Meghan megríkatta Kate Middleton-t (Cambridge hercegnéje), hanem pont az ellenkezője történt.

VS.

Valóság #3: Meghan 'saját' Finding Freedom című könyvében tagadja, hogy összeveszés történt volna. Egyszerűen csak stresszes állapotban voltak mindketten.

Adalékok:

  • A királyi család prominens dolgozó tagjai, kiváltképp a trónöröklési sorrendben második helyen álló Vilmos herceg felesége, akiből nemsokára királyné lesz, a protokoll és a státusz tekintélye folytán soha, de soha nem fog lesüllyedni arra a szintre, hogy a bulvármédiának nyilatkozzon és megvédje magát ezektől a vádaktól.

Valótlanság #4: Nem védték meg Meghant a pletykalapok.

VS.

Valóság #4: Shallon Lester, a Star Magazine szerkesztőjének állítása szerint Meghan 3 publicisztikai céget is alkalmazott arra, hogy rendszeresen írjanak róla. Kate Hind riporternő arról számol be, hogy Meghan Prosecco-kat vett neki néhány hasábért a pletykalapokban. Emily Andrews királyi rovatszerkesztő állítása szerint a királyi sajtós team újra és újra védelmezte őket és tagadott igaz állításokat róluk, hogy meg ne jelenjenek a Mail on Sunday hetilapban potenciálisan kompromittáló tartalmak.

Adalékok:

  • Meghan többszörösen bevallottan nem olvas semmit magáról a médiában.
  • Jelenleg átfogó palotai eljárás folyik a pár ellen a személyzet számos tagját érintő bántalmazó bánásmód ügyében.

Valótlanság #5: Meghan-től elvette a királyi intézmény az útlevelét, jogosítványát és kulcsait.

VS.

Valóság #5: Meghan több mint 10 nemzetközi utat tett meg az állítólag rendelkezésére nem álló útlevelével: Ibiza (Elton John-hoz), New York (babaváró buli + Serena tenisz meccs), Olaszország (esküvő vendég), Franciaország, Kanada, Seychelles (nászút) stb.

Adalékok:

A királyi család szinte minden tagját rendszeresen látjuk vezetni a saját autóját, beleértve a Királynőt is.

Valótlanság #6: Meghan és Harry kilépésük után testőri védelem nélkül maradtak Kanadában és az Egyesült Államokban.

VS.

Valóság #6: Ha nem dolgozol a királyi intézményben, nem jár testőrség, ennek ellenére Károly herceg  sajtócikkek szerint 'zsebből' finanszírozta Harry-ék védelmét a nevezett országokban 2,5 millió dollár értékben.

Adalékok:

  • A testőrök állítólag sérelmezték, hogy a munkakörükön túl ugráltatták és ételfutárként használták őket.

Valótlanság #7: Megtagadták Meghan és Harry mentális egészségi problémáik professzionális ellátását, mivel az rossz fényben tüntette volna fel a palotát.

VS.

Valóság #7: A királyi család következő tagjai kaptak professzionális segítséget és részesültek mentális és lelki egészségük érdekében akár évekig fennálló terápiás kezeléssorozatban: Diana hercegné, Károly herceg, Harry herceg, Margit hercegnő (a királynő elhunyt húga), James Middleton (Katalin hercegné testvére) stb.

Adalékok:

  • Meghan és Harry Archie születéséhez is önállóan választottak magán szülész csapatot, vajon mi akadályozta meg abban őket, hogy ezt a mentális egészségük karbantartására is megtegyék?
  • William, Kate, Harry és Meghan együtt voltak nagykövetei egy Heads Together nevű mentális/lelki egészségért felelős karitatív szervezetnek. Mindezzel együtt hogyan szégyellhették bevallani a problémáikkal való küzdelmeiket?
  • Meghan és Harry nyilatkozatai már az interjúban ellentmondanak: Meghan állítja, hogy segítséget kért, amit nem kapott meg, Harry ellenben annyira szégyellte felesége gyötrelmeit, hogy képtelen volt róla beszélni bárkivel. 

Valótlanság #8: Meghan állítja, hogy nem részesült a szerepköréhez nélkülözhetetlen királyi felkészítő képzésben, és senki nem nyújtott neki segítséget.

VS.

Valóság #8: A királynő saját ex-személyi asszisztensét, Samantha Cohen-t rendelte Meghan mellé, aki korábban 17 évig állt az uralkodó szolgálatában és kérésére nyugdíjazásából visszatérve, azt elhalasztva viselte Meghan gondját.

Adalékok:

  • A Finding Freedom című, Meghan segítségével írt memoirs-ban Omid Scobie, a pár szóvivője azt írja, hogy Meghan hatalmas irattömbökkel mászkált és rengeteget tanult, nehogy valami protokoll bakit ejtsen és maga a Királynő is oktatta.
  • További források szerint Meghan már Londonba érkezése előtt a legjobb tea protokoll szakértőtől, Edmund Fry-tól vett leckéket, nehogy beégjen a palotában.
  • Harry és Meghan durván 1 évet éltek együtt az eljegyzésük előtt, mialatt a kapcsolatukban - melynek megszilárdítása lényegében ennek a közszolgálati életcél realizálásának jegyében jutott el a házasságig - a herceg mindvégig semmit nem tett, hogy Meghan-t segítse felkészülni élete legkomolyabb szerepére? Minden bizonnyal...

Bírod még?

A lista elég hosszú és még korántsem ért véget...

Egy kis segítség, ha nem ismered a brit királyi családot:

2. felderítő rész

Valótlanság #9: Meghan azt állította, hogy egyke, vagyis nem is igazán ismeri féltestvéreit, kiváltképp nővérét, Samantha Markle-t, akit 18-19 éve látott utoljára. Ezen kívül annyit tud testvéréről, hogy akkor váltotta vissza nevét Markle-ra, mikor ő elkezdett járni Harry-vel.

VS.

Valóság #9: Samantha Markle "egy életet átívelő" időszaknyi közös családi fotóval rendelkezik Meghanról és jómagáról, melyekből néhányat meg is mutatott a médiában, hogy megvédje magát és bizonyítsa Meghan szavainak ellenkezőjét. Ezek között vannak kiskori képek és Samantha diplomaosztóján készült közös kép is, 2008-ból, stb. Samantha "korábban volt Markle mint ő" és megosztotta a hivatalos dokumentumot a névváltoztatásáról is, ami 1997-ben történt. 

Valótlanság #10: Harry-nek soha nem volt lehetősége biciklizni gyerekként.

VS.

Valóság #10: Egy fotó, kettő, három, négy..

harryriding.png

Valótlanság #11: Meghan és Harry a milliárdos nézettségű és durván 32 milló fontra rúgó publikus esküvőjük előtt 3 nappal titokban egybekeltek a hátsó kertjükben, ahol csak hárman voltak jelen, ők ketten és a canterburyi érsek.

VS.

Valóság #11: Az Egyesült Királyságban szabad ég alatt nem lehet egybekelni a törvény szerint, csak fedett helyen. A hivatalos eskütételhez továbbá 2 tanú is szükségeltetik. Hivatalos anyakönyvi kivonat van a pár egybekeléséről azzal a dátummal, amit világszerte sugárzott a televízió és a királyi család hivatalos YouTube csatornája is élőben.

Adalékok:

  • Meghan az előtt, hogy egybekelt volna Harry-vel, már egyszer volt házas és egy másik alkalommal az eljegyzésig jutott egy sztár séffel. Arról viszont látszólag fogalma sincs 39 éves fejjel, hogy mi az esküvő és mi nem az...

Valótlanság #12: Harry-t kisemmizték, ezért kötött 100 millió dolláros üzletet a Netflix-szel és 25 milliós szerződést Spotify-jal, és Diana örökségének köszönhetik, hogy még kihúzták valahogy.

VS.

Valóság #12: Harry és Meghan maguk döntöttek arról, hogy kiválnak a királyi családból és így nem jogosultak a brit adófizetők pénzére semmilyen szempontból, beleértve a testőrségüket a tengerentúlon. Diana örökségét befektették, és Harry-re eső része becslések szerint 20 millió fontra tehető. Harry-nek természetesen nem csak az anyja adott örökséget, hanem többek közt az anyakirálynő, II. Erzsébet anyja is és Károly herceg. És ezek csak azok az összegek, amelyek egyáltalán publikussá váltak....Meghan is rendelkezett nagyjából 5 millió dollárral, így minden adott volt, hogy végre valahára megteremtsék az általuk annyiszor emlegetett és áhított "privát élet"-et. Semmi szükség nem volt egy ilyen destruktív, "ingyenes" interjúba belemenni a dollármilliárdos Oprah Winfrey-vel...

Adalékok:

  • Melyik épeszű ember kiabálja a televízióban az apjára, hogy az kisemmizte/elvágta a havi zsebpénzétől 36 éves fejjel, teli zsebbel?

Fogalmad sincs, valójában mit mondott Meghan és Harry az Oprah-interjúban, mert Magyarországon nem sugározták?

Épp ezért fordítottam le Neked!

Kövesd az ANGOL VLOG csatornát és hallgasd meg angolul-magyarul, mondatról mondatra:

 

The Harry & Meghan Love Story Interview - ANGOL KÖZÉPFOK - nyelvvizsga szövegértés gyakorlat

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

 

2018. a boldog ünneplés éve a brit királyi család számára. Még egy hete sincs, hogy II. Erzsébet királynő 92 életévébe lépett és hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekük, Lajos Artúr Károly születését üdvözölhette.

De ez mind semmi ahhoz a csinnadrattához képest, ami Henrik herceg május 19-i lakodalma alkalmával ígérkezik a királyi udvar háza táján.

Tudod ki a menyasszony?

Ennek járhatsz utána, ha az angol nyelvvizsga (B2) szövegértés feladatát megoldod. A következő 6 mondatból 5 db-ot kell visszahelyezni az újságcikkbe.

Kellemes készülődést kívánok az írásbeli nyelvvizsgádra!

A) I wish them many years of love, happiness and fulfilment – and ask that God blesses them throughout their married life together.’

B) He added: ’Harry will be relieved that his badly kept secret is finally out there.’

C) He was obliged to seek permission from the monarch under the Succession of the Crown Act 2013, which states that the 6 persons next in line to the crown must obtain the consent of Her Majesty to marry.

D) Because if he wasn’t kind, it didn’t seem like it would make sense.

E) He added: ’It is days like today when I really miss having her around and miss being able to share the happy news.’

F) The couple were roasting chicken at his London residence, Notthingam Cottage, during a ’cosy night’ in.

harry_meghan.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

Theirs is the fairy-tale romance that has kept the world gripped since love first blossomed back in the spring of 2016. Now HRH Prince Harry has officially confirmed he will marry his actress girlfriend Meghan Markle. Their engagement was announced by Harry's father, HRH Prince Charles, last Monday. Clarence House said in a statement: 'His Royal Highness the Prince of Wales is delighted to announce the engagement of Prince Harry to Ms Meghan Markle.'

The couple will wed in spring 2018, with May 19 widely tipped to be the date for their nuptials. Opening up during the engagement in their first joint interview, Harry, 33, and Meghan 36, revealed to the BBC's Mishal Husain how he proposed 'a few weeks ago', about 18 months after they first met. [_____1_____] 'It was just an amazing surprise,' said Meghan, who revealed it was 'an instant yes' from her. 'It was so sweet and natural and very romantic. He got on one knee.' she added.

Recalling the moment, Harry said: 'She didn't even let me finish, she said:"Can I say yes? Can I say yes?" and then there were hugs and I had the ring in my finger and I was like: "Can I - can I give you the ring?" She goes: "Oh, yes, the ring!" He continued: 'It was a really nice moment, just the two of us.'

The ring was designed by Harry, with Meghan describing it as 'beautiful' and 'incredible'. The classic yellow gold band features three stones - the larger, central diamond is from Botswana, where the couple have spent time together in the past 18 months. In a fitting tribute to his mother, the two outside diamonds are from the late Diana, Princess of Wales's personal collection 'to make sure that she's with us on this crazy journey together', explained Harry.

The couple described how they had met on a blind date arranged by a mutual female friend. 'I was beautifully surprised when I walked into that room and saw her and I thought, right, I need to up my game and make sure I've got good chat,' laughed Harry.

Meghan added: 'I didn't know much about him and so the only thing I had asked her when she wanted to set us up was: "Is he nice?" [_____2_____] And so we met for a drink and then very quickly we said: "What are we doing tomorrow?"

Harry, who admitted that he had never watched Meghan in Suits, continued: 'Then it was "Right, diaries! We need to see how we can make this work." Because I was off to Africa for a month, she was working.'

Their meeting led to two further dates in London, and the besotted prince then persuaded Meghan to join him on holiday in Botswana a few weeks later. 'We camped out with each other under the stars...She came and joined me for five days out there, which was absolutely fantastic,' adding: 'It was absolutely amazing to get to know her as quickly as I did.'

On spending a lot of time at home together while dating instead of being seen in public, Harry said: 'We had to reverse the whole process. Cosy nights in front of the television, cooking dinner just the two of us by ourselves in our little cottage, rather than going out for dinner and being seen in public. It's made us a hell of a lot closer in a shorter space of time, without question.'

Meanwhile, Meghan confirmed she has already met Harry's grandmother, Her Majesty the Queen, 'a couple of times' and revealed that 'she's an incredible woman'. Praising his grandparents, Harry said they had been 'wonderful throughout this whole process' and called it 'a miracle' that they hadn't told anyone about the secret romance.

The couple giggled as they revealed that the Queen's pet pooches took an instant liking to Meghan, laying on her feet during tea. 'The corgis took to you straight away,' Harry reminded his fiancée during the interview. 'I've spent the last 33 years being barked at - this one walks in, absolutely nothing, just wagging tails!'

Speaking about Meghan's meetings with other members of the royal family, Harry told his brother HRH Prince William 'was longing to meet her and so was [his wife[ Catherine'. He added that HRH the Duchess of Cambridge 'has been absolutely amazing, as has William as well'.

Harry also described 'a handful of teas and meetings' with his father Prince Charles, praising the wonderful support his family have shown them as a couple. The royal also spoke emotionally about how his late mother would have loved his future wife. 'They'd be thick as thieves, without question,' Harry said. 'I think she would be over the moon, jumping up and down - you know, so excited for me...She would have probably been best friends, best friends with Meghan.' [_____3_____]

On a more uplifting note, Harry reflected on his powerful feelings for Meghan: 'The fact that I fell in love with Meghan so incredibly quickly was confirmation to me that all the stars were aligned, everything was just perfect. This beautiful woman just tripped and fell into my life and I fell into her life.'

Crediting her with having the qualities to take on such a prominent royal role, he said: 'I know that she'll be really unbelievably good at the job part of it,' adding it's 'obviously a huge relief to me as she'll be able to deal with everything else that comes with it. We're a fantastic team, we know we are'.

Meghan added that their shared passion to strive for change in the world was one of the first things they 'connected on'.

Vowing always to put their relationship first, Harry confirmed: 'A couple of months in when I thought, I know that I'm in love with this girl and I hope she's in love with me.'

They glossed over the subject of children, merely saying that they're taking it 'one step at a time', with Harry saying: 'Hopefully we'll start a family in the near future.'

Earlier that day, on the dot of 2pm, Harry and Meghan greeted the waiting media at Kensington Palace for the highly -anticipated engagement photo call.

Holding hands, the besotted couple walked briskly through the formal sunken gardens, one of Diana's favourite places.

Meghan, who looked beautiful in a white belted £450 coat by Line The Label which she wore over a dark green dress by PAROSH, teamed with Aquazzura cream heels and gold and opal earrings from Les Plaisirs de Birks, gave Harry's arm a reassuring rub as the visibly nervous, but elated, prince prepared to announce the news.

Encouraged by Harry, who was dressed in a dark blue suit and tie, Meghan gave the cameras a flash of her stunning engagement ring, which was designed by Harry himself and crafted by British jewellers Cleave & Company, court jewellers and medallists to Her Majesty the Queen.

Adelle Thompson, head of buying at Beaverbrooks, explained: 'The three stones are said to represent a couple's past present and future together - a romantic and meaningful gesture from the prince.'

Royal expert Duncan Larcombe told OK! of Harry's decision to pay tribute to his late mother: 'It's really sweet. Obviously Prince William was able to give his late mother's engagement ring to Kate, so this is a very nice touch from Harry and his version of making that gesture that nod to his mother, which would have been important to him.'

Asked by a reporter if the proposal was romantic, a grinning Harry remarked: 'Of course it was!' Harry also said he was 'over the moon' to be engaged, while Meghan said she was 'so very happy'. When asked when he knew Meghan was the one, he replied: 'The very first time we met'. Harry also jokingly added: 'I'm very glad it's not raining as well!'

Harry then pulled a giggling Meghan closer to him as she placed a perfectly manicured hand on his chest before retreating to the palace to record their interview.

As soon as the news was announced, Meghan's parents, Thomas Markle and Doria Ragland - who divorced when Meghan was six years old - publicly congratulated their daughter, saying in a statement: 'We are incredibly happy for Maghan and Harry. Our daughter has always been a kind and loving person. To see her union with Harry, who shares the same qualities, is a source of great joy for us as parents. We wish them a lifetime of happiness and are very excited for their future together.'

Harry's brother and sister-in-law, the Duke and Duchess of Cambridge, also revealed their delight at the impending royal wedding, commenting: 'We are very excited for Harry and Meghan. It has been wonderful getting to know Meghan and to see how happy she and Harry are together.'

In accordance with royal protocol, Harry, who is fifth in line to the throne, sought the approval of his grandmother Her Majesty the Queen before making the news public.

The Queen and the Duke of Edinburgh were also quick to send their best wishes, saying they were 'delighted' for their grandson, adding that they 'wish them every happiness'.

Also commenting on their engagement, Duncan, who has worked closely with Harry as a royal correspondent, told OK!: 'Harry has never looked so happy. He's like the cat that got the cream. He's marrying for love. It doesn't matter all this discussion of whether Meghan is suitable or not, clearly the Queen and Prince Charles have allowed this to happen because they can see how serious and happy he is. He's had a long search for the right person.' [_____4_____] He'll be mostly relieved that she said yes! They'll be quite excited. He's followed his brother's blueprint."

While a wedding date has not officially been made public at the time of going to press, it was widely speculated that the event could take place on April 20, a Windsor Castle revealed they would be closed on that date, and the days before and afterwards, although a spokesperson said they could not comment on private events.

St George's Chapel inside Windsor Castle would prove to be the perfect location for their big day - while it is smaller than Westminster Abbey, where Harry's brother William married Kate in April 2011, it is still grand enough to host a high-profile royal wedding.

Duncan, who is the author of Prince Harry: The Inside Story, says he would be 'very surprised' if the wedding is not held at St George's Chapel, telling OK!: 'Windsor Castle is the most likely venue.' He adds: 'If Harry wanted to sort his wedding plans out, he would choose a country church and a local pub with very few close mates, but that's obviously not going to happen. That's about as likely as a Las Vegas stag do!'

While not believed to be on the same scale as William and Kate's big day, royal experts are still convinced it will be an impressive affair. Duncan says: 'I think Prince Harry will have a big wedding. I don't think he would want to disappoint the public. On the wedding day they will do a double reception like William and Kate did, which will involve a formal set-piece reception, followed by a slightly more intimate affair with family and friends.' As for the entertainment, Duncan says: 'We could have some American razzmatazz! The question is, how much will belong to royal protocol? Will they have Beyoncé there and have fireworks at midnight, or will it be much more traditional?'

It is believed that the Archbishop of Canterbury, Justin Welby, will perform the wedding after his predecessor Rowan Williams conducted the marriage of Kate and William. The Queen and Prince Philip were also married by the Archbishop of Canterbury, while the religious leader also carried out the christenings of Prince George and Princess Charlotte, proving he has a special relationship with the royals. 

Taking to Twitter following the news of the engagement, Justin wrote: 'I'm absolutely delighted to hear the news that Prince Harry and Meghan Markle are now engaged. [_____5_____] It is also assumed that, on the morning of his wedding, the Queen will give Harry the title the Duke of Sussex, meaning Meghan will become the Duchess of Sussex following their vows. The actress, who recently filmed her last series of US legal drama Suits, will automatically become Her Royal Highness and will become a full-time member of the royal family, who will be expected to carry out duties alongside her husband. 'I think what lies ahead is life as a full-time working royal, which comes at a crucial time when the Queen is in her nineties and in need for some of the burden, in particular her foreign overseas travel, to be lifted,' says Duncan, adding: 'She also now has a much bigger platform from which to make change with her charity work.'

As for what this means for the royal family, he adds: 'I think this is an absolute demonstration of how William and in particular Harry have transformed the relevance of the modern British royal family. Harry is so popular. They could have a Shrek-themed wedding and the public would love it. It wouldn't matter!'

The couple's exciting announcement follows months of mounting speculation about their intentions. Rumours of an engagement went into full throttle in mid-October when it was claimed that Meghan spent an afternoon with the Queen at Buckingham Palace, where they chatted and sipped tea.

Meanwhile, last month bookmakers suspended odds on a royal wedding taking place next year, amid claims the prime minister, Theresa may, had been primed for an 'imminent' announcement.

the news comes seven years after Harry's brother William announced his engagement to Kate. Their engagement became public on November 16, 2010, with their lavish wedding taking place just five months later.

With a big wedding to plan, Meghan recently finalised a permanent move from her home in Toronto, cnada, to London, where she now lives with Harry at his two-bedroom Kensignton Palace residence. So far one of her beloved dogs has been moved over to the UK.

prince-harry-meghan-markle-official-engagement-photos-pp.jpg

Hogy tetszett a szövegértés feladat?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

english-online_hu.jpg

ANGOL HALLOTT SZÖVEGÉRTÉS - London Bike Share System - VIDEO ANGOL - LISTENING feladat

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

boris_bikes.jpg

Watch and listen to the INFORMATIVE VIDEO about Boris Bikes by Oxford University Press and mark the sentences (below) TRUE (T) or FALSE (F).

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

1. Jack drives in London for pleasure.
2. Parking in London is nearly as expensive as petrol.
3. Jack usually gets around the city by bike.
4. The Tube is the oldest and cheapest way of public transport in the capital.
5. Cycle hire has been the healthiest alternative to public transport since 2010.
6. Boris Bikes was named after a politician.
7. Boris Bikes is completely free.
8. Bike sharing is only popular with visitors to London.
9. Since the 1960s more than 156 bike schemes have been introduced in the world.
10. The bike scheme in Barcelona is called ’bixi’.
11. The biggest bike sharing system is in China.
12. London is the most bike-friendly city in Europe.
13. In the UK there are separate bike lanes everywhere.
14. It isn’t allowed to cycle on the pavements in London.
15. You must wear a helmet and bright coloured clothes while you’re riding.

 

Hogy tetszett a LISTENING?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

ANGOL HÚSVÉTI KERESZTREJTVÉNY - EASTER CROSSWORD - a legalapvetőbb húsvéti kifejezések ANGOLUL!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

58382630_10215641917574369_4219581381480546304_o.jpg

Ismerd meg a 20 legfontosabb

HÚSVÉTI kifejezést ANGOLUL!

Ezúttal könnyítettem egy kicsit és véletlenszerű sorrendben feltüntettem a felhasználandó szavakat, de persze nem kötelező élned ezzel a segítséggel!

KATTINTS BÁRMELYIK KÉPRE ÉS A FELADATOT INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE!!

easter_2.png

emptytomb.jpg

Hogy tetszett a CROSSWORD?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

DUCHESS PREGNANT, PALACE SAYS - Angol KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA (B2) szövegértés feladat

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Klasszikus TELC nyelvvizsgás szövegértés illetve LANGUAGE ELEMENTS feladat: Helyezz vissza 15 közül 10 szövegelemet a cikkbe. Tehát 5 szó felesleges lesz! Melyek? 

A- announcement, B- ceremony, C- congratulations, D- delighted,

E- duchess, F- engagement, G- expecting, H- gynaecologist, I- legislation,  

J- marriage, K- monarch, L- prince, M- pregnancy, N- sickness, O- throne      

prince-william-kate-middleton-hospital.jpg

The Duchess of Cambridge is __________(1) a baby, St James's Palace has announced. Members of the Royal Family and the duchess's family, the Middletons, are said to be delighted. A spokesman said the duchess, who is thought to be less than 12 weeks pregnant, has been admitted to a London hospital with acute morning __________(2) and is likely to stay for several days. The baby - the couple's first - will be born third in line to the __________(3), after Prince Charles and Prince William. Catherine and William, who are both 30, were married at Westminster Abbey in April 2011.
BBC's royal correspondent Peter Hunt said William and Kate were staying at her parents in Berkshire at the weekend and travelled to the private London hospital from there by car. William spent several hours with his wife but left the King Edward VII hospital shortly after 20:00 GMT. It is understood that Kate is being cared for by __________(4) Marcus Setchell, who delivered the Countess of Wessex's two children. The duchess was last seen in public on Friday when she visited her old school, St Andrew's, in Pangbourne in Berkshire. In a statement, St James's Palace said: "Their Royal Highnesses the Duke and Duchess of Cambridge are very pleased to announce that the Duchess of Cambridge is expecting a baby. "The Queen, the Duke of Edinburgh, the Prince of Wales, the Duchess of Cornwall and Prince Harry and members of both families are __________(5) with the news." It said the duchess was suffering from hyperemesis gravidarum, which requires supplementary hydration and nutrients. "As the pregnancy is in its very early stages, Her Royal Highness is expected to stay in hospital for several days and will require a period of rest thereafter," it added. St James's Palace refused to be drawn on when the royal couple became aware of the pregnancy, only saying "recently". But it is understood the palace __________(6) was prompted by the Duchess's medical condition. The Queen, Prince Charles and other members of the Royal Family were only told about the pregnancy earlier in the day, our royal correspondent said. Prince William's brother Prince Harry, who is serving with the Army in Afghanistan, is thought to have been told about pregnancy in an e-mail. Daghni Rajasingham, a consultant obstetrician, told BBC Radio 4's PM programme the sickness will continue throughout the pregnancy in a "very small" number of cases and may result in future re-admission to hospital "But in terms of any particular complications, if it's treated well and they're kept well hydrated it's something that is relatively easy and well treated."
Asked about having children in an interview after their __________(7) in November 2010, William said: "I think we'll take it one step at a time. We'll get over the marriage thing first and then maybe look at the kids, but obviously we want a family."
Prime Minister David Cameron wrote on Twitter that he was "delighted by the news...They will make wonderful parents." Labour leader Ed Miliband tweeted: "Fantastic news for Kate, William and the country. A royal baby is something the whole nation will celebrate." A spokesman for the Royal Air Force, with which William serves as a search-and-rescue pilot, said: "The RAF is delighted with the news and wishes the Duke and Duchess of Cambridge all the best for the future." William's uncle Earl Spencer, the brother of Princess Diana, said the __________(8) was "wonderful news and I am thrilled for them both". The Archbishop of Canterbury, who married the couple, said: "The whole nation will want to join in celebrating this wonderful news. We wish the Duchess the best of health and happiness in the months ahead." The White House also paid tribute. President Barack Obama's press secretary Jay Carney said: "On behalf of everyone here...beginning with the president and first lady we extend our __________(9) to the Duke and Duchess of Cambridge on the welcome news we received from London that they are expecting their first child." Royal journalist Ingrid Seward said the royal pair were likely to have wanted to start a family "sooner rather than later", but delayed so that they could play their part in honouring the Queen's Diamond Jubilee. She told the BBC: "Kate will be 31 in January and I think by royal standards that is relatively old."
In October 2011, Commonwealth leaders agreed to change succession laws so that the daughter of any future UK monarch will have equal right to the throne as a son. The law has not yet been altered but a Cabinet Office spokesman says formal consent is expected "very shortly" and ministers have indicated that the __________(10) will apply to any royal births from the date of the leaders' decision. The monarch is also head of the armed forces, supreme governor of the Church of England, head of state of the UK and 15 other Commonwealth countries.

 Analysis

As with William and Kate's wedding, this pregnancy will be played out both on a private and a very public stage. It was the great unsaid. As one historian put it, the first "duty and ambition" of someone in the duchess' position was to produce an heir. Marriages and births are crucial to the very survival of the ancient institution. When the baby is born, Prince Harry's importance reduces and he relinquishes the position of third-in-line to the throne. Even if it's a girl, the government is insistent she will be head of state of Britain and, as things stand, 15 other countries where the Queen still reigns. The law will be changed, they say, to ensure she would not be overtaken by any younger brother. The hope in royal circles will be that the future of the monarchy has now been secured for another generation.


/Adapted from BBC News/ 

Hogy tetszett a NYELVVIZSGA FELADAT?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Érdekel a megoldás vagy magánórát vennél?

ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

NEW YEAR'S QUIZ! - Brit-amerikai Szilveszteri Kvíz VIDEÓVAL!!

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

happy_new_year_2018-9.png

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

Tizenkét kérdés az elmúlt év 12 hónapjára! Mennyire ismered a szilveszteri hagyományokat? Hol van a híres amerikai és brit szilveszteri utcabál? Mikor ünnepelték először a szilvesztert? Mi a leghíresebb ünnepi látványosság New York City-ben az év utolsó napján? Mit énekelnek az angol ajkúak éjfélkor? Mikor kell leszedni a karácsonyfát? Ha ezekre és más érdekes kérdésekre szeretnéd megkapni a választ, csak meg kell oldanod a kvízt és megvárni a január 1-jei megoldások publikálását ugyanitt! A videó tartalmazza a válaszok 90%-át! Érdemes karikázás előtt megtekinteni!

 

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

 

1. Mi a szilveszter angol megfelelője?

a) Celabrations

b) New Year's Day

c) New Year's Eve

 

2. Hol van a hatamas New York-i szilveszteri buli pontosan?

a) Madison Square

b) Times Square

c) Washington Square Park

 

3. Hogy hívják az itteni leghíresebb szilveszteri látványosságot 1907 óta?

a) Ball Drop

b) Fall of the Globe

c) Superbowl

 

4. A briteknek hol van a híres szilveszteri utcabáljuk?

a) Piccadilly Circus

b) St James Park

c) Trafalgar Square

 

5. Hol ünnepelték először a szilvesztert a világon a videó szerint?

a) Baghdad

b) Babylon

c) Bali

 

6. A szilveszter elődjének tekintett Akitu-t hányszor ünnepelték egy évben?

a) once

b) twice

c) 3 times

 

7. A britek és az amerikaiak mit énekelnek az év utolsó napján éjfélkor?

a) God Save the Queen

b) Greensleeves

c) Auld Lang Syne

 

8. Honnan ered az előző dal?

a) Wales

b) Scotland

c) Ireland

 

9. Mi milyen naptár alapján ünneplünk szilvesztert december 31-én?

a) Julian calendar

b) Egyptian calendar

c) Gregorian calendar

 

10. Hogy mondják angolul: visszaszámlálás?

a) countdown

b) countback

c) numberback

 

11. Mi a 'pezsgő' szó helyes betűzése angolul?

a) champaigne

b) champagne

c) shampaine

 

12. A "twelve days of Christmas" hagyományaként mikorra esik a 12. nap, amikor le kell szedni a karácsonyfát a rossz szerencse elkerülése érdekében?

a) 4th January

b) 5th January

c) 6th January

 

untitled_design_5.jpg

A FELADATOT A FENTI KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

 

*****I wish You a Happy New Year!*****

 

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

CHRISTMAS QUIZ! Part I - Mennyit tudsz az angol karácsonyi kifejezésekről és hagyományokról?

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

father-christmas.jpg

Ki és mikor hozza a karácsonyi ajándékot angol nyelvterületen? És egyáltalán hogy jut be a házba? Mikor nyitják ki az ajándékot és miért éppen decemberben ünnepeljük a karácsonyt? Többek közt ezekre és hasonló kérdésekre kapsz választ ebből a karácsonyi kvízből. Szenteste, amikor felkerülnek a válaszok, megtudhatod, hogy jól tippeltél-e! Ne felejtsd, Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően különbözőek lehetnek az ünnepi hagyományok a miénktől! Jó szórakozást!

 the-nativity.jpg

1. Hogy nevezik az angolban a Bibliában olvasható Jézus születésének történetét?

a) The Son's Birth

b) Nativity

c) Holy Night

 

2. Mi az angol megfelelője a "napkeleti bölcseknek", akik ajándékot vittek Jézusnak Betlehembe?

a) The Magi

b) Three Kings

c) Wise Kings

 

3. Hogy nevezik a karácsony előzményének tekinthető ókori római ünnepsorozatot decemberben?

a) Saturnalia

b) Fast

c) Thanksgiving

 

4. Az első római keresztények a/az __________ közeli időpontot jelölték meg Jézus születése ünnepének, amely eleve a decemberi pogány fesztiválsorozat közepére esett. 

a) szilveszterhez - New Years Eve

b) utolsó decemberi vasárnaphoz - the last Sunday in December

c) téli napforulóhoz - winter solstice

 

5. Kinek a nevéhez köthető az első karácsonyfa-állítás Nagy-Britanniában?

a) Martin Luther - in the 16th century

b) Prince Albert, Queen Victoria's husband - in the 1840s

c) Queen Victoria - in 1841

victorianchristmastree.jpg

6. Hol állítják a híres hatalmas köztéri karácsonyfát az Egyesült Királyságban?

a) Trafalgar Square, London

b) Angel Square, London

c) Piccadilly Circus, London

 

7. Nagy-Britanniában ki hozza a karácsonyi ajándékot?

a) Jesus Christ (Jézus Krisztus)

b) Father Christmas (Télapó)

c) The Wise Men (Napkeleti Bölcsek)

 

8. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mikor bontják ki a gyerekek az ajándékaikat?

a) on Christmas Eve

b) on Christmas Day

c) on Boxing Day

 

9. Hogy hívják a karácsonyi zoknikat, melyeket a fenti országok hagyománya szerint a kandallóra vagy az ágytámlára akasztanak és apró ajándékokkal töltenek meg?

a) socks

b) tights

c) stockings

 

10. Hogy jut be a házba Santa Claus?

a) through the chimney

b) through the window

c) through the keyhole

 

father_christmas_coming.jpg

KEY: 

1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.A

Hogy tetszett a QUIZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

KVÍZ! : *KORAI BRIT TÖRTÉNELEM* - TESZTELD MAGAD a kezdetektől a középkorig

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

EARLY BRITISH HISTORY QUIZ!

Érdekel az angol nyelv? És a brit töri? A nyelvet is jobban érted, ha ismered a kulturális hátteret. Teszteld magad ezzel a szórakoztató kvízzel és tudj meg többet a kedvenc nyelved beszélőiről!

15+1 KÉRDÉS! START!

stonehenge.jpg

1) MIKOR ÉPÜLT A STONEHENGE?

a) 6000 éve

b) 5000-4300 éve

c) 2000-3000 éve

2) MI CÉLBÓL ÉPÍTETTÉK AZ ELŐBBIT?

a) iránytűnek

b) küzdőtérnek

c) csillagászati megfigyelőhelynek és naptárnak

3) MELY BRIT VÁROS NEVE EMLÉKEZTET A RÓMAI BIRODALOMBELI KATONAI TÁBOROKRA?

a) Cardiff

b) Brighton

c) Gloucester

4) MELY TÖRZS EURÓPAI EREDETŰ?

a) angolszászok

b) skótok

c) piktek

5) MELYIK KELTA EREDETŰ LEGENDÁS KIRÁLY ÁLLÍTOTTA MEG IDEIGLENESEN AZ ANGOLSZÁSZOK ELŐRENYOMULÁSÁT A KR.U. 6. SZÁZAD KÖRÜL?

a) Alfréd

b) Artúr

c) Albert

williamtheconqueror.jpg

6) KIK LEGRÉGEBB ÓTA KERESZTÉNYEK?

a) skótok

b) angolszászok

c) írek

7) MELY GERMÁN NÉPET AKADÁLYOZTA MEG ANGLIA ELFOGLALÁSÁBAN ALFRÉD KIRÁLY?

a) kelták

b) vikingek

c) angolszászok

8) MILYEN ESEMÉNY KÖTHETŐ KR.U. 973-HOZ?

a) először használják az "Anglia" nevet

b) a római fennhatóság vége a Brit-szigeteken

c) Szent Ágoston megtéríti Anglia egy részét

9) A HASTINGSI CSATA KULCSSZAVAI:

a) 1086, angolszász győzelem, pogány hit visszaállítása

b) 1066, Hódító Vilmos, véres angolszász vereség

c) 1076, IV. Henrik győzelme, leváltja a VII. Gergely pápát

10) KIT NEVEZNEK A KÖZÉPKORBÓL EREDŐ SZOKÁS SZERINT WALESI HERCEGNEK?

a) a mindenkori brit király kinevezett férfi utódját

b) a walesi király rangidős élő fiát

c) a brit uralkodó legidősebb fiát

robin.jpg

11) A NORMANN HÓDÍTÁS UTÁN MI VOLT A TÁRSADALOM LEGSZÉLESEBB KÖRÉBEN HASZNÁLT NYELV?

a) középangol

b) francia

c) gael

12) A KÖZÉPKORI NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉN MELYIK NEMZET MARADT POLITIKAILAG FÜGGETLEN?

a) Wales

b) Írország

c) Skócia

 IRATKOZZ FEL az ANGOL VLOGyoutube_even_smaller.pngnyelvoktató csatornámra!

13) MELYIK ANGOL KIFEJEZÉS ERED A FRANCIA "BESZÉLNI" SZÓBÓL?

a) palate

b) parliament

c) créche

14) KIK HOZTÁK BE A KÖZÉPKORBAN A FRANCIA NYELVET NAGY-BRITANNIA TERÜLETÉRE?

a) a franciák

b) a normannok

c) a dánok

15) MIÉRT VAN AZ ANGOLBAN KÜLÖN SZÓ NÉHÁNY ÁLLATRA ÉS A BELŐLÜK KÉSZÜLT HÚSÉTELRE (pl. cow/beef, pig/pork stb.)?

a) az egyik kelta, a másik angolszász eredetű

b) az egyik kelta, a másik francia eredetű

c) az egyik angolszász, a másik francia eredetű

16) HOGY HÍVJÁK A LEGENDÁS NÉPI HŐST, AKI A KERESZTES HÁBORÚK IDEJÉN ÚGY SZOLGÁLTA A SZEGÉNYEK ÉRDEKÉT, HOGY A GAZDAGOKTÓL LOPOTT, HOGY SEGÍTSEN NEKIK?

a) Becket Tamás

b) Robin Hood

c) Strongbow báró

charlesdukeofwales.jpg

 

Hogy tetszett a brit töri kvíz? 

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

A megoldásokért kattints IDE!

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

Melinda

english-online_hu.jpg

The UK: CULTURAL QUIZ PART I: Country and People

Angol tanulás online és offline, akárhol vagy bárhol! English-Online.hu :) Nyelvtanulás és szórakozás egy helyen!

Mennyit tudsz Nagy-Britanniáról? Teszteld magad 30 feleletválasztós kérdéssel! Ebben a részben a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland lakosságát és az országgal kapcsolatos egyéb tudnivalókat (nemzeti hovatartozás, szimbólumok, nevek eredete, himnusz stb.) vizsgálunk meg. Nagyon sok érdekesség vár, amit talán eddig Te sem tudtál az Egyesült Királyságról! Vesd bele magad máris! 

A TESZT FELADATOT A BEJEGYZÉS BÁRMELYIK KÉPÉRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

uk.jpg

1. Milyen közös (mellék)névvel illethetjük az Egyesült Királyság állampolgárait?

a) anglikánok

b) angolok

c) britek

2. Mely nemzet nem kelta kultúrájú?

a) Wales

b) Anglia

c) Írország

3) Mi volt Skócia római neve?

a) Hibernia

b) Caledonia

c) Cambria

4. Melyiket nevezik Smaragdszigetnek?

a) Írország

b) Skócia

c) Nagy-Britannia

5. Mi Nagy-Britannia költői neve?

a) Erin

b) Albion

c) Anglia

6. A brit római provincia megtestesült női alakját, Britanniát, mely elemekkel ábrázolják?

a) fű, szikla és víz

b) sisak és háromágú szigony

c) négylevelű lóhere és tűzokádó sárkány

7. Ki John Bull?

a) a harmadik brit miniszterelnök

b) az angolság ás angol erények megtestesítője

c) az anglikán egyház feje

8. Melyik a leggyakoribb vezetéknév Anglia és Skócia területén?

a) Smith

b) ami Mac-kel kezdődik

b) O'connor

9. Melyik tipikus ír keresztnév?

a) Ian

b) Patrick

c) Jock

10. Kik az "énekestorkúak" a sztereotípia szerint?

a) írek

b) skótok

c) walesiek

charles.jpg

A TESZT FELADATOT A BEJEGYZÉS BÁRMELYIK KÉPÉRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

11. Ki a walesi herceg?

a) William

b) Charles

c) Harry

12. Melyik Anglia színe a sportban?

a) fehér

b) piros

c) kék

13. Melyik NEM skót szimbólum?

a) bogáncs

b) nárcisz

c) ágaskodó oroszlán

14. Mely nemzettel NEM lehet kapcsolatba hozni a hárfát?

a) skót

b) walesi

c) ír

15. Az Egyesült Királyság nemzeti himnuszának címe:

a) The Land of My Fathers

b) Soldiers Are We

c) God Save the Queen

16. A jelenlegi brit miniszterelnök:

a) David Cameron

b) Tony Blair

c) Gordon Brown

17. Melyik a közös internet domain címe Nagy-Britanniának?

a) .br

b) .gb

c) .uk

18. Melyik NEM elfogadható rövid név a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára?

a) Anglia

b) Nagy-Britannia

c) az Egyesült Királyság

19. Mely város nincs az Egyesült Királyságban?

a) Belfast

b) Cardiff

c) Dublin

20. Melyik a legkisebb a 4 nemzet közül?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

flag.pngA TESZT FELADATOT A BEJEGYZÉS BÁRMELYIK KÉPÉRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

21. A következő alakok közül melyiket NEM lehet összefüggésbe hozni Nagy-Britanniával?

a) Britannia

b) John Bull

c) Uncle Sam

22. A négy nemzeti zászló közül melyik nincs belefoglalva a brit lobogóba?

a) Írország

b) Skócia

c) Wales

23. Milyen néven ismert még a brit lobogó?

a) The Britannia

b) Old Glory

c) The Union Jack

24. Nagy-Britannia lakosságának mekkora része lakik Angliában?

a) több mint 80%-a

b) kb. 60%-a

c) kevesebb mint 40%-a

25. A 2001-es népszámláláson Nagy-Britannia lakosságának mekkora része vallotta magát "fehér britnek"?

a) több mint 80%

b) kb. 60%

c) kevesebb mint 40 %

26. Melyik a legnagyobb etnikai kisebbség a Királyságban?

a) afrikai

b) karibi

c) dél-ázsiai

27. A következő sportok melyikében versenyez "Nagy-Britannia" elnevezéssel az ország?

a) krikettben

b) az Olimpián

c) uniós rögbiben

28. Történelmi és kulturális értelemben melyik ország osztható Lowland ("Alföld") és Highland ("Felföld") részekre?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

29. Az a vezetéknév, amely Mac- vagy Mc-kel kezdődik:

a) skót vagy angol

b) skót vagy ír

c) skót vagy walesi

30. Mely országnak Szent Dávid a védőszentje?

a) Anglia

b) Skócia

c) Wales

A TESZT FELADATOT A BEJEGYZÉS BÁRMELYIK KÉPÉRE VAGY IDE KATTINTVA INTERAKTÍVAN IS MEGOLDHATOD ONLINE !!

britannia.jpg

 

 

Hogy tetszett a BRIT KULTURÁLIS KVÍZ?

Ha megért egy LIKE-ot, nyomj egy LIKE-ot! :D

Magánórát vennél? ITT léphetsz kapcsolatba velem.

Szókincsbővítő feladatot ITT találsz!

Nyelvtani posztot ITT!

Szövegértést ERRE!

Listeninget? ÍME!

Cheers,

English-Online.hu

 

süti beállítások módosítása